Miód to smakołyk, który nie tylko nadaje się do smarowania chleba. To doskonały dodatek do słodkich śniadań, takich jak owsianki, jaglanki, jogurty z owocami i orzechami, a także tosty francuskie. Wykorzystuje się go również do przygotowywania sosów, marynat mięsnych, czy też ciast. Ceniony jest za słodki, wyrazisty smak, jak również dobroczynny wpływ na kondycję ciała. 

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać miód? 

Odpowiednie warunki termiczne to podstawa właściwego przechowywania miodu. Ten produkt najlepiej czuje się w temperaturze 8-18 stopni Celsjusza. Takie rejestry pozwalają mu zachować pełnię wartości, jak również odpowiednią konsystencję.

Jeżeli jednak temperatura jest zbyt niska, wówczas miód staje się twardy jak kamień. Z kolei gdy temperatura jest zbyt wysoka, wówczas będzie tracił przynależne mu lecznicze właściwości. Należy się więc tego stanowczo wystrzegać.

Gdzie przechowywać miód w domu? 

W związku z uwarunkowaniami temperaturowymi dotyczącymi przechowywania, miodu nie powinno się trzymać w lodówce, jak również blisko źródeł ciepła, takich jak grzejnik czy kuchenka. 

Zobacz także:

Ten produkt najlepiej przetrzymuje się zatem w suchych, chłodnych i zacienionych miejscach, takich jak spiżarnia lub ciemna szafka. Szczelnie zamknięte szklane słoiki i porcelanowe pojemniki to odpowiednie naczynia do trzymania tego wartościowego produktu. W jego wypadku zapomnijcie o plastikowych opakowaniach. 

Jak długo można przechowywać miód? 

Miód, który został zebrany w odpowiednim czasie, jak również jest przechowywany w szczelnie zamkniętych słojach i w optymalnych dla niego warunkach - może pozostać na półkach niemalże... na wieczność.  

Naturalny miód nie ma tak naprawdę terminu przydatności. Przypomina nam o tym starożytny Egipt, gdzie w grobowcach odnajdywano podobno skrystalizowane miody, które nie tylko zachowały smak i aromat, lecz wciąż nadawały się do spożycia. 

Jak rozpoznać sfermentowany miód? 

Miód, który jest właściwie zebrany i przechowywany nie powinien się więc psuć. Gdy jednak, któryś z tych czynników nie zostanie spełniony, produkt traci wartość lub ulega fermentacji. Sfermentowany miód to wynik zbyt wczesnego jego zbioru, jak również wprowadzenia do niego wilgoci i bakterii, np. poprzez użycie do nabierania oblizanej łyżeczki.  

Jak rozpoznać, że z miodem dzieje się coś niedobrego? Proces rozpoczyna się od zmiany smaku, który pod wpływem działania drożdżaków ma nieco piwną naleciałość. Zmienia się również kolor miodu, a na jego powierzchni pojawia się coś w rodzaju piany o zapachu drożdży. Taki miód nadaje się już tylko do domowych nalewek.