Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko.

Odpowiednie przechowywanie jajek

Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia. 

Sprawdzian świeżości jaj

Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj.

Nieodpowiednie przechowywanie jajek

O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem, który może przechodzić przez skorupkę. Jajka wówczas nabierają niezbyt przyjemnego aromatu. Może on w następstwie przenosić się również do potraw, a szczególnie do ciast. Czosnkowy czy cebulowy smak, nie będzie zbyt korzystny w słodkim wypieku bądź deserze kogel-mogel. Dlatego warto zapewnić jajom oddzielną półkę, gdzie nie będą mieć styczności z innymi produktami.

Zobacz także:

Jajka jako cenny składnik w diecie

O zdrowotnych właściwościach jaj, wiadomo nie od dziś. Zawierają one wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do pozytywnych aspektów można zaliczyć takie jak: łatwiejszy proces odchudzania, poprawa wzroku, obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca czy anemii. Jednak by te działania mogły zachodzić w organizmie, jajka powinny być świeże i przechowywane we właściwych im warunkach.