Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie nad uzależnieniem od chipsów

Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna.

Zobacz także
54-letnia Pamela Anderson zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom

54-letnia Pamela Anderson wciąż zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

W jaki sposób produkuje się chipsy?

Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów.

Dlaczego chipsy uzależniają?

Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa przekąska potrafi uzależnić ? To pytanie cały czas zadają sobie naukowcy i dietetycy. Autor książki „Salt sugar fat” Michael Moss twierdzi, że chipsy są uzależniające ze względu na swoje cechy, takie jak odpowiednie przyprawy i proporcja cukru oraz soli, a także odpowiedni stopień wypieczenia. Wszystkie te czynniki wpływają na przyjemność z jedzenia chipsów.

Odpowiednie składniki

Jednym ze składników odpowiedzialnych za uzależnienie od chipsów jest glutaminian monosodowy. Wzmacnia on smak jedzenia, dlatego częste jedzenie chipsów sprawia, że inne potrawy wydają się mieć kiepski i mdły smak. Do tego kluczowa jest proporcja cukru i soli. Większości słodkich przekąsek nie da się zjeść w dużych ilościach, ponieważ szybko zaczynają powodować mdłości. Inaczej jest jednak w przypadku chipsów, w których znajduje się także dużo soli równoważącej działanie cukru.

Czytaj także:

Te popularne napoje przyspieszają starzenie mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
AdobeStock
Newsy
Te popularne napoje przyspieszają starzenie się mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
Te napoje towarzyszą nam na co dzień. Niestety, mało kto wie, jak bardzo są one dla nas szkodliwe.

Polacy sięgają po nie na co dzień i od święta. Towarzyszą im podczas obiadów i spożywania przekąsek. Mowa o gazowanych słodkich napojach. Czy wiecie, że pijąc regularnie takie napoje nie tylko narażacie się na ryzyko szybkiego przybrania na wadze, ale również wyrządzacie dużą krzywdę swojemu mózgowi? Gazowane napoje przyspieszają starzenie mózgu Gazowane napoje, mimo iż mają przyjemny smak, są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają ogromną ilość cukru. Jego nadmiar może uszkadzać mózg i powodować jego przedwczesne starzenie. Jak wynika z dwóch badań opublikowanych przez „Alzheimer's & Dementia and Stroke", osoby, które piły słodkie napoje, częściej miały słabą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp. Analiza kontrolna wykazała ponadto, że osoby, które spożywały napoje gazowane z oznaczeniem – dietetyczne - były aż trzy razy bardziej narażone na udar i rozwój demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywały tych napojów. Sugeruje to, że napoje dietetyczne wcale nie są zdrowszą alternatywą dla zwykłych napojów gazowanych: - Wygląda na to, że spożywanie słodkich napojów nie ma zbyt wielu zalet, a zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami wcale nie pomaga. Może staromodna dobra woda jest czymś, do czego musimy się przyzwyczaić - powiedział starszy autor badania, doktor Sudha Seshadri. Do czego może doprowadzić nadmierne spożycie słodkich napojów? Niekontrolowane spożycie cukru było już wcześniej powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i metabolicznymi, ale według ostatniego badania, tak naprawdę jego długoterminowe skutki wciąż pozostają nieznane. W badaniu wzięło udział 4000 osób. Uczestnicy eksperymentu spożywali więcej...

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Polacy pokochali chipsy na całego. Mało kto jednak dokładnie wie, czym grozi ich regularne spożywanie.

Mecze, spotkania ze znajomymi, czy inne wieloosobowe posiedzenia – chipsy są na tych wydarzeniach pozycją niemalże obowiązkową. Chipsy ziemniaczane to cała gama różnego rodzaju smaków – od neutralnego smaku solonego, aż po różnego rodzaju kombinacje aromatów. Do tego dochodzi jeszcze ogromna różnorodność gatunków chipsów. Obok tradycyjnych, cienko krojonych plasterków, w sprzedaży są jeszcze przecież karbowane i wiele innych. Z czego składają się chipsy? Wszystkie te podgatunki chipsów łączą dwie rzeczy. Po pierwsze są przygotowane z kartofli, a po drugie są wysmażone w głębokim tłuszczu. Polacy pokochali chipsy odkąd tylko trafiły one na polski rynek. Jedzą je mali, jedzą je duzi. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrową są przekąską. Rzut oka na skład raczej nie wywoła większego szoku. Ziemniaki, olej (zwykle słonecznikowy), aromaty, barwniki i ewentualnie wzmacniacze smaku i konserwanty. Czym grozi jedzenie chipsów ziemniaczanych? Jednak spojrzenie na całą listę „zarzutów” wobec chipsów, może wywołać prawdziwy niesmak. Nawet bez zjedzenia całej paczki... Zobaczcie sami, czym charakteryzują się chipsy: Zawierają duże ilości soli, porcja 100 g chipsów to około 2 g soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól Zawierają dużo tzw. tłuszczów trans, czyli tłuszczów utwardzonych, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, a za to obniżają poziom cholesterolu „dobrego” HDL Zawierają groźny dla organizmu człowieka akrylamid, który działa toksycznie na układ nerwowy, a poprzez długą ekspozycję może być...

rak żołądka przyczyny
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu
Lepiej przestańcie jeść tę przekąskę – odpowiada za podwyższenie ryzyka zachorowania na raka!

Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory . Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać. Rak żołądka – najważniejsze informacje Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań. Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.: Bóle brzucha Niestrawność Odbijanie Nudności Pieczenie w żołądku To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy: Nagły brak apetytu Niechęć do jedzenia mięsa Zmniejszenie masy ciała Osłabienie Blada skóra Krew w stolcu Senność Odkrycie naukowców W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na...

Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty
Cierpicie na nadciśnienie i ograniczacie z tego powodu picie kawy? Sprawdźcie, czy to ma sens.

Ilu z was zdarzyła się taka sytuacja? Zaczęliście się gorzej czuć, więc wybraliście się do lekarza, a tam diagnoza – nadciśnienie tętnicze . Wydawałoby się, że jednym z produktów odradzanych przy nadciśnieniu jest kawa. Miłośnicy tego napoju z pewnością nie mogą sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy, jak więc sobie poradzić w tej sytuacji? Zaskakujące będą dla was wyniki badań prof. J.M. Geleijnse z których wynika, że nadciśnieniowcy wcale nie muszą odmawiać sobie kawy! Kawa może pomagać przy nadciśnieniu? Przez wiele lat prowadzono badania nad wpływem picie kawy na nadciśnienie. Okazuje się, że regularne spożywanie tego napoju nie tylko nie pogarsza stanu osoby cierpiącej na nadciśnienie, ale nawet go polepsza! Picie około 4 filiżanek kawy dziennie może wręcz chronić przed nadciśnieniem – zwłaszcza kobiety. Co więcej, to osoby nie pijające w ogóle kawy są obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na nadciśnienie! Ile kawy dziennie można wypić przy nadciśnieniu? Przeprowadzono także badanie na ponad 200 tys. osób, z czego 20% stanowili chorzy na nadciśnienie. Wyniki badania wykazały, że nie ma żadnego związku między ilością wypijanej kawy a chorowaniem na podwyższone ciśnienie krwi. Badani spożywali do 3 filiżanek kawy dziennie, 1 filiżankę albo nie pili kawy w ogóle. Jednak te ilości w ogóle nie wpłynęły na zwiększenie lub zmniejszenie zachorowania na nadciśnienie. Nie można jednak zapominać o maksymalnej, bezpiecznej dziennej dawce kawy. Według  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynosi ona 400 mg kofeiny dziennie, czyli od 3 do 5 filiżanek kawy. Kawa w profilaktyce chorób serca Nie dość, że kawa nie przyczynia się do rozwinięcia chorób serca, to może wręcz zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Picie kawy wspomaga układ sercowo-naczyniowy...