
Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania – skupcie się, bo tego jest naprawdę dużo.
Jak wybrać dobre jajko?
Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy punkty.
- Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia.
- Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże.
- Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce.
W jaki sposób przechowywać jajka?
Okazuje się, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd. Bowiem układanie ich zwężeniem do dołu sprawia, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość.
Jak długo można przechowywać jajka?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki.
- Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w lodówce ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Sprawa wygląda podobnie w kwestii jajek faszerowanych. Jeśli zostaną wam jakieś ze Świąt Wielkanocnych, wyrzućcie je po 48 godzinach.
- Cztery dni – tyle możecie przechowywać ugotowane na twardo i nieobrane ze skorupki jajka.
- Dwa tygodnie – tyle możecie przechowywać świeże jajka. Pod warunkiem, że umieścicie je w chłodnym i przewiewnym miejscu, na przykład spiżarce pod oknem lub piwnicy.
- Cztery tygodnie – tyle wytrzymają świeże jajka, jeśli umieścicie je w lodówce.
- Cztery miesiące – tyle możecie przechowywać jajka pod warunkiem, że oddzielicie białka od żółtek, przelejecie do plastikowych pojemników i umieścicie w zamrażalniku.