Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? Jedna z tych metod sprawia, że o wiele szybciej czerstwieje
Flickr
Newsy

Trzymacie chleb w chlebaku czy w lodówce? 1 z tych metod sprawia, że o wiele szybciej sczerstwieje

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Ale wciąż to właśnie chleb często jest podstawą naszej diety. Jak prawidłowo go przechowywać?

Chleb nie tylko zajmuje ważne miejsce w naszym jadłospisie. Chleb to także element naszej kultury narodowej. To właśnie chlebem i solą tradycyjnie witani byli ważni goście. Dzisiaj ten obrzęd zachował się właściwie tylko jako element ślubnego ceremoniału.

Tak czy siak, większość z nas wciąż z szacunkiem i estymą wyraża się o chlebie. W końcu to właśnie „na chleb” się zarabia, czy też „za chlebem” wyjeżdża się do innych krajów... Niektóre starsze osoby do dziś zachowują niemal nabożny stosunek nawet do okruszków chleba, które spadają na ziemię. Wszystko w imię tego, by „chleba nam nigdy nie zabrakło”.

Warto kontynuować i pielęgnować ten piękny stosunek dawnych Polaków do chleba. Jednak dzisiaj nie dość, że konsumpcja pszennych i żytnich bochenków spada, to jeszcze sporo pieczywa się marnuje.

Powinno się więc kupować pieczywo z głową. Ponadto konieczne jest zdecydowanie, w jaki sposób chleb będzie się przechowywało.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinno się przechowywać pieczywo?

Na wstępie musimy zaznaczyć, że inaczej świeżość zachowuje pieczywo żytnie, a inaczej pszenne. Wypieki żytnie na zakwasie lepiej zniosą nawet parę dni po wypieku, z kolei pszenne bułki i chleby wysusza się o wiele szybciej.

I właśnie temu wielu z nas stara się zapobiec na przeróżne sposoby. Jednym z nich jest przechowywanie pieczywa w foliowych torebkach. Wbrew pozorom nie jest on pozbawiony sensu. Krótki pobyt pieczywa (zwłaszcza pszennego) w torebce foliowej zapobiegnie jego wyschnięciu i pozwoli na zachowanie smaku chleba.

Dłuższe przechowywanie chleba w siateczce może jednak przyspieszyć proces jego psucia. Ponadto tak przechowywane pieczywo szybko stanie się gumowe i niezbyt smaczne i apetyczne.

Alternatywą dla foliowego worka jest worek papierowy. Ten lepiej nada się do pieczywa żytniego. Takie chleby przechowywane w workach papierowych, zachowają nieco wilgoci wewnątrz, ale za to szybko uschną na zewnątrz.

Tak więc jeden i drugi worek jest opcją krótkodystansową. Na dłuższy czas lepiej chleb przechowywać w lnianych szmatkach jak nasze babcie albo po prostu w chlebaku. Najlepiej do tego celu zaopatrzyć się w chlebak drewniany, taki który zapewni pieczywu cyrkulacje powietrza. Dopływ powietrza jest niezbędny, by zapobiec powstawaniu w pieczywie pleśni.

Zobacz także
Kulinarne przysłowia tylko z pozoru dotyczą jedzenia. Choć głodnemu naprawdę chleb na myśli.

Kulinarne przysłowia tylko z pozoru dotyczą jedzenia. Choć głodnemu naprawdę chleb na myśli

Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Ile kromek chleba dziennie można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością

Czy można mrozić chleb w zamrażarce?

Niektórzy decydują się, by swój chleb pozostawić w lodówce. Chłód rzeczywiście zapobiega psuciu się żywności. Być może to was zaskoczy, ale jednak temperatura w chłodziarkach sprawia, że pieczywo szybciej czerstwieje!

Dopuszczalne, a nawet w niektórych wypadkach wskazane, jest za to mrożenie pieczywa. Bardzo niskie temperatury powodują, że pieczywo zachowuje swoje właściwości i świeżość nawet do 2-3 miesięcy.

Pamiętajcie jedynie, by mrozić pieczywo tuż po jego zakupie. Kiedy zdecydujecie się na rozmrożenie pieczywa, nie używajcie do tego mikrofali. Lepiej, by pieczywo samo powoli wróciło do temperatury pokojowej.

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Flickr
Newsy
Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Święta, święta i po świętach. Chyba w każdym polskim domu po Wielkanocy zostaje w kuchni sporo chleba. Jak go odświeżyć, by potem zaraz smacznie zjeść?

Chleb. Lepiej kupić go więcej, niż by potem miało zabraknąć. Nic w tym dziwnego, że z takiego założenia wychodzi większość polskich gospodyń domowych. W końcu brak chleba w czasie tak ważnej rodzinnej uroczystości jak Wielkanoc, byłby prawdziwą wpadką, a osoba za nią odpowiedzialna spaliłaby się ze wstydu. Do jajek, do żurku, do wędlin, do sałatki jarzynowej – chleb je się podczas wielkanocnych świąt niemal ze wszystkim. Często zdarza się jednak, że zostaje wam po Poniedziałku Wielkanocnym nawet jeszcze kilka bochenków. Nawet nie myślcie o tym, by go wyrzucać. Jeżeli nie macie zwierząt domowych lub gospodarskich, które mogłyby zrobić użytek z czerstwiejącego chleba, jest jeszcze kilka innych metod. Jak poradzić sobie z dużą ilością pozostałego po świętach chleba? Na początek rada z myślą o przyszłych świętach. Jeżeli kupujecie sporo pieczywa na raz, od razu zamroźcie kilka bochenków w zamrażarce. Chleb i bułki można bez problemu mrozić także i po świętach. Wtedy jednak nie zachowa on walorów smakowych i świeżości. Wielu z nas nie ma jednak w zamrażarce wystarczająco miejsca, by zmieścić tam pieczywo żytnie, pszeniczne i jeszcze inne rodzaje. Co więc w takim wypadku czynić? Zacznijmy od przechowywania chleba. Nie należy robić tego w ciepłym miejscu. Złym wyborem będzie także zapakowanie pieczywa w foliowe torebki. Sztuczne materiały znacznie przyczynią się do przyspieszenia psucia pieczywa. Chleb owinięty w materiałowe szmatki i pozostawiony w chlebaku rzeczywiście szybciej się zeschnie i już po kilku dniach stanie się dość czerstwy, ale to żaden problem w porównaniu do jego zepsucia i konieczności niezwłocznego wyrzucenia. Jak odświeżyć suchy i czerstwiejący chleb: Takie pieczywo można bez problemu odświeżyć. Jak? Oto nasze sposoby na czerstwy i...

Chleb
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to, a chleb będzie dłużej świeży. Niezawodny sposób babci
Czy może być coś gorszego niż czerstwy chleb? Nasze babcie miały sposoby na uniknięcie tego typu problemów.

Żyjemy w erze plastiku. W foliowych torebkach przynosimy do domów zakupy. W plastikowych torebkach przechowujemy żywność. Plastik i folia szturmem wdarły się także do piekarnictwa. Większość piekarni w naszym kraju pakuje swój chleb w foliowe torebki. Sposoby na świeży chleb Sęk w tym, że takie pieczywo szybko wilgotnieje, traci smak, a dodatkowo po otwarciu również szybko czerstwieje. Rozwiązaniem na przechowywanie pieczywa nie są także coraz popularniejsze papierowe torebki. Skórka chleba przechowywanego w taki sposób zrobi się twarda jak głaz nawet po kilku godzinach. Trzeba jasno powiedzieć, że nasze babcie miały jeszcze trudniejsze zadanie niż my obecnie. Chleb piekły lub kupowały (choć to zdecydowanie rzadziej) – musiały tak gospodarować pieczywem, by nie zeschło się na wióry przez kilka dni, a nawet tydzień! Jakich sposobów imały się niegdyś kobiety, by poradzić sobie z problemem czerstwiejącego pieczywa? Jak przechowywać chleb, by długo był świeży? Podstawą w „gospodarce chlebowej” był chlebak. I nie ma innego wyjścia także i dzisiaj – solidny, drewniany chlebak to warunek konieczny, by chleb długo pozostał świeży. Drugim elementem babcinej układanki było stosowanie lnianych lub bawełnianych szmatek i chustek, w które zawijały swoje pieczywo. Takie naturalne opakowanie zapewniało cyrkulację powietrza, a jednocześnie chroniło przed nadmiernym wysuszeniem. Chleb w materiałowej szmatce pozostawiony w chlebaku to jeszcze nie wszystko. By pieczywo pozostało nie tylko chrupiące, ale i dość wilgotne, nasze babcie wykorzystywały jeszcze jeden trik. Niektóre gospodynie wstawiały do chlebaka przekrojoną połówkę jabłka. Owoc pozostawiony w chlebaku wyrównywał straty wody w chlebie. Jabłko zapewniało nieco wilgotności w suchej przestrzeni chlebaka....

Chleb
Pixabay/Sabine Schulte
Newsy
Jak wybrać dobry chleb? Jego kolor i struktura mówią wszystko
Sklepy, w których zazwyczaj robicie zakupy, z pewnością oferują rozmaite rodzaje pieczywa. Czym kierować się przy wyborze?

Ogromny wybór pieczywa w supermarketach to zjawisko, które znacie wszyscy. Mimo że chleby i bułki leżą obok siebie, nie każde z nich będzie dobre i zdrowe. Jedno jest jednak pewne, bez pieczywa bardzo ciężko się obejść. To właśnie ono jest główną bazą śniadań, kolacji i wyprawek dzieci do szkoły.  Jak się robi pieczywo? Chleb otrzymuje się z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Wypiek chlebowy poddaje się najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej - mamy na myśli drożdże. Ciasto zostaje następnie wyrobione w bochny różnego kształtu i wielkości.  Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Oprócz chlebów w lokalnych piekarniach znajdziecie też bułki, chałki i kajzerki. Chleb jest znany od starożytności Chleb ze starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Wyglądał raczej jak maca lub cienki podkład po pizzy. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i najprawdopodobniej stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.  Pochodzenie słowa chleb i statystyki Przypuszcza się, że chleb jest pochodzenia praindoeuropejskiego, występuje w językach słowiańskich, występuje także w sanskrycie. Wedle statystyk Polacy jedzą coraz mniej chleba. Na początku XXI wieku spożycie pieczywa spadło o około 20 kilogramów rok do roku. Różne rodzaje chleba  Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i zawierają wiele witamin. Większość współczesnych rodzajów pieczywa spotykanych w Europie i USA jest bardzo...