Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie nad uzależnieniem od chipsów

Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna.

Zobacz także
54-letnia Pamela Anderson zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom

54-letnia Pamela Anderson wciąż zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

W jaki sposób produkuje się chipsy?

Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów.

Dlaczego chipsy uzależniają?

Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa przekąska potrafi uzależnić ? To pytanie cały czas zadają sobie naukowcy i dietetycy. Autor książki „Salt sugar fat” Michael Moss twierdzi, że chipsy są uzależniające ze względu na swoje cechy, takie jak odpowiednie przyprawy i proporcja cukru oraz soli, a także odpowiedni stopień wypieczenia. Wszystkie te czynniki wpływają na przyjemność z jedzenia chipsów.

Odpowiednie składniki

Jednym ze składników odpowiedzialnych za uzależnienie od chipsów jest glutaminian monosodowy. Wzmacnia on smak jedzenia, dlatego częste jedzenie chipsów sprawia, że inne potrawy wydają się mieć kiepski i mdły smak. Do tego kluczowa jest proporcja cukru i soli. Większości słodkich przekąsek nie da się zjeść w dużych ilościach, ponieważ szybko zaczynają powodować mdłości. Inaczej jest jednak w przypadku chipsów, w których znajduje się także dużo soli równoważącej działanie cukru.

Czytaj także:

Te popularne napoje przyspieszają starzenie mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
AdobeStock
Newsy
Te popularne napoje przyspieszają starzenie się mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
Te napoje towarzyszą nam na co dzień. Niestety, mało kto wie, jak bardzo są one dla nas szkodliwe.

Polacy sięgają po nie na co dzień i od święta. Towarzyszą im podczas obiadów i spożywania przekąsek. Mowa o gazowanych słodkich napojach. Czy wiecie, że pijąc regularnie takie napoje nie tylko narażacie się na ryzyko szybkiego przybrania na wadze, ale również wyrządzacie dużą krzywdę swojemu mózgowi? Gazowane napoje przyspieszają starzenie mózgu Gazowane napoje, mimo iż mają przyjemny smak, są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają ogromną ilość cukru. Jego nadmiar może uszkadzać mózg i powodować jego przedwczesne starzenie. Jak wynika z dwóch badań opublikowanych przez „Alzheimer's & Dementia and Stroke", osoby, które piły słodkie napoje, częściej miały słabą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp. Analiza kontrolna wykazała ponadto, że osoby, które spożywały napoje gazowane z oznaczeniem – dietetyczne - były aż trzy razy bardziej narażone na udar i rozwój demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywały tych napojów. Sugeruje to, że napoje dietetyczne wcale nie są zdrowszą alternatywą dla zwykłych napojów gazowanych: - Wygląda na to, że spożywanie słodkich napojów nie ma zbyt wielu zalet, a zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami wcale nie pomaga. Może staromodna dobra woda jest czymś, do czego musimy się przyzwyczaić - powiedział starszy autor badania, doktor Sudha Seshadri. Do czego może doprowadzić nadmierne spożycie słodkich napojów? Niekontrolowane spożycie cukru było już wcześniej powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i metabolicznymi, ale według ostatniego badania, tak naprawdę jego długoterminowe skutki wciąż pozostają nieznane. W badaniu wzięło udział 4000 osób. Uczestnicy eksperymentu spożywali więcej...

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Polacy pokochali chipsy na całego. Mało kto jednak dokładnie wie, czym grozi ich regularne spożywanie.

Mecze, spotkania ze znajomymi, czy inne wieloosobowe posiedzenia – chipsy są na tych wydarzeniach pozycją niemalże obowiązkową. Chipsy ziemniaczane to cała gama różnego rodzaju smaków – od neutralnego smaku solonego, aż po różnego rodzaju kombinacje aromatów. Do tego dochodzi jeszcze ogromna różnorodność gatunków chipsów. Obok tradycyjnych, cienko krojonych plasterków, w sprzedaży są jeszcze przecież karbowane i wiele innych. Z czego składają się chipsy? Wszystkie te podgatunki chipsów łączą dwie rzeczy. Po pierwsze są przygotowane z kartofli, a po drugie są wysmażone w głębokim tłuszczu. Polacy pokochali chipsy odkąd tylko trafiły one na polski rynek. Jedzą je mali, jedzą je duzi. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrową są przekąską. Rzut oka na skład raczej nie wywoła większego szoku. Ziemniaki, olej (zwykle słonecznikowy), aromaty, barwniki i ewentualnie wzmacniacze smaku i konserwanty. Czym grozi jedzenie chipsów ziemniaczanych? Jednak spojrzenie na całą listę „zarzutów” wobec chipsów, może wywołać prawdziwy niesmak. Nawet bez zjedzenia całej paczki... Zobaczcie sami, czym charakteryzują się chipsy: Zawierają duże ilości soli, porcja 100 g chipsów to około 2 g soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól Zawierają dużo tzw. tłuszczów trans, czyli tłuszczów utwardzonych, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, a za to obniżają poziom cholesterolu „dobrego” HDL Zawierają groźny dla organizmu człowieka akrylamid, który działa toksycznie na układ nerwowy, a poprzez długą ekspozycję może być...

rak żołądka przyczyny
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu
Lepiej przestańcie jeść tę przekąskę – odpowiada za podwyższenie ryzyka zachorowania na raka!

Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory . Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać. Rak żołądka – najważniejsze informacje Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań. Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.: Bóle brzucha Niestrawność Odbijanie Nudności Pieczenie w żołądku To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy: Nagły brak apetytu Niechęć do jedzenia mięsa Zmniejszenie masy ciała Osłabienie Blada skóra Krew w stolcu Senność Odkrycie naukowców W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na...

Ta popularna przekąska wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Adobe Stock
Newsy
To popularne jedzenie wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Często sięgacie po tę słoną przekąskę? Natychmiast przestańcie – niszczycie swój organizm!

Słone przekąski regularnie goszczą na imprezowych czy grillowych stołach, a także przy domowych seansach filmowych czy wspólnym oglądaniu rozgrywek sportowych. Przyzwyczajenie, a wręcz uzależnienie od przekąsek jest tak silne, że wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić oglądania filmu w kinie bez popcornu – od samego wejścia czują zapach, który przywodzi im na myśl ulubiony przysmak. Tak samo jest często z chipsami, po które przeważnie nie sięga się, kiedy jest się głodnym, ale kiedy ma się ochotę na coś „do chrupania”. Eksperci udowodnili jednak, jak wiele szkód może przynieść taka ochota… Zgubne działanie chipsów na organizm Wszyscy wiedzą, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, dlatego tak często mówi się o ich zastępowaniu zdrowszymi alternatywami takimi jak np. chipsy z jarmużu. Co jest najbardziej szkodliwe w „smażonych ziemniakach”, które często… wcale nie zawierają nawet ziemniaków, a pochodne mączki ziemniaczanej? Chipsy to przede wszystkim tłuszcze trans – najbardziej niezdrowy rodzaj tłuszczu w żywności. Powstaje on w wyniku obróbki oleju palmowego, z którego również rezygnuje coraz więcej producentów. Substancje te sprzyjają otyłości, a także znacząco zwiększają ryzyko nowotworów i miażdżycy. Ziemniaczane przegryzki zapewniają szybki wyrzut energii do organizmu, ale w równie szybkim tempie nadchodzi jej spadek i osłabienie . Podczas smażenia chipsów w głębokim tłuszczu wytwarza się substancja, która występuje także w… klejach czy farbach. Regularne jej spożywanie może prowadzić do zaburzeń układu neurologicznego (drgawki, osłabienie). Chipsy są też bardzo kaloryczne. Jedna mała paczka może zawierać tyle samo kalorii, co porządnie...