Trochę sera, mąki i kefiru i wyborne placki gotowe. W 10 minut usmażycie talerz tych gruzińskich pyszności
Getty Images
Newsy

Trochę sera, mąki i kefiru i wyborne placki gotowe. W 10 minut usmażycie talerz tych gruzińskich pyszności

Polacy szybko zakochali się w gruzińskim chaczapuri. Bez problemu przygotujecie je w własnym domu, na patelni z kilku prostych składników.

Gruzińskie wypieki podbijają polskie podniebienia już od ładnych paru lat. We wszystkich większych polskich miastach już od dłuższego czasu jak grzyby po deszczu powstają kolejne kaukaskie piekarnie.

Gama produktów gruzińskich i ormiańskich piekarni jest przeogromna. Od chleba szoti puri do wypieków na słodko z ciasta półfrancuskiego. Wśród nich wyróżnia się legendarne chaczapuri.

Prawdziwe chaczapuri po adżarsku to wypiek z pszennego ciasta chlebowego o charakterystycznym podłużnym kształcie z odkrytym nadzieniem w postaci sera i jajka z dodatkiem masła.

Wypiek tradycyjnego puri chaczapuri wymaga jednak potężnej temperatury w piecu. Gruzini wykorzystują do tego niezwykłe piece tone, które kształtem przypominają nieco studnie.

Jak zrobić chaczapuri w domu?

Jak sobie poradzić zatem bez takiego pieca i jednocześnie skrócić czas przygotowania chaczapuri do minimum? Pomysłowi Gruzini wpadli na wspaniały pomysł. Chodzi o wypieczenie tych placuszków na patelni. Wystarczy odrobina sera, kefiru i mąki i można zabierać się za przygotowanie!

Zobacz także
Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Oto placki bez kombinowania

Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Przepis na placki bez kombinowania

placki na kefirze

Szklanka kefiru i 10 minut pracy. Tyle potrzeba, żeby usmażyć całą górę puszystych placków

Przepis na chaczapuri z serem z patelni

Składniki (4 placki chaczapuri):

  • 300 g tłustego kefiru (powinien być dość kwaśny, nie wybierajcie zatem najświeższego kefiru ze sklepowej półki, tylko użyjcie tego ze zbliżającą się do końca datą ważności)
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • Ok. 40 dag sera (mogą być to różne żółte sery w różnych proporcjach: np. 10 dag twardego sera typu parmezan i 30 dag sera bardziej miękkiego  np. goudy)
  • Opcjonalnie: koperek, pietruszka i inne zioła do nadzienia

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie kefir, by nie był zimny, a ledwie odrobinę ciepły.
  2. Dodajcie do miski z kefirem 1 jajko i łyżeczkę cukru i soli.
  3. Wymieszajcie lekko wszystko razem.
  4. Dodajcie do miski 3 łyżki oleju.
  5. Dodajcie do masy na chaczapuri pół kilograma przesianej przez sitko mąki. Dodawajcie mąkę do jajka i kefiru partiami i w tym samym czasie wsypcie do środka także pół łyżeczki sody.
  6. Wszystko razem wymieszajcie za pomocą łyżki, a potem wyrabiajcie ciasto rękami. Starajcie się nie dodawać do ciasta więcej mąki – to sprawi, że ciasto będzie twardsze.
  7. Wyrabiajcie ciasto na stolnicy lub na blacie. Jeżeli ciasto przywiera do powierzchni, podsypujcie na stolnicę pozostałości mąki z miski. Ciasto powinno być wyrabiane przez 5-10 minut do pełnej gładkości.
  8. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i wymieszajcie go z jajkiem i ewentualnie odrobiną soli (jeżeli wasz ser nie jest dostatecznie słony). Uformujcie z masy serowo-jajecznej 4 kulki.
  9. Podzielcie ciasto również na 4 części. Rozwałkujcie każdy placek na okrągły kształt o grubości ok. 0,4 cm i włóżcie na środek kulkę z sera. Zlepcie ciasto z 4 stron na kształt woreczka. Delikatnie spłaszczcie placek ręką, a potem wałkiem do grubości ok 2-3 cm.
  10. Rozgrzejcie patelnię. Wykładajcie chaczapuri na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Placki powinny zarumienić z obu stron po ok. 2-3 minuty pod przykryciem.
  11. Zdjęte z ognia chaczapuri od razu smarujcie obficie roztopionym masłem za pomocą pędzelka z jednej strony. Kolejne chaczapuri wykładajcie na drugie i znów smarujcie masłem.