Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)
Adobe Stock
Newsy

Trzymacie gąbkę do naczyń w lodówce? Nie? To źle, czym prędzej ją tam włóżcie (po co?)

W każdej kuchni przy zlewie można znaleźć gąbkę. Ułatwia ona zmywanie ręczne i usuwa zabrudzenia na naczyniach. Jak się okazuje, takie akcesoria mają również inne ukryte funkcje.

Od kilku lat w domostwach królują zmywarki. To praktyczne rozwiązanie dla każdej gospodyni domowej, gdyż ułatwia ona codzienne funkcjonowanie i wyręcza przy zmywaniu góry, brudnych naczyń. Mimo posiadania takiego sprzętu, nadal wiele osób korzysta ze zlewu oraz gąbki. Ta druga jak się okazuje ma również inne funkcje, które ułatwiają codzienne życie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kluczowa zmywarka

Zmywarka idealnie sprawdza się przy większych ilościach brudnych naczyń oraz przy trudniejszych do umycia naczyniach. To świetne rozwiązanie, gdyż pozwala zaoszczędzić czas. Zajmuje w kuchni niewiele miejsca, a wiele osób obecnie nie wyobraża sobie bez niej życia. Codzienność bez zmywarki wydaje się być trudna do przyjęcia. 

Zobacz także
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego

Jak wyczyścić grill? Szybkie triki dla każdego

Klasyczna gąbka do zmywania

Mimo ogromnej sławy zmywarek, wciąż w użyciu pozostają gąbki do zmywania. Są proste w użyciu i wystarczy do nich dodać jedynie odpowiedni płyn do zmywania naczyń. Ręczne zmywanie, co prawda wymaga trochę czasu oraz siły, by wyczyścić brudne naczynia, jednakże czasami jest niezastąpiona. Takie rozwiązanie sprawdza się przy szybkiej potrzebie posiadania konkretnego naczynia bądź pozwala ono umyć takie akcesoria, których nie można wkładać do zmywarki. 

Gąbka w lodówce

Wydawać by się mogło, iż gąbka jest wyłącznie przeznaczona do zmywania, zresztą jak wskazuje sama jej nazwa. Jednak ma ona również inne ukryte funkcje, które ułatwiają życie. Jednym z ciekawych patentów jest włożenie takiego produktu do lodówki. Oczywiście nie chodzi o brudną po użyciu gąbkę, ale o nowy egzemplarz. Taki trik pozwoli zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw! Gąbka idealnie pochłania wilgoć, dzięki czemu psucie się artykułów spożywczych jest oddalone w czasie. To świetna alternatywa dla osób, które nie lubią marnować żywności i zależy im na jak najdłuższej trwałości.

Częstotliwość zmieniania gąbki

Nie od dziś wiadomo, że kuchenny zlew jest jednym z największych środowisk bakterii w całym domu. Sporo ich znajduje się również na gąbce do zmywania. To idealne miejsce dla ich rozwoju, gdyż zazwyczaj jest wilgotna i zbiera resztki jedzenia z brudnych naczyń. Aby uniknąć przykrych, zdrowotnych konsekwencji, zaleca się częste zmienienia tego akcesoria. Powinno się to odbywać raz w tygodniu, choć najlepiej by było co 2-3 dni. To optymalny czas na używanie jednej gąbki do wielokrotnego zmywania.
 

Czytaj także:

Brudny zlew czym odmyć
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie zlew tym produktem kuchennym, a pozbędziecie się tłustych plam i zacieków raz na zawsze
Sterta talerzy, cała armia szklanek i kieliszków, a także dziesiątki widelców i noży. Nic dziwnego, że po takim świątecznym armagedonie nasz zlew wygląda jak pobojowisko.

Święta rządzą się swoimi prawami. Jednym z nich jest kompletny nieporządek w kuchni. Zwłaszcza, gdy nasi goście zmieniają talerzyki przy każdym degustowanym daniu. Na pewno to znacie. Żmudny proces mycia naczyń zdaje się nie mieć końca. Gdy uporamy się wreszcie ze wszystkimi naczyniami i sztućcami, czas zrobić coś jeszcze z okropnie wyglądającym zlewem. Nic dziwnego, że po tak intensywnym użytkowaniu na powierzchni zlewu pełno jest różnego rodzaju plam, zacieków i zabrudzeń. Czym myć zlewozmywak? Warto regularnie dbać o zlewozmywak. To przecież miejsce, w którym myjemy nasze warzywa przed spożyciem. Pielęgnowany odpowiednio zlew posłuży nam przez wiele lat. Do tego celu często kupujemy drogie i kosztowne mleczka, detergenty i inne środki czyszczące. Czasem okazuje się, że na darmo wydajemy ciężkie pieniądze. Zlew możemy czyścić i konserwować kuchennymi produktami codziennego użytku. W naszych domach znajdują się różnego rodzaju zlewozmywaki, ale na wszystkie dobrze podziała kilka prostych patentów. Proste rozwiązania Warto po każdym użyciu, a nie tylko od święta czyścić zlew szmatką i płynem do mycia naczyń. Następnie należy wytrzeć go do sucha. Pomoże to w regularnym likwidowaniu warstwy brudu, która może osadzać się na stalowej powierzchni. Świetny środkiem, który zabezpieczy nasz zlewozmywak na przyszłość, będzie olej. Wystarczy gąbka i kropla tłuszczu, by wysmarować delikatnie powierzchnię zlewu. W ten sposób w prosty sposób uda nam się przygotować cienką warstwę, która zabezpieczy zlew przed zabrudzeniami. Na ciężkie zabrudzenia świetnym rozwiązaniem będzie użycie mieszanki octu z sodą. Natrzyjcie powierzchnię zlewu taką mieszanką i zostawcie na kilka minut, a następnie wyszorujcie powierzchnię szmatką. Dezynfekcja i dogłębne wyczyszczenie...

mycie naczyn
Adobe Stock
Newsy
Te płyny do naczyń poleca UOKIK. Który najlepiej poradzi sobie z górą naczyń po świętach?
Po świętach dwie rzeczy są pewne. Będziemy najedzeni i nie będzie komu zmywać. Jeśli znacie podobne rozterki z autopsji zapraszamy do lektury. Oto lista płynów do naczyń, które rozprawią się z tłuszczem i ciężkimi zabrudzeniami.

Jeśli to zazwyczaj wy zmywacie po obiedzie, wiecie, że niemożliwe jest umycie tłustej patelni samą wodą. Czym jest emulgacja? Cząsteczki patelni nie mieszają się z tłuszczem. Emulgacja to proces rozbijania tłuszczu na mniejsze cząstki tak, aby jego połączenie z wodą było możliwe. Właśnie w ten sposób tworzy się emulsja. Badane płyny posiadały zdolność emulgowania tłuszczów. Co ważne, im wyższa wartość emulgowania tłuszczów przekłada się na skuteczniejsze usuwanie przez płyn tłustych zabrudzeń. Z pierwszych wniosków, nawet pojemności płynów mogą się różnić. Lewiatana cytrynowego, jednego z tańszych płynów, jest o 30 ml mniej niż deklaruje na etykiecie producent. UOKiK przebadał płyny do naczyń Najwyższe wyniki zdolności myjącej uzyskał płyn Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Efffect i Ludwik cytrynowy. Najgorzej w tej kategorii poradziły sobie Lewiatan cytrynowy i Help cytryna. Badania co przeprowadzane cyklicznie i podawane do publicznej wiadomości. UOKiK stoi po stronie konsumentów i wspiera ich, aby podejmowali swoje decyzje zakupowe na podstawie rzetelnych danych. Najlepszy płyn do mycia naczyń wg UOKiK Przetestowano 10 najpopularniejszych marek płynów do zmywania, wytypowanych na podstawie rozeznania rynku, które przeprowadziła Inspekcja Handlowa w supermarketach, dyskontach i drogeriach. Cztery z nich to marki własne: Lewiatan, Lidl oraz dwie z sieci Biedronka. Wszystkie płyny, zgodnie z przyjętymi założeniami, zawierały od 5 do 15 proc. anionowych środków powierzchniowo czynnych oraz poniżej 5 proc. niejonowych środków powierzchniowo czynnych i/lub amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych. Przyjrzano się kilku kluczowym parametrom wpływającym na jakość i komfort zmywania. Po pierwsze, zbadano zdolność...

jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy
Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...