
Gruzińskie wypieki podbijają polskie podniebienia już od ładnych paru lat. We wszystkich większych polskich miastach już od dłuższego czasu jak grzyby po deszczu powstają kolejne kaukaskie piekarnie.
Gama produktów gruzińskich i ormiańskich piekarni jest przeogromna. Od chleba szoti puri do wypieków na słodko z ciasta półfrancuskiego. Wśród nich wyróżnia się legendarne chaczapuri.
Prawdziwe chaczapuri po adżarsku to wypiek z pszennego ciasta chlebowego o charakterystycznym podłużnym kształcie z odkrytym nadzieniem w postaci sera i jajka z dodatkiem masła.
Wypiek tradycyjnego puri chaczapuri wymaga jednak potężnej temperatury w piecu. Gruzini wykorzystują do tego niezwykłe piece tone, które kształtem przypominają nieco studnie.
Jak zrobić chaczapuri w domu?
Jak sobie poradzić zatem bez takiego pieca i jednocześnie skrócić czas przygotowania chaczapuri do minimum? Pomysłowi Gruzini wpadli na wspaniały pomysł. Chodzi o wypieczenie tych placuszków na patelni. Wystarczy odrobina sera, kefiru i mąki i można zabierać się za przygotowanie!
Przepis na chaczapuri z serem z patelni
Składniki (4 placki chaczapuri):
- 300 g tłustego kefiru (powinien być dość kwaśny, nie wybierajcie zatem najświeższego kefiru ze sklepowej półki, tylko użyjcie tego ze zbliżającą się do końca datą ważności)
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- Ok. 40 dag sera (mogą być to różne żółte sery w różnych proporcjach: np. 10 dag twardego sera typu parmezan i 30 dag sera bardziej miękkiego np. goudy)
- Opcjonalnie: koperek, pietruszka i inne zioła do nadzienia
Przygotowanie:
- Podgrzejcie kefir, by nie był zimny, a ledwie odrobinę ciepły.
- Dodajcie do miski z kefirem 1 jajko i łyżeczkę cukru i soli.
- Wymieszajcie lekko wszystko razem.
- Dodajcie do miski 3 łyżki oleju.
- Dodajcie do masy na chaczapuri pół kilograma przesianej przez sitko mąki. Dodawajcie mąkę do jajka i kefiru partiami i w tym samym czasie wsypcie do środka także pół łyżeczki sody.
- Wszystko razem wymieszajcie za pomocą łyżki, a potem wyrabiajcie ciasto rękami. Starajcie się nie dodawać do ciasta więcej mąki – to sprawi, że ciasto będzie twardsze.
- Wyrabiajcie ciasto na stolnicy lub na blacie. Jeżeli ciasto przywiera do powierzchni, podsypujcie na stolnicę pozostałości mąki z miski. Ciasto powinno być wyrabiane przez 5-10 minut do pełnej gładkości.
- Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i wymieszajcie go z jajkiem i ewentualnie odrobiną soli (jeżeli wasz ser nie jest dostatecznie słony). Uformujcie z masy serowo-jajecznej 4 kulki.
- Podzielcie ciasto również na 4 części. Rozwałkujcie każdy placek na okrągły kształt o grubości ok. 0,4 cm i włóżcie na środek kulkę z sera. Zlepcie ciasto z 4 stron na kształt woreczka. Delikatnie spłaszczcie placek ręką, a potem wałkiem do grubości ok 2-3 cm.
- Rozgrzejcie patelnię. Wykładajcie chaczapuri na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Placki powinny zarumienić z obu stron po ok. 2-3 minuty pod przykryciem.
- Zdjęte z ognia chaczapuri od razu smarujcie obficie roztopionym masłem za pomocą pędzelka z jednej strony. Kolejne chaczapuri wykładajcie na drugie i znów smarujcie masłem.