Osoby, które mają własny ogródek, często decydują się na posadzenie większej ilości roślin, które można później przechowywać przez całą zimę. Można tak zrobić na przykład z ziemniakami, które przechowywane w odpowiednich warunkach długo będą zdatne do spożycia. Trzeba jednak wiedzieć jak prawidłowo to robić, ponieważ w przeciwnym razie dojdzie do katastrofy!

Właściwości ziemniaków

Pełne potasu i zdrowej skrobi ziemniaki to warzywa, które koniecznie powinny się znaleźć w diecie. Część osób dbających o swoją sylwetkę rezygnuje z ziemniaków, wierząc, że ich spożywanie tuczy i prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nic podobnego! W 100 gramach surowych ziemniaków znajduje się około 70 kalorii, dlatego jedzenie tych warzyw bez tłustych sosów w żaden sposób nie sprawi, że przytyjecie.

A ponadto ziemniaki pełne są witamin i minerałów, w tym:

  • Potasu
  • Magnezu
  • Sodu
  • Manganu
  • Miedzi
  • Żelaza
  • Fosforu
  • Cynku
  • Witaminy K
  • Witamin z grupy B
  • Witaminy C

Jak przechowywać ziemniaki?

Prawidłowo przechowywane ziemniaki wytrzymają w waszej spiżarni całkiem długo! Trzeba jednak pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Jeżeli będziecie się ich trzymać, to wasze ziemniaki zachowają świeżość na dłużej i nie zepsują się:

Zobacz także:

Warunki przechowywania

Ziemniaki powinno się trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura poniżej 15 stopni Celsjusza. Najlepiej w tym celu nada się chłodna piwnica, ziemianka albo garaż zimą.

Odpowiedni pojemnik

Choć plastikowe pojemniki są obecnie bardzo popularne, to trzymanie w nich ziemniaków nie jest dobrym pomysłem! Zamknięte w takich pojemnikach ziemniaki zaczną wytwarzać wilgoć, która nie będzie miała dokąd uciec. Wobec tego zacznie się skraplać na ściankach pojemnika, co doprowadzi do pleśnienia ziemniaków.

Suche miejsce

By zapobiec wilgoci, ziemniaki powinny być przechowywane w torbach z papieru lub przykryte papierem. Warzywa będą mogły „oddychać”, a ponadto dzięki przykryciu ich papierem będą chronione przed działaniem światła słonecznego. Słońce bowiem sprawia, że ziemniaki mogą zzielenieć.

Dlaczego nie można trzymać ziemniaków razem z cebulą?

Być może słyszeliście o tym, że ziemniaków nie powinno się przechowywać w tym samym miejscu, w którym znajduje się cebula. Nie jest to wcale żaden przesąd! Cebula wytwarza gaz o nazwie etylen, który przyśpiesza psucie się innych warzyw i owoców. Z tego powodu powinna być ona przechowywana jak najdalej od ziemniaków. Jedynym warzywem, które jest odporne na działanie cebuli jest czosnek, który można bezpiecznie trzymać wraz z cebulą.