Sekret miękkości i soczystość smażonego mięsa z kurczaka tkwi w wodzie gazowanej. Tak niecodzienna marynata zaskoczy nawet doświadczone panie domu.
Nie ma się jednak czego obawiać. Kąpiel w wodzie gazowanej z dodatkiem przypraw odmieni strukturę drobiowego mięsa.
Mięso, które zostało zanurzone na około godzinę w bąbelkowej wodzie, stanie się o wiele bardziej miękkie, niż przygotowane w tradycyjny sposób.
Potem wystarczy postarać się o przygotowanie specjalnej panierki. Jeżeli nie dysponujecie mąką kukurydzianą, bez obaw – wystarczy sama mąka ziemniaczana.
Zobacz także:
Jak sprawić, by mięso było miękkie w środku i miało chrupiącą skórkę?
Na koniec jeszcze jedna tajemnica charakterystycznej panierki znanej z KFC czy innych amerykańskich barów.
Chodzi o podwójne smażenie. Po wysmażeniu jednej partii mięsa odstawcie ją na papierowy ręcznik do wystygnięcia, a potem włóżcie ją na rozgrzany olej raz jeszcze.
Takie smażenie sprawi, że udka czy skrzydełka będą z zewnątrz chrupiące. W środku miękkość zapewnia woda gazowana.
Przepis na skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka lub innego mięsa drobiowego (np. udka)
- 750 ml wody gazowanej
- Łyżka soli,
- Łyżeczka ostrej papryki,
- Łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Płaska łyżka ostrej papryki,
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski włóżcie oczyszczone skrzydełka, zalejcie wodą gazowaną.
- Dodajcie do skrzydełek sól, ostrą paprykę i tymianek.
- Odstawcie do zamarynowania na ok. 1 godzinę w zimne miejsce.
- Wymieszajcie mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, a także z dodatkiem obydwu rodzajów papryki, odrobiny soli i pieprzu.
- Obtoczcie w panierce mokre, zamarynowane skrzydełka kurczaka.
- Rozgrzejcie na patelni sporą ilość oleju i smażcie z każdej strony na złoty kolor. Smażyć można skrzydełka także w głębokim tłuszczu.
- Skrzydełka podawajcie z sosami i z frytkami.
- Smacznego!