Trzymacie tam miód? Ten błąd popełnia co druga osoba. Produkt jest przez to bez wartości
Flickr
Newsy

Trzymacie tam miód? Ten błąd popełnia co druga osoba. Przez to staje się bezwartościowy

Prawdziwy miód to niezastąpiony naturalny słodzik. Jest to prawdziwa skarbnica drogocennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Niestety przez złe przechowywanie właściwości tego produktu mogą zostać bezpowrotnie utracone. 

Miód to smakołyk, który nie tylko nadaje się do smarowania chleba. To doskonały dodatek do słodkich śniadań, takich jak owsianki, jaglanki, jogurty z owocami i orzechami, a także tosty francuskie. Wykorzystuje się go również do przygotowywania sosów, marynat mięsnych, czy też ciast. Ceniony jest za słodki, wyrazisty smak, jak również dobroczynny wpływ na kondycję ciała. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać miód? 

Odpowiednie warunki termiczne to podstawa właściwego przechowywania miodu. Ten produkt najlepiej czuje się w temperaturze 8-18 stopni Celsjusza. Takie rejestry pozwalają mu zachować pełnię wartości, jak również odpowiednią konsystencję.

Jeżeli jednak temperatura jest zbyt niska, wówczas miód staje się twardy jak kamień. Z kolei gdy temperatura jest zbyt wysoka, wówczas będzie tracił przynależne mu lecznicze właściwości. Należy się więc tego stanowczo wystrzegać.

Gdzie przechowywać miód w domu? 

W związku z uwarunkowaniami temperaturowymi dotyczącymi przechowywania, miodu nie powinno się trzymać w lodówce, jak również blisko źródeł ciepła, takich jak grzejnik czy kuchenka. 

Ten produkt najlepiej przetrzymuje się zatem w suchych, chłodnych i zacienionych miejscach, takich jak spiżarnia lub ciemna szafka. Szczelnie zamknięte szklane słoiki i porcelanowe pojemniki to odpowiednie naczynia do trzymania tego wartościowego produktu. W jego wypadku zapomnijcie o plastikowych opakowaniach. 

Jak długo można przechowywać miód? 

Miód, który został zebrany w odpowiednim czasie, jak również jest przechowywany w szczelnie zamkniętych słojach i w optymalnych dla niego warunkach - może pozostać na półkach niemalże... na wieczność.  

Naturalny miód nie ma tak naprawdę terminu przydatności. Przypomina nam o tym starożytny Egipt, gdzie w grobowcach odnajdywano podobno skrystalizowane miody, które nie tylko zachowały smak i aromat, lecz wciąż nadawały się do spożycia. 

Zobacz także
Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy

Jak rozpoznać sfermentowany miód? 

Miód, który jest właściwie zebrany i przechowywany nie powinien się więc psuć. Gdy jednak, któryś z tych czynników nie zostanie spełniony, produkt traci wartość lub ulega fermentacji. Sfermentowany miód to wynik zbyt wczesnego jego zbioru, jak również wprowadzenia do niego wilgoci i bakterii, np. poprzez użycie do nabierania oblizanej łyżeczki.  

Jak rozpoznać, że z miodem dzieje się coś niedobrego? Proces rozpoczyna się od zmiany smaku, który pod wpływem działania drożdżaków ma nieco piwną naleciałość. Zmienia się również kolor miodu, a na jego powierzchni pojawia się coś w rodzaju piany o zapachu drożdży. Taki miód nadaje się już tylko do domowych nalewek. 

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...