warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy

Trzymacie to warzywo w lodówce? Właśnie dlatego traci cały smak

Sezon na pomidory to oczywiście koniec lata i wczesna jesień. Przypominamy sobie ich smak także przez resztę roku, kupując zagraniczne pomidory w sklepach. Jak je przechowywać?

Kiedy za oknem szaro i buro, przychodzi do nas często wspomnienie lata. A późne lato to właśnie przepyszne, dojrzałe w słońcu pomidory.

Na tego typu wspominki nie ma rady. Trzeba zaopatrzyć się w markecie w kilka pomidorów. Z pozoru te hiszpańskie czy włoskie warzywa wyglądają świetnie, ale ich smak może pozostawiać wiele do życzenia.

Pora na małą dygresję. Otóż czy pomidory to rzeczywiście z warzywa? Przyjęło się tak je określać ze względu na to, że posiadają w swoim składzie mało cukrów. Prawda jest jednak inna. Pomidory to botanicznie owoce! No ale kto o zdrowych zmysłach lubi solić owoce? W ten sposób właśnie pomidory zaczęto uznawać za warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidory letnie i zimowe - przechowywanie

Wróćmy do sedna sprawy. Z pomidorami kupowanymi poza sezonem sprawa wygląda następująco – na pewno nie poprawimy ich smaku przetrzymując je w lodówce.

Pomidory krajowe, którymi zajadamy się w sierpniu i we wrześniu lepiej znoszą przechowywanie w niskich temperaturach w momencie, gdy są już dojrzałe.

Gdy kupujemy czerwone warzywa w zimie, lepiej nie wkładać ich na długi czas do chłodziarki. Pomijając już wpływ chłodzenia na walory smakowe, w ten sposób łatwo doprowadzimy do zepsucia ich struktury.

To właśnie przebywanie pomidorów w niskich temperaturach prowadzi do zmienienia ich aksamitnej struktury w mączystą papkę. Nie ma chyba nikogo, kto gustuje w takich pomidorach.

Pomidory z wysokiej półki

Lepiej więc nie kupować pomidorów poza sezonem na zapas. Kupmy tyle, ile planujemy zjeść i przechowujmy je w temperaturze pokojowej.

W ten sposób unikniemy zepsucia ich struktury i pozwolimy na to, by pomidor jeszcze lekko dojrzał.

Inaczej sprawa prezentuje się latem. Wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, by krwistoczerwone, dojrzałe pomidory włożyć na kilka dni do lodówki.

Pamiętajcie, by nie wkładać czerwonych warzyw na dolną półkę waszej chłodziarki! To tam panują najniższe temperatury w całej lodówce. Zamrażanie nie służy za bardzo tym warzywom. A właściwie to tym… owocom.

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
AdobeStock
Newsy
Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
Marynowane zielone pomidory stanowią wspaniały dodatek do sałatek, burgerów, kanapek i innych mięsnych dań. Jak je zrobić? Jaki mają smak?

Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów . Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami? Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru , czosnku , chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna. Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić? Przepis na kiszone zielone pomidory Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu. Składniki: zielone pomidory (dowolna ilość) sól morska 1 łyżka na każdy litr wody świeży koper kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli. Wymieszać i zalać gorącą solanką...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....