
Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem.
Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie?
Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.
Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.
Na co pomaga czarny bez?
Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje.
Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu
Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe.
Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów przemiany materii i toksyn. Stosuje się przy zmianach reumatycznych i skórnych, a także jako lek przeciwbólowy (np. przy nerwobólach) i w łagodzeniu dolegliwości związanymi z rwą kulszową.
Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu
W kwiatach czarnego bzu znajdują się flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, garbniki i sole mineralne. Kwiaty mają dzięki nim działanie napotne i przeciwgorączkowe, a także przeciwzapalne. Działają też moczopędnie i poprawiają elastyczność naczyń włosowatych. Mikstury i przetwory z czarnego bzu stosuje się do płukania bolącego gardła, oraz okładów podczas zapalenia spojówek.
Kiedy zbierać czarny bez?
Czas zbierania, szczególnie w przypadku owoców, jest bardzo istotny, bo jak już wiadomo, jagody muszą być dojrzałe, żeby nie były szkodliwe dla człowieka. Owoce powinny być zbierane na przełomie sierpnia i września, dopiero wtedy, gdy wszystkie owoce są dojrzałe. Dojrzałe jagody są czarne i lśniące.
Kwiaty bzu zbieramy w postaci kwitnących baldachów, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Najlepszy czas to przełom maja i czerwca.
Jak przyrządzać czarny bez?
Z kwiatów czarnego bzu można przygotować odwar, który będzie miał działanie napotne i przeciwgorączkowe. Odwar, to rodzaj naparu, który sporządzamy zalewając zioła zimną, a nie gorącą wodą. Żeby go zrobić łyżkę kwiatów zalewamy szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i pijemy 2 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Z kolei z jagód możemy zrobić sok, który spożywamy rozcieńczony wodą, 2 -3 razy dziennie. Pomoże na przeziębienia, nerwobóle czy problemy z trawieniem. Żeby go przygotować, jagody powoli podgrzewamy w garnku aż puszczą sok, rozcieramy na miazgę i przeciskamy przez gazę. Na szklankę wody dodajemy 2 łyżki miodu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie rozlewamy do ciemnych butelek.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, poradnikverbeny.pl, medonet