skrzydełka na ostro w wodzie gazowanej marynowaen
Flickr
Newsy

Trik na idealnie miękkie i soczyste mięso kurczaka. Zamarynujcie go w... gazowanej wodzie

Marzą wam się skrzydełka albo udka w amerykańskim stylu jak ze znanej restauracji? Nic prostszego. Wystarczy, że kupicie butelkę wody gazowanej.
Hubert Rój
marzec 17, 2021

Sekret miękkości i soczystość smażonego mięsa z kurczaka tkwi w wodzie gazowanej. Tak niecodzienna marynata zaskoczy nawet doświadczone panie domu.

Nie ma się jednak czego obawiać. Kąpiel w wodzie gazowanej z dodatkiem przypraw odmieni strukturę drobiowego mięsa.

Mięso, które zostało zanurzone na około godzinę w bąbelkowej wodzie, stanie się o wiele bardziej miękkie, niż przygotowane w tradycyjny sposób.

Potem wystarczy postarać się o przygotowanie specjalnej panierki. Jeżeli nie dysponujecie mąką kukurydzianą, bez obaw – wystarczy sama mąka ziemniaczana.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak sprawić, by mięso było miękkie w środku i miało chrupiącą skórkę?

Na koniec jeszcze jedna tajemnica charakterystycznej panierki znanej z KFC czy innych amerykańskich barów.

Chodzi o podwójne smażenie. Po wysmażeniu jednej partii mięsa odstawcie ją na papierowy ręcznik do wystygnięcia, a potem włóżcie ją na rozgrzany olej raz jeszcze.

Takie smażenie sprawi, że udka czy skrzydełka będą z zewnątrz chrupiące. W środku miękkość zapewnia woda gazowana.

Przepis na skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka lub innego mięsa drobiowego (np. udka)
  • 750 ml wody gazowanej
  • Łyżka soli,
  • Łyżeczka ostrej papryki,
  • Łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • Płaska łyżka ostrej papryki,
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski włóżcie oczyszczone skrzydełka, zalejcie wodą gazowaną.
  2. Dodajcie do skrzydełek sól, ostrą paprykę i tymianek.
  3. Odstawcie do zamarynowania na ok. 1 godzinę w zimne miejsce.
  4. Wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, a także z dodatkiem obydwu rodzajów papryki, odrobiny soli i pieprzu.
  5. Obtoczcie w panierce mokre, zamarynowane skrzydełka kurczaka.
  6. Rozgrzejcie na patelni sporą ilość oleju i smażcie z każdej strony na złoty kolor. Smażyć można skrzydełka także w głębokim tłuszczu.
  7. Skrzydełka podawajcie z sosami i z frytkami.
  8. Smacznego!
Komentarze