Początkowo ten pomidorowy sos pełnił po prostu funkcję marynaty do mięs. Z czasem jednak coraz więcej osób używało ketchupu jako dodatku do różnych dań, a nawet kanapek. Dziś znajdziemy go praktycznie w każdym domu.

Przyrządzenie własnego ketchupu nie jest trudne, jednak produkt ten ma na tyle niską cenę, że większość z nas woli go po prostu kupić w sklepie. W końcu wybór ketchupów różnych marek jest bardzo szeroki, a sam produkt występuje w różnych wersjach - może być łagodny, pikantny, bardzo ostry albo wzbogacony przyprawami, np. ziołami albo czosnkiem.

Jednak zanim sięgniecie po ketchup ze sklepowej półki, lepiej dobrze przeczytajcie jego skład. Niektóre składniki, jakie się w nim znajdują, to nic dobrego. 

Zobacz także:

Z czego robi się ketchup?

Przepis na ketchup jest bardzo prosty. Powstaje on z koncentratu lub przecieru pomidorowego z dodatkiem octu, cukru, soli i pieprzu. Może się w nim znaleźć też cebula lub seler. W przypadku ketchupów pikantnych, na liście składników znajduje się też pieprz cayenne, który odpowiada za ostry smak.

Jednak na samym początku, ponad 200 lat temu, przepis na ketchup zawierał, poza pomidorami, także sardele, ziele angielskie, imbir czy kolendrę, a na koniec dodawano do niego nawet brandy. Pewnie i dziś znaleźliby się amatorzy takie sosy z pomidorów. 

Uważajcie na te składniki w ketchupie

Zanim włożycie ketchup do koszyka, sprawdźcie jego skład na odwrocie opakowania. Przyjrzyjcie się dobrze nie tylko samym składnikom, ale i ich zawartości:

  • Przecier pomidorowy - w dobrym ketchupie jego ilość powinna wynosić prawie 80%. Można jednak trafić na takie ketchupy, w których zawartość pomidorów to ledwie 40-50%. Uważajcie, te dwie wartości to coś zupełnie innego! Łatwo nabrać się na chwyt marketingowy producentów ketchupów, którzy piszą na opakowaniach, że do wyprodukowania 100 g ketchupu wykorzystano 120 g pomidorów. To zdecydowanie za mało! Ze względu na dużą zawartość wody, ilość pomidorów użytych do produkcji dobrej jakości ketchupu powinna wynosić minimum dwukrotność masy gotowego produktu.

  • Cukier - to składnik, z którego trudno zrezygnować ze względu na to, że przełamuje on gorycz pomidorów. Starajmy się jednak wybierać taki ketchup, który zawiera jak najmniej cukru. 

  • Syrop glukozowo-fruktozowy - można go znaleźć w składzie tanich ketchupów, ponieważ kosztuje mniej od cukru. Jest jednak jeszcze bardziej niezdrowy od tego składnika i przyczynia się do rozwoju cukrzycy, nadwagi czy nadciśnienia.

  • Skrobia kukurydziana - pełni ona rolę zagęszczacza i może być oznaczona symbolem E1422. Nie stanowi wielkiego zagrożenia dla organizmu w tak niewielkiej ilości. Spożywana w nadmiarze może zmniejszyć przyswajanie niektórych minerałów, jak żelazo czy wapń oraz powodować bóle brzucha.