Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie nad uzależnieniem od chipsów

Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna.

Zobacz także

W jaki sposób produkuje się chipsy?

Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów.

Dlaczego chipsy uzależniają?

Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa przekąska potrafi uzależnić ? To pytanie cały czas zadają sobie naukowcy i dietetycy. Autor książki „Salt sugar fat” Michael Moss twierdzi, że chipsy są uzależniające ze względu na swoje cechy, takie jak odpowiednie przyprawy i proporcja cukru oraz soli, a także odpowiedni stopień wypieczenia. Wszystkie te czynniki wpływają na przyjemność z jedzenia chipsów.

Odpowiednie składniki

Jednym ze składników odpowiedzialnych za uzależnienie od chipsów jest glutaminian monosodowy. Wzmacnia on smak jedzenia, dlatego częste jedzenie chipsów sprawia, że inne potrawy wydają się mieć kiepski i mdły smak. Do tego kluczowa jest proporcja cukru i soli. Większości słodkich przekąsek nie da się zjeść w dużych ilościach, ponieważ szybko zaczynają powodować mdłości. Inaczej jest jednak w przypadku chipsów, w których znajduje się także dużo soli równoważącej działanie cukru.

Czytaj także:

Komentarze
pilne
Newsy Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...

Przeczytaj
Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze
W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa. Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne. Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje. Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe. Smaczny sposób na łupiny Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby. Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka. Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek ! Przygotowanie: Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi. Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min. Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.

Przeczytaj
donald trump ciekawostki
AdobeStock
Gwiazdy Oto, co Donald Trump zwykle jada w ciągu dnia! Przetrzesz oczy, gdy poznasz prawdę!
Zastanawialiście się kiedyś co je były prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump? Możecie się mocno zdziwić!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Jeśli myślicie, że miliarder i odchodzący prezydent USA na co dzień jada najwykwintniejsze dania, to srogo się zdziwicie! Sprawdźcie, z czego składa się codzienne menu Donalda Trumpa! Trump i zdrowa żywność? Prawdopodobnie jedyną osobą w Białym Domu, która dba o zdrową dietę i nazywa się Trump jest żona Donalda, Melania. Prezydent bowiem jest prawdziwym miłośnikiem amerykańskiej kuchni! Uwielbia frytki i hamburgery – szczególnie z McDonald’s i KFC. Zdradził kiedyś, że jego ulubiona kanapka z najpopularniejszej amerykańskiej sieci fast food to rybny hamburger. Trump nie wyobraża też sobie życia bez steków. Jego idealny stek musi być dobrze wysmażony i koniecznie oblany tłustym sosem. Na liście przysmaków Donalda Trumpa znajduje się również pizza. Jednak, co ciekawe, podobno były prezydent je tylko ser z dodatkami, a ciasto zostawia. Uwielbia także kanapki z mięsem i lody wiśniowo-waniliowe. Tego się nie spodziewaliście! Co ciekawe, mimo zamiłowania Trumpa do pełnego niezdrowych tłuszczów jedzenia, pije on Colę zero. Podobno wypija aż kilkanaście puszek tego napoju dziennie! Co prawda nie zawiera on cukru, ale jest bogaty w kofeinę, która w takiej dawce może powodować poważne problemy z nadciśnieniem. Odnosimy jednak wrażenie, że Trump szczególnie się tym nie przejmuje. Miliarder nie pije także alkoholu. Podobno to dlatego, że jego brat zmarł w wieku 41 lat z powodu alkoholizmu. A czego Trump nie je? Nietrudno się domyślić, że fan burgerów i steków nie będzie miłośnikiem zdrowej kuchni. Trump wyznał w ostrych słowach, że nie wyobraża sobie jak można jeść surową rybę i z tego powodu nigdy nie tknie sushi. Żywi też trudno wytłumaczalny wstręt do warzyw. Mówi się, że kiedyś Donald Trump listownie błagał burmistrza Nowego Jorku, aby „coś...

Przeczytaj
Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Przeczytaj