Truskawki do kompotu w syropie. Zastosujcie zasadę 2:1:2, nie można przedobrzyć z proporcjami
Getty Images
Newsy

Truskawki do kompotu w syropie. Zastosujcie zasadę 2:1:2. Nie można przedobrzyć z proporcjami

Truskawki z reguły dodajemy do ciast oraz deserów. Niekiedy łączymy je z makaronem. Wielu z nas wzbogaca nimi owocowe koktajle. Latem warto przygotować także truskawki w syropie, które nadadzą się m.in. do kompotów. Należy jednak pamiętać o zasadzie 2:1:2. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że wyjdą wyśmienicie.

Truskawki w syropie odznaczają się wyjątkowym smakiem i niesamowicie głębokim aromatem. Zamknięte w słoiku owoce mogą stać przez długi czas. W związku z tym z przyjemnością można zajadać się nimi jesienią oraz zimą. Przetwory świetnie sprawdzą się do kompotu, a także jako dodatek do lodów i ciast.

Truskawki w syropie – jak je zrobić?

Truskawki w syropie wyjdą idealnie, jeśli będziecie trzymać się jednej zasady – odpowiedniej proporcji składników 2:1:2. 

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Słoiki z nakrętkami dokładnie wyczyśćcie oraz wyparzcie. Następnie osuszcie je.
  2. Truskawki umyjcie, a następnie usuńcie z nich szypułki.
  3. Owoce układajcie ciasno w słoikach.
  4. Do dużego garnka wlejcie wodę oraz wsypcie cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie podgrzewajcie. Gdy płyn zacznie wrzeć, zalejcie nim owoce w słoikach.
  5. Słoiki zamknijcie szczelnie, a następnie pasteryzujcie. Aby to zrobić, dno dużego garnka wyłóżcie czystą ściereczką. Następnie włóżcie do niego słoiki oraz wlejcie wodę, tak, żeby sięgała ok. 2/3 ich wysokości. Całość doprowadźcie do wrzenia i gotujcie ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmijcie słoiki z garnka, odwróćcie je do góry dnem i pozostawcie do ostygnięcia.

Gotowe przetwory przechowujcie w chłodnym, zacienionym miejscu. Świetnie sprawdzi się tutaj piwnica. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umieścić je w szafce kuchennej lub spiżarni. 

Zobacz także

Większość Polaków popełnia błąd myjąc kupione truskawki. Sama woda nie rozwiązuje problemu

Oto, co wychodzi z truskawek. Nie zobaczycie tego gołym okiem, od razu mija apetyt

Oto, co może wyjść z truskawek. Nie zobaczycie tego gołym okiem, od razu mija apetyt

Truskawki w syropie – zastosowanie

Truskawki w syropie rewelacyjnie smakują same w sobie. Wystarczy wyłożyć je na mały talerzyk. W takim wydaniu stanowią pyszny deser. Bez problemu możecie ich użyć do przygotowania owocowego kompotu. Zimą warto wzbogacić nimi rozgrzewające napoje takie jak czarna herbata lub napary ziołowe. 

Truskawki w syropie fantastycznie ozdobią torty śmietanowe, naleśniki, ciasta biszkoptowe, a nawet desery lodowe. Możecie dodać je do owsianki. Owoce idealnie komponują się z orzechami. Latem niektórzy łączą truskawki w syropie z wodą mineralną oraz lodem. W konsekwencji otrzymują orzeźwiający, słodki napój.