Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku już nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania.

Jak wybrać dobre jajko?

Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i w ostateczności pochodzeniem (ściółkowe, ekologiczne czy klatkowe) lub barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te dwa punkty:

  1. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże.
  2. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce.

W jaki sposób przechowywać jajka?

Mało znanym faktem jest to, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd.

Po przyniesieniu jajek do domu ułóżcie je do góry nogami, wąską częścią do dołu. Takie podejście do tematu sprawi, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość. Dzięki temu przedłużycie ich przydatność do spożycia.

Zobacz także:

Jak długo można przechowywać jajka?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki.

  • Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w lodówce ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Sprawa wygląda podobnie w kwestii jajek faszerowanych. Jeśli zostaną wam jakieś ze Świąt Wielkanocnych, wyrzućcie je po 48 godzinach.
  • Cztery dni – tyle możecie przechowywać ugotowane na twardo i nieobrane ze skorupki jajka.
  • Dwa tygodnie – tyle możecie przechowywać świeże jajka. Pod warunkiem, że umieścicie je w chłodnym i przewiewnym miejscu, na przykład spiżarce pod oknem lub piwnicy.
  • Cztery tygodnie – tyle wytrzymają świeże jajka, jeśli umieścicie je w lodówce.
  • Cztery miesiące – tyle możecie przechowywać jajka pod warunkiem, że oddzielicie białka od żółtek, przelejecie do plastikowych pojemników i umieścicie w zamrażalniku.