
Truskawki w syropie odznaczają się wyjątkowym smakiem i niesamowicie głębokim aromatem. Zamknięte w słoiku owoce mogą stać przez długi czas. W związku z tym z przyjemnością można zajadać się nimi jesienią oraz zimą. Przetwory świetnie sprawdzą się do kompotu, a także jako dodatek do lodów i ciast.
Truskawki w syropie – jak je zrobić?
Truskawki w syropie wyjdą idealnie, jeśli będziecie trzymać się jednej zasady – odpowiedniej proporcji składników 2:1:2.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Słoiki z nakrętkami dokładnie wyczyśćcie oraz wyparzcie. Następnie osuszcie je.
- Truskawki umyjcie, a następnie usuńcie z nich szypułki.
- Owoce układajcie ciasno w słoikach.
- Do dużego garnka wlejcie wodę oraz wsypcie cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie podgrzewajcie. Gdy płyn zacznie wrzeć, zalejcie nim owoce w słoikach.
- Słoiki zamknijcie szczelnie, a następnie pasteryzujcie. Aby to zrobić, dno dużego garnka wyłóżcie czystą ściereczką. Następnie włóżcie do niego słoiki oraz wlejcie wodę, tak, żeby sięgała ok. 2/3 ich wysokości. Całość doprowadźcie do wrzenia i gotujcie ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie słoiki z garnka, odwróćcie je do góry dnem i pozostawcie do ostygnięcia.
Gotowe przetwory przechowujcie w chłodnym, zacienionym miejscu. Świetnie sprawdzi się tutaj piwnica. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieścić je w szafce kuchennej lub spiżarni.
Truskawki w syropie – zastosowanie
Truskawki w syropie rewelacyjnie smakują same w sobie. Wystarczy wyłożyć je na mały talerzyk. W takim wydaniu stanowią pyszny deser. Bez problemu możecie ich użyć do przygotowania owocowego kompotu. Zimą warto wzbogacić nimi rozgrzewające napoje takie jak czarna herbata lub napary ziołowe.
Truskawki w syropie fantastycznie ozdobią torty śmietanowe, naleśniki, ciasta biszkoptowe, a nawet desery lodowe. Możecie dodać je do owsianki. Owoce idealnie komponują się z orzechami. Latem niektórzy łączą truskawki w syropie z wodą mineralną oraz lodem. W konsekwencji otrzymują orzeźwiający, słodki napój.