Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy częstych kobiecych dolegliwościach
AdobeStock
Newsy

Trzymajcie tę przyprawę w kieszeni. Pomoże przy powszechnych kobiecych dolegliwościach

W jakim celu miałybyście nosić w kieszeni lub torebce tę przyprawę? Okazuje się, że może ona wam pomóc załagodzić pewien przykry problem.

Ziele angielskie to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również poza nimi. Do czego można ją wykorzystać? Tego na pewno byście się nie spodziewali...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości ziela angielskiego

Ziele angielskie, które wygląda jak przerośnięte kulki pieprzu, to nic innego, jak dojrzałe owoce drzewa pimentowego. Drzewo to rośnie głównie w Ameryce Środkowej, m.in. w Meksyku. Zwykle dodajemy je do zup, sosów, bigosu oraz pieczonych dań. Doskonale też pasują do różnych marynat – np. grzybów w occie. Ziele angielskie ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz lecznictwie.

Ziele angielskie stosuje się m.in. na:

  • niestrawność
  • gazy jelitowe
  • bóle brzucha
  • obfite miesiączki
  • wymioty
  • biegunkę
  • gorączkę
  • przeziębienia
  • wysokie ciśnienie krwi
  • cukrzycę
  • otyłość

Niektórzy ludzie stosują ziele angielskie bezpośrednio na dotknięty obszar, aby uśmierzyć ból mięśni lub ból zęba lub nakładają je na skórę, aby zabić zarazki.

Ziele angielskie zawiera substancję chemiczną o nazwie eugenol, która pomaga na ból zęba, ból mięśni i jest wykorzystywana jako środek bakteriobójczy. Niektórzy dentyści używają eugenolu do zabijania zarazków na zębach i dziąsłach. 

A jak ziele angielskie może pomóc paniom? Dokuczają wam bolesne i obfite miesiączki? Noście przy sobie kilka kulek ziela angielskiego a na pewno wam pomoże.

Zobacz także
Ta przyprawa do rosołu przyda wam się przy wybielaniu prania. Pofarbowane ubrania będą jak nowe

Ta przyprawa do rosołu przyda wam się przy wybielaniu prania. Pofarbowane ubrania będą jak nowe

rosół

Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!

Ziele angielskie – naturalny lek na dolegliwości miesiączkowe

Dla wielu kobiet okres jest prawdziwym utrapieniem, nie tylko z powodu skurczów menstruacyjnych, ale również z powodu takich objawów jak bóle głowy, wymioty, pocenie się, ból w dolnej części pleców, zawroty głowy, nudności itp.

Wiele kobiet czuje się podczas menstruacji osłabionymi, wyczerpanymi oraz przygnębionymi. Wówczas sięgają po różne środki przeciwbólowe mające wyeliminować ból i dyskomfort. Niestety większość z nich zanieczyszcza organizm. Na szczęście istnieją pewne zdrowe alternatywy, takie jak np. ziarenka ziela angielskiego.

Jeżeli cierpicie na bolesne miesiączki, noście przy sobie kilka ziaren ziela angielskiego, które mają silne działanie rozkurczowe. Zamiast sięgać po silne leki, spróbujcie powoli rozgryźć dwie lub trzy kulki ziela angielskiego. Trzymajcie w ustach rozgryzione kulki ziela angielskiego i w razie potrzeby popijcie je po kilku minutach wodą. Pamiętajcie, by nie przesadzić z ich ilością, ponieważ mogą one spowodować objawy gastryczne.

Źródło: msn.com.pl

Ziele angielskie mielone
Adobe Stock
Newsy
Mało znane właściwości popularnej przyprawy. To niesamowite, na co pomaga
Hiszpańscy odkrywcy tej rośliny myśleli, że to pieprz. Stąd też pochodzi jej inna nazwa, czyli początkowo pieprz pachnący. Hiszpanie nie domyślali się nawet, jakie ziele angielskie ma właściwości.

Pieprz z Jamajki, pieprz angielski, pieprz goździkowy. Anglicy tę przyprawę zwali nawet mianem „allspice”, czyli po prostu „przyprawę-wszystko”. Brytyjczycy myśleli po prostu, że mielone ziele angielskie to mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i zwykłego pieprzu. Niezwykłe właściwości ziela angielskiego Właśnie za pośrednictwem Anglików, ziele angielskie importowano do Polski. Stąd właśnie wzięła się więc obowiązująca u nas w kraju nazwa tej przyprawy. Dodajemy ją zwykle w duecie z liściem laurowym do masy różnych potraw. Bez ziela angielskiego nie obędzie się żadna dobra zupa, bigos czy na przykład fasolka po bretońsku. Cenimy sobie ziele angielskie ze względu na jego ciekawy, gorzko-ostry smak. Kulki ziela zawdzięczają go dużej ilości olejków eterycznych. Mało kto z nas na pewno słyszał o niezwykłych właściwościach ziela angielskiego. Ziele jest bowiem rośliną leczniczą. Pomaga przy kolkach i wzdęciach, łagodzi nerwobóle i boleści reumatyczne. Jakby tego było mało, spożywanie ziela angielskiego w małych ilościach, ułatwia naszemu organizmowi wchłanianie selenu, witaminy B oraz beta-karotenu. Wszystko jest trucizną… Pamiętajmy, że spożywanie ziela angielskiego w dużych dawkach może być niebezpieczne – podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych przypraw. Weźmy sobie więc do serca znane słowa Paracelsusa, niemieckiego uczonego z przełomu XV i XVI w. Przyrodnik nie dożył co prawda sprowadzenia do Europy ziela angielskiego, ale zawarł w dwóch zdaniach prawdziwą mądrość. Otóż ten ojciec medycyny nowożytnej powiedział kiedyś następująco: – Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nią nie jest. My dysponujemy dziś nie tylko zielem angielskim przywiezionych przez...

zupa z karpia przepis
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd z karpiem popełnia większość z nas. Wy też tak robicie?
Bez karpia nie mogłaby istnieć żadna polska Wigilia. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście, ile jedzenia marnuje się podczas jego sprawiania? Wyrzucając do kosza odcięte łby i ogony, popełniacie duży błąd! Bowiem na ich bazie można ugotować naprawdę wyborną potrawę!

Karp to niesamowicie smaczna i wdzięczna pod względem kulinarnym ryba. Możecie ją przecież serwować nie tylko z rodzynkami lub w galarecie. Pieczona, smażona, faszerowana czy panierowana – w każdej wersji będzie smakować równie dobrze!  Sprawiając rybę, wiele pań domu wyrzuca odcięte części do kosza, bo przecież na co mogą przydać się głowy i ogony? Niewielu jednak wie, że to prawdziwy kulinarny skarb, na bazie którego można przyrządzić naprawdę wyśmienitą zupę!  Jeśli kochacie rybne przekąski, ta z pewnością również wam posmakuje. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i kilku przypraw. Przepis na zupę rybną Będziecie potrzebować Części pozostałych z 2 sprawionych karpi (łbów, ogonów i kręgosłupów) Włoszczyznę: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebulę, kawałek pora i selera Przypraw i ziół: sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie części ryby – łby, ogony, kręgosłupy. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę obierzcie, a następnie dodajcie do powstającego wywaru. Całość gotujcie na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zamieszajcie i trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejną godzinę. Kiedy warzywa staną się miękkie wyjmijcie je przy pomocy łyżki cedzakowej lub zdejmijcie garnek z ognia i odcedźcie bulion. Zupę doprawcie gałką muszkatołową, zamieszajcie i ponownie zagotujcie. Gotowe! Tak przygotowaną zupę najlepiej serwować w towarzystwie świeżej natki pietruszki i domowych grzanek.

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

karp w occie przepis
AdobeStock
Newsy
Został wam karp? Zróbcie z niego sylwestrową przekąskę. Wystarczy ocet
Jeśli zostały wam jeszcze filety z karpia po Wigilii, nie wyrzucajcie ich! Z pomocą octu można z nich zrobić smaczną przekąskę.

Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny! Przepis na karpia w occie Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje! By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia 600 ml wody 400 ml octu 2 cebule 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 7 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Przygotowanie Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule. Całość wymieszajcie i zagotujcie. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem. Odstawcie słoiki do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.   Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!