Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
justynak223/Gotujmy.pl
Newsy

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Wiele osób zastanawia się czy można wekować truskawki. Podpowiadamy, jak zachować smak lata na długie miesiące.

Sezon na truskawki trwa zbyt krótko, aby móc się nimi nacieszyć. Poza wakacjami, truskawki dostępne są w formie mrożonej lub w bardzo wysokich cenach i małych opakowaniach – są one jednak importowane, często pełne chemii i zdecydowanie mniej słodkie i smaczne niż te sezonowe. Jak więc przedłużyć radość z tych owoców na inne pory roku? Truskawki w końcu tanieją, co oznacza tylko jedno: idealny moment na przetwory. Proponujemy przepis na truskawki słoiku, które mogą postać przez kilka miesięcy i przypomnieć wam smaki lata, kiedy za oknem spadnie pierwszy śnieg.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy truskawki można wekować?

Jak najbardziej. Tradycyjna metoda wekowania polega na gotowaniu przetworów w słoikach, a następnie studzeniu ich w pozycji „do góry nogami”. Wekowanie to inaczej pasteryzowanie, które pozwala żywności utrzymać zarówno walory smakowe, jak i odżywcze przez długi czas. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z sezonowych warzyw takich jak rabarbar, truskawki, szparagi czy bób.

Przepis na truskawki w słoiku

To błyskawiczny sposób na zawekowanie truskawek na jesień i zimę, abyście zawsze mieli je pod ręką - nawet poza sezonem.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru na każdy słoik
  • letnia woda

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyjcie i usuńcie szypułki.
  2. Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików włóżcie owoce układając je do pełna. 
  3. Do każdego słoika wsypcie 3 łyżki cukru, a następnie zalejcie letnią wodą i zakręćcie.
  4. Gotujcie słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody.
  5. Wyjmijcie z wody i obróćcie do góry dnem, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Gotowe weki możecie schować do spiżarni. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce.
Zobacz także
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne

Tutaj dostaniecie truskawki za pół darmo. Jest jeden warunek

Tutaj dostaniecie truskawki za pół darmo. Jest jeden warunek

Truskawki – właściwości odżywcze

Truskawki to bardzo zdrowy owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą być spożywane praktycznie przez wszystkich. W 100 g truskawek znajduje się jedynie ok. 32 kcal. Zawierają duże ilości witamin, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu. To również jeden z kluczowych składników diety SIRT, która opiera się na produktach aktywujących sirtuiny.

Źródło: Gotujmy.pl

Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu
AdobeStock
Newsy
Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu
Takich truskawek jeszcze nie jedliście! Ten przepis na kiszone truskawki bije na głowę wszystkie inne.

Pewne połączenia smaków potrafią zabrzmieć absurdalnie. Choć sos słodko-kwaśny jest popularny w różnych kuchniach świata, to mało kto wyobraża sobie ten smak w innej formie, niż sos. Wiedzieliście, że można kisić na przykład truskawki? W efekcie powstaje bardzo ciekawy, słodko-kwaskowy smak, a tak przygotowane owoce smakują podobno wyśmienicie jako dodatek do mięs, wędlin i wytrawnych dań. Spróbowalibyście takiego przysmaku? Wypróbujcie przepis na kiszone truskawki.   Przepis na kiszone truskawki Do przygotowania tego ciekawego przysmaku będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 kilogram truskawek (świeżych) 20 g soli 1 litr wody 5 łyżek miodu 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Umyjcie truskawki i obierzcie z szypułek. Następnie zamoczcie je na pięć minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.  Opłuczcie truskawki z sody i znów włóżcie je do wody, tym razem z odrobiną octu jabłkowego. Umyjcie i osuszcie. Dodajcie jedną łyżkę białego pieprzu ziarnistego.  Zagotujcie w garnku litr wody. Dodajcie sól, wymieszajcie i ostudźcie.  Gdy woda będzie ciepła (nie gorąca!) wlejcie miód i zamieszajcie do rozpuszczenia. Następnie umieśćcie truskawki w słoiku i zalejcie je wodą z miodem. Zwróćcie uwagi na to, by ułożyć truskawki ciasno obok siebie. Zostawcie nieco miejsca u góry - jeśli tego nie zrobicie, mogą wam wykipić podczas kiszenia!  Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne miejsce na 4-5 dni.  I gotowe! Po tym czasie słoik należy przełożyć do lodówki i spożyć jego zawartość w ciągu dwóch tygodni.  Tak przygotowane truskawki będą pasowały do wszelkich dań wytrawnych. Możecie też dać je na kanapki z dodatkiem sera...

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Adobe Stock
Newsy
Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Wszyscy uważaliśmy, że truskawki należą do wyjątkowo zdrowych owoców. Okazuje się, że niektórzy mają im sporo do zarzucenia...

O zdrowotnych właściwościach truskawek pisze się całe prace naukowe. Skąd więc informacja, że mogą być szkodliwe? Wielokrotnie podkreślaliśmy, że truskawki to źródło zdrowia. Niskokaloryczne owoce o niskiej zawartości cukru zawierają sporo minerałów i witamin. Są także jednym z filarów diety SIRT , na której Adele schudła aż 45 kg. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny (IG 40) i sporą zawartość błonnika. Owoce te redukują także anemię oraz wspomagają serce czy zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Są jednak diety, które zupełnie nie dopuszczają tych owoców, a wręcz nazywają je „kulinarną trucizną”. Ten sposób odżywiania stosowała m.in. Małgorzata Kożuchowska ! Truskawki wykluczone z diety św. Hildegardy Dieta św. Hildegardy polega w dużej mierze na produktach orkiszowych. Dlaczego jednak średniowieczna ekspertka od żywienia postanowiła wyłączyć z niej truskawki? Być może była świadoma, że owoce te potrafią uczulać, a co za tym idzie – powodować ciężkie objawy, ale jedynie u osób z alergią. To prawda, że truskawki są silnie alergizujące , dlatego powinny być bardzo stopniowo wprowadzane do diety dzieci (nie wcześniej niż przed 1. rokiem życia). Nie powinny ich także jeść kobiety karmiące.  Dzisiejsze truskawki absorbują ponadto duże ilości substancji, którymi mogą być opryskiwane. Mogą także zawierać bakterie oraz grzyby, jednak czynniki te na pewno nie były znane w czasach św. Hildegardy. Warto jednak wspomnieć, że truskawki bardzo szybko pleśnieją, a ich przechowywanie w czasach średniowiecznych musiało być wyjątkowo ciężkie. Rosną nisko, więc często też ulegają zanieczyszczeniom bądź mogą być narażone na kontakt z odchodami zwierząt. Wszystkie te czynniki mogły wpłynąć na...

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy. Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser. Składniki: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego Mus rabarbarowy: 2 łodygi rabarbaru ¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru Masa truskawkowa: 250 g truskawek 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut....

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...