Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić.
Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce?
Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw.
Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów:
- Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną.
- Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą.
- Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny.
- Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne.
- Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat.
- Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny.
- Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty.
Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce?
Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce.
Zobacz także:
Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko zamieniać się w cukier. A to powoduje, że struktura cebuli staje się bardzo nieprzyjemna – warzywo mięknie i jest wilgotne. W dodatku cała lodówka przechodzi zapachem cebuli. Dotyczy to przede wszystkim otwartych produktów, takich jak jogurty, ser i inne warzywa, które już po godzinie w towarzystwie przekrojonej cebuli zaczynają niezbyt przyjemnie pachnieć.
Jak prawidłowo przechowywać cebulę?
By uniknąć takiej wpadki, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu cebuli. Przede wszystkim nigdy nie odstawiajcie jej do lodówki. Najlepszym miejscem dla cebul jest ciemne, suche i chłodne miejsce z dobrym dostępem do świeżego powietrza – na przykład spiżarnia z oknem.
Ważne, by cebula mogła swobodnie „oddychać”. Nie powinno się trzymać jej w plastikowych ani papierowych workach. Wówczas zaczyna puszczać wodę, co sprawia, że warzywo szybko się psuje. Najlepiej umieśćcie cebule po prostu do dużej miski lub otwartym pudełku.
Uwaga – wyjątek stanowi szczypiorek oraz zielona cebula. Te produkty powinny być przechowywane w lodówce ze względu na większą zawartość wody.