jajko
Pexels
Newsy

Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak

Jajka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Odpowiednio przechowywane, na dłużej zachowają świeżość oraz właściwy smak. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odpowiednie przechowywanie jajek

Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia. 

Sprawdzian świeżości jaj

Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj.

Nieodpowiednie przechowywanie jajek

O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem, który może przechodzić przez skorupkę. Jajka wówczas nabierają niezbyt przyjemnego aromatu. Może on w następstwie przenosić się również do potraw, a szczególnie do ciast. Czosnkowy czy cebulowy smak, nie będzie zbyt korzystny w słodkim wypieku bądź deserze kogel-mogel. Dlatego warto zapewnić jajom oddzielną półkę, gdzie nie będą mieć styczności z innymi produktami.

Jajka jako cenny składnik w diecie

O zdrowotnych właściwościach jaj, wiadomo nie od dziś. Zawierają one wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do pozytywnych aspektów można zaliczyć takie jak: łatwiejszy proces odchudzania, poprawa wzroku, obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca czy anemii. Jednak by te działania mogły zachodzić w organizmie, jajka powinny być świeże i przechowywane we właściwych im warunkach.

Komentarze
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy Jest genialny trik by jajka nie pękały podczas gotowania. Będą się także łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi? Białko jak żadne inne Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Wcale nie takie łatwe Gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Przez ubytki w skorupach trudno je potem obrać. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to w sposób sprawny i zachowując spokój! Skorupka w kawałkach Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia, musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Nakłucie, które ma znaczenie Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki....

Przeczytaj
Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Przeczytaj
jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Przeczytaj