Sezon na truskawki trwa zbyt krótko, aby móc się nimi nacieszyć. Poza wakacjami, truskawki dostępne są w formie mrożonej lub w bardzo wysokich cenach i małych opakowaniach – są one jednak importowane, często pełne chemii i zdecydowanie mniej słodkie i smaczne niż te sezonowe. Jak więc przedłużyć radość z tych owoców na inne pory roku? Truskawki w końcu tanieją, co oznacza tylko jedno: idealny moment na przetwory. Proponujemy przepis na truskawki słoiku, które mogą postać przez kilka miesięcy i przypomnieć wam smaki lata, kiedy za oknem spadnie pierwszy śnieg.
Czy truskawki można wekować?
Jak najbardziej. Tradycyjna metoda wekowania polega na gotowaniu przetworów w słoikach, a następnie studzeniu ich w pozycji „do góry nogami”. Wekowanie to inaczej pasteryzowanie, które pozwala żywności utrzymać zarówno walory smakowe, jak i odżywcze przez długi czas. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z sezonowych warzyw takich jak rabarbar, truskawki, szparagi czy bób.
Przepis na truskawki w słoiku
To błyskawiczny sposób na zawekowanie truskawek na jesień i zimę, abyście zawsze mieli je pod ręką - nawet poza sezonem.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 3 łyżki cukru na każdy słoik
- letnia woda
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyjcie i usuńcie szypułki.
- Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików włóżcie owoce układając je do pełna.
- Do każdego słoika wsypcie 3 łyżki cukru, a następnie zalejcie letnią wodą i zakręćcie.
- Gotujcie słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody.
- Wyjmijcie z wody i obróćcie do góry dnem, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Gotowe weki możecie schować do spiżarni. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce.
Truskawki – właściwości odżywcze
Truskawki to bardzo zdrowy owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą być spożywane praktycznie przez wszystkich. W 100 g truskawek znajduje się jedynie ok. 32 kcal. Zawierają duże ilości witamin, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu. To również jeden z kluczowych składników diety SIRT, która opiera się na produktach aktywujących sirtuiny.
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl