Trzymacie tam miód? Ten błąd popełnia co druga osoba. Produkt jest przez to bez wartości
Flickr
Newsy

Trzymacie tam miód? Ten błąd popełnia co druga osoba. Przez to staje się bezwartościowy

Prawdziwy miód to niezastąpiony naturalny słodzik. Jest to prawdziwa skarbnica drogocennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Niestety przez złe przechowywanie właściwości tego produktu mogą zostać bezpowrotnie utracone. 

Miód to smakołyk, który nie tylko nadaje się do smarowania chleba. To doskonały dodatek do słodkich śniadań, takich jak owsianki, jaglanki, jogurty z owocami i orzechami, a także tosty francuskie. Wykorzystuje się go również do przygotowywania sosów, marynat mięsnych, czy też ciast. Ceniony jest za słodki, wyrazisty smak, jak również dobroczynny wpływ na kondycję ciała. 

Kotlety mielone

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać miód? 

Odpowiednie warunki termiczne to podstawa właściwego przechowywania miodu. Ten produkt najlepiej czuje się w temperaturze 8-18 stopni Celsjusza. Takie rejestry pozwalają mu zachować pełnię wartości, jak również odpowiednią konsystencję.

Jeżeli jednak temperatura jest zbyt niska, wówczas miód staje się twardy jak kamień. Z kolei gdy temperatura jest zbyt wysoka, wówczas będzie tracił przynależne mu lecznicze właściwości. Należy się więc tego stanowczo wystrzegać.

Gdzie przechowywać miód w domu? 

W związku z uwarunkowaniami temperaturowymi dotyczącymi przechowywania, miodu nie powinno się trzymać w lodówce, jak również blisko źródeł ciepła, takich jak grzejnik czy kuchenka. 

Ten produkt najlepiej przetrzymuje się zatem w suchych, chłodnych i zacienionych miejscach, takich jak spiżarnia lub ciemna szafka. Szczelnie zamknięte szklane słoiki i porcelanowe pojemniki to odpowiednie naczynia do trzymania tego wartościowego produktu. W jego wypadku zapomnijcie o plastikowych opakowaniach. 

Jak długo można przechowywać miód? 

Miód, który został zebrany w odpowiednim czasie, jak również jest przechowywany w szczelnie zamkniętych słojach i w optymalnych dla niego warunkach - może pozostać na półkach niemalże... na wieczność.  

Naturalny miód nie ma tak naprawdę terminu przydatności. Przypomina nam o tym starożytny Egipt, gdzie w grobowcach odnajdywano podobno skrystalizowane miody, które nie tylko zachowały smak i aromat, lecz wciąż nadawały się do spożycia. 

Zobacz także
Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Jak rozpoznać sfermentowany miód? 

Miód, który jest właściwie zebrany i przechowywany nie powinien się więc psuć. Gdy jednak, któryś z tych czynników nie zostanie spełniony, produkt traci wartość lub ulega fermentacji. Sfermentowany miód to wynik zbyt wczesnego jego zbioru, jak również wprowadzenia do niego wilgoci i bakterii, np. poprzez użycie do nabierania oblizanej łyżeczki.  

Jak rozpoznać, że z miodem dzieje się coś niedobrego? Proces rozpoczyna się od zmiany smaku, który pod wpływem działania drożdżaków ma nieco piwną naleciałość. Zmienia się również kolor miodu, a na jego powierzchni pojawia się coś w rodzaju piany o zapachu drożdży. Taki miód nadaje się już tylko do domowych nalewek. 

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...

Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje
Może mieć różny kolor, zapach i smak. Zależy od gatunku oliwek i ich stopnia dojrzałości. Można ją aromatyzować używając ulubionych ziół. Ale jak przechowywać oliwę z oliwek, żeby długo była świeża i wartościowa odżywczo? Podpowiadamy.

Oliwa to tłuszcz wytłaczany z oliwek – owoców wiecznie zielonego drzewa lub dużego krzewu. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tej samej rośliny. Na ich zróżnicowany kolor wpływa… pora zbiorów. Zielone, to po prostu niedojrzałe owoce. Gdy owoce dojrzewają, ich barwa zmienia się na ciemnofioletową, a nawet czarną. Oliwę produkuje się z obu rodzajów oliwek: Oliwa z zielonych oliwek jest ostrzejsza w smaku, czasem gorzkawa Oliwa z czarnych oliwek ma delikatny i łagodny smak Jak przechowywać oliwę z oliwek? Oliwa jest delikatnym tłuszczem, który musi być odpowiednio przechowywany. Nie jest prawdą, że należy trzymać ją w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury gęstnieje, a na jej powierzchni pojawia się nieestetyczny osad. Powstaje on dlatego, że w takich warunkach tłuszcz się rozwarstwia. Z kolei w zbyt wysokiej temperaturze produkt szybko jełczenie i przestaje nadawać się do jedzenia. Oto odpowiednie warunki do przechowywania oliwy z oliwek: Temperatura pomiędzy 12 a 25 stopni Celsjusza Miejsce najlepiej ciemne, zdecydowanie z dala od promieni słonecznych Przez większość roku można ją więc trzymać po prostu w temperaturze pokojowej, na przykład w szafkach kuchennych. Należy jednak zwrócić uwagę podczas upalnego lata, gdy temperatura w kuchni rośnie. Wtedy przenieście butelki z oliwą w chłodniejsze miejsce. Wartości odżywcze oliwy z oliwek Choć oliwa jest tłuszczem w czystej postaci, bardzo różni się od swoich odpowiedników pochodzenia zwierzęcego – jak masło czy smalec. Nie zawiera cholesterolu, a zamiast tego ma jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz wartościowy zdrowotnie skwalen. Dzięki tym składnikom włączenie oliwy do diety obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój miażdżycy, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i...

Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
Ten prosty trik sprawi, że ser pozostanie świeży na długo!

Kawałek aromatycznego sera typu cheddar lub parmezanu jest niezbędnym elementem w lodówce - szczególnie, jeśli przepadacie za włoską kuchnią. Jednak nieodpowiednio przechowywany, ser szybko w lodówce staje się suchy, twardy i zwyczajnie niesmaczny. Koniecznie sprawdźcie co zrobić, by zachować jego świeżość na jak najdłużej. Jak przechowywać ser? By ser tak szybko nie wysychał, należy wykorzystać skuteczny, choć mało znany sposób - przed włożeniem go do lodówki posmarujcie go niewielką ilością oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że ser będzie dłużej smaczny. By smak sera był dobry jak najdłużej, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Ten zależy od kilku czynników - pierwszym jest forma tego produktu. Sery kupowane w kostkach będą nadawały się do zjedzenia nawet przez trzy tygodnie od umieszczenia ich w lodówce. Z kolei te w plastrach należy zjeść w ciągu maksymalnie czterech dni, ponieważ pleśnieją o wiele szybciej od serów w kawałku.  Kolejny to opakowanie. Najlepiej, jeśli będziecie trzymali ser w tym samym opakowaniu, w którym go kupiliście, ale równie dobrze można przełożyć go do folii. Najważniejsze, by nie miał on kontaktu z jedzeniem o intensywnym zapachu, ponieważ wówczas ser przejdzie aromatem i nie będzie już taki smaczny.  Nie bez znaczenia jest temperatura przechowywania. Złota zasada mówi o tym, by ser leżał w temperaturze około 6 stopni Celsjusza. Należy więc umieścić go w najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jak najdalej od zamrażarki. Jeśli więc w waszej lodówce zamrażarka znajduje się w dolnej części urządzenia, to połóżcie ser na najwyższej półce. A jeśli w górnej części - to w dolnej szufladzie.  Zasady przechowywania produktów w lodówce By kupione przez was jedzenie było długo świeże i smaczne, stosujcie się do tych zasad, gdy wkładacie je do...