jajko
Pexels
Newsy

Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak

Jajka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Odpowiednio przechowywane, na dłużej zachowają świeżość oraz właściwy smak. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odpowiednie przechowywanie jajek

Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia. 

Sprawdzian świeżości jaj

Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj.

Nieodpowiednie przechowywanie jajek

O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem, który może przechodzić przez skorupkę. Jajka wówczas nabierają niezbyt przyjemnego aromatu. Może on w następstwie przenosić się również do potraw, a szczególnie do ciast. Czosnkowy czy cebulowy smak, nie będzie zbyt korzystny w słodkim wypieku bądź deserze kogel-mogel. Dlatego warto zapewnić jajom oddzielną półkę, gdzie nie będą mieć styczności z innymi produktami.

Jajka jako cenny składnik w diecie

O zdrowotnych właściwościach jaj, wiadomo nie od dziś. Zawierają one wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do pozytywnych aspektów można zaliczyć takie jak: łatwiejszy proces odchudzania, poprawa wzroku, obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca czy anemii. Jednak by te działania mogły zachodzić w organizmie, jajka powinny być świeże i przechowywane we właściwych im warunkach.

gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą
Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki. Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami , gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami. Śniadanie w różnych wersjach Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki. Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą.  Jajka w diecie Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości: są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wspomagają proces odchudzania,  zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu, poprawiają widzenie,  wzmacniają układ odpornościowy,  chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami.  Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów.  Odpowiednia...

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Jajka to jeden z obowiązkowych produktów w kuchni, nie tylko w okresie wielkanocnym. Z ich udziałem można przygotować wiele potraw oraz wypieków. Odpowiednie przechowywanie przedłuża ich świeżość, nie tylko w przypadku świezych, ale również ugotowanych jajek.

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez jajek. Dzięki nim można przyrządzić wiele potraw, takich jak sałatki, jaja faszerowane, jajecznicę, omlet czy różnego rodzaju wypieki. Jedną z form ich przygotowania jest gotowanie. Aby zachowały one jak najdłużej świeżość, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.  Jajka na Wielkanoc Święta wielkanocne słyną głównie z przygotowanych dań z udziałem jajek. Dzieje się tak, gdyż jajka są symbolem nowego życia. Z tego też powodu są one jednym z głównych składników na świątecznym stole. Wśród tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania, są takie jak: faszerowane jajka, sałatki, pasztet jajeczny, jajka na twardo z majonezem, żurek z jajkiem, a także różnego rodzaju wypieki jak mazurek czy babka. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tych pysznych potraw.  Czy jajka są zdrowe? Jajka goszczą w kuchni nie tylko od święta, ale i na co dzień, a to ze względu na cenne wartości oraz właściwości, jakie posiadają. Wyróżniają się takimi witaminami i mikroelementami w składzie jak witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń czy cynk. Dzięki nim działanie organizmu jest sprawniejsze. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się:  jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, daje uczucie sytości na dłuższy czas,  wspomaga proces odchudzania, chroni przed szkodliwym promieniowaniem,  czy poprawia wzrok.  Jajka mają wiele zalet, dlatego powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo, dlatego też eksperci zalecają jedzenie do dziesięciu sztuk na tydzień.  Gotowane jaja na twardo  Jednym z popularniejszych sposobów przygotowywania jaj jest gotowanie ich na twardo. W...