Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy
ONS.pl/iStock
Newsy

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Magda Gessler to jeden z największych kulinarnych autorytetów z Polsce. Jej porady i przepisy robią furorę w sieci i korzysta z nich wielu internautów. Tym razem restauratorka podzieliła się swoim sposobem na zabielanie sosów i zup. Zobaczcie, jak robić to, aby się nie zwarzyły.

Choć wszyscy staramy się odżywiać zdrowiej i bardziej fit, to niektórych przepisów po prostu nie warto odchudzać. Jednym z taki przysmaków są domowe zupy. Wiadomo bowiem, że najlepiej smakują one w wersji zabielanej. Jak i czym zabielić zupę, aby wyszła idealnie? Magda Gessler ma na to prosty sposób. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skuteczne zabielanie według Magdy Gessler

Restauratorka radzi, aby do zabielania zup i sosów wybierać jak najtłustszą śmietanę. Używanie do tego śmietany o niskiej zawartości tłuszczu źle wpływa zarówno na smak, jak i konsystencję dania. Chuda śmietana łatwiej ulega bowiem zwarzeniu, a wtedy w daniu pojawiają się nieapetyczne grudki. Jeszcze gorszym wyborem będzie jogurt naturalny. Choć jest on zdrowszy i mniej kaloryczny, to według restauratorki zupełnie nie nadaje się do zabielania zupy czy sosu. W tym przypadku lepiej jest odpuścić liczenie kalorii i kierować się zasadą im tłustszy nabiał, tym lepszy.    

Niezależnie od tego, jaką śmietanę wybierzecie, powinniście pamiętać o tym, aby nigdy nie dolewać śmietany wprost do gorącego dania. Taka metoda sprawdza się tylko w przypadku zabielania mlekiem oraz słodką śmietanką kremówką o zawartości tłuszczu 30 lub 36%. 

Zobacz także
Zupa zabielana mleczkiem kokosowym

Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak

Przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie

Magda Gessler podała przepis na tradycyjny kapuśniak zaporoski. To prawdziwy przysmak na Ukrainie

Inne sprawdzone sposoby 

Oprócz porady restauratorki, warto stosować też inne sposoby, dostępne w sieci czy książkach kucharskich. Warto też wrócić do starych, dobrych technik, jakich używały nasze mamy i babcie. Jedną z takich sprawdzonych metod jest hartowanie śmietany. Polega ono na wstępnym wymieszaniu nabiału z odrobiną gorącej zupy czy sosu. Dopiero tak przygotowaną mieszankę dolewamy do całego garnka potrawy i dokładnie mieszamy. Dzięki temu trikowi różnica temperatur nie będzie już tak duża, więc w daniu nie powstaną grudki. Aby oprócz zabielenia, dodatkowo zagęścić zupę bądź sos, warto do takiej mieszanki dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej. Na duże opakowanie śmietany w zupełności wystarczą 2-3 łyżki mąki.  

Innym prostym sposobem na bezpieczne dolewanie śmietany do dań jest jej wcześniejsze posolenie. Już jedna szczypta sprawi, że nabiałem będzie można bez obaw zabielić danie, bez ryzyka zwarzenia. 

Jak uratować zwarzony sos?

Jeśli mimo wszystkich powyższych porad śmietana jednak zwarzyła wam się, a w daniu pojawiły się grudki, nie należy panikować. Potrawę można jeszcze uratować w prosty sposób. Wystarczy przecedzić ją przez drobne sito, na którym zostaną wszystkie grudki. Innym sposobem jest zblendowanie jej na gładki krem. Zwarzona śmietana w żaden sposób nie zmieni smaku naszego dania, a jedynie jego konsystencję, dlatego taki zabieg sprawi, że po kulinarnej wpadce nie będzie śladu. 

Źródło: pomponik.pl

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa
AdobeStock
Newsy
Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa
Nie załamujcie się, jeśli bita śmietana po użycie jej podczas przygotowywania masy do ciasta się zwarzy. Ten proces da się jeszcze odwrócić.

Zdarzy się, że mimo najszczerszych starań przyrządzane przez nas dania i słodkości po prostu nie wychodzą. Tak dzieje się również w przypadku bitej śmietany, z którą łatwo można „przedobrzyć”, przez co ta następnie warzy się i do niczego się już nie nadaje. Na szczęście można temu w łatwy sposób zaradzić. Sprawdźcie, jak uratować taką śmietanę.  Dlaczego śmietana się warzy? Powodów warzenia się śmietany jest wiele. Można wymienić trzy, które występują najczęściej i sprawiają, że bita śmietana nie wychodzi: zbyt długie ubijanie, czyli przebicie - szczególnie osoby, które mają mało doświadczenia lub są roztargnione mogą się zapomnieć i ubijać śmietanę za długo. Nie można tego robić! Długie ubijanie wcale nie sprawi, że wyjdzie lepsza - zamiast tego po prostu się zwarzy, a ostatecznie zamiast śmietany zrobicie całkiem smaczne swoją drogą masło.  zbyt ciepła śmietana - śmietana użyta do ubijania musi być koniecznie odpowiednio schłodzona. Jeżeli jest za ciepła, nie będzie chciała się ubić - to powoduje, że ubija się ją zbyt długo, przez co śmietana się warzy albo ubija na masło odpowiednia ilość tłuszczu - do zrobienia bitej śmietany trzeba użyć śmietanki o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Co najmniej 30 procent! Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Gdy śmietana nie jest jeszcze całkiem zwarzona i pojawiają się w niej grudki przypominające kaszę mannę, śmietanę da się jeszcze uratować. Wystarczy, że wlejecie do niej kilka łyżek zimnej śmietanki 18%. Następnie miksujcie tak długo, aż grudki znikną. Ilość śmietanki 18% zależy oczywiście od ilości reszty śmietany - jeśli potrzeba, wlejcie jej więcej. Jeżeli śmietana jest naprawdę zwarzona i na dnie powstaje maślanka, niestety - nie da się odwrócić tego procesu i sprawić,...

Zupa zabielana mleczkiem kokosowym
Gotujmy.pl/nieuchwytna
Newsy
Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak
Dobra zupa nie obędzie się bez zabielenia. Głębszy smak, ładniejsza barwa – to wszystko osiągnięcie nie tylko dzięki śmietanie.

Zwykłe codzienne zupy gospodynie domowe zabielają zwykle śmietaną. Ogórkowa, pomidorowa czy niekiedy barszcz czerwony – świetnie smakują z kleksem śmietany. Zazwyczaj gotując zupę wlewacie do niej śmietanę tuż przed końcem gotowania. A czy słyszeliście o tym, że to typowo „polski” zabieg? Siostrzana kuchnia rosyjska, białoruska i ukraińska – we wszystkich tych szkołach gotowania zza wschodniej granicy śmietanę dodaje się do zup dopiero na talerzu. Śmietana znów się zwarzyła? Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy. Patent polskich gospodyń pozwala szybko zabielić dużą ilość zupy i od razu mieć wszystko z głowy. Nasi wschodni sąsiedzi wolą pozostawić wybór osobom jedzącym zupę co do tego, ile życzą sobie łyżeczek białego kremu. Ponadto taki sposób powoduje, że zupa może dłużej pozostawać w lodówce. Ze śmietaną nasze pierwsze danie może szybciej skwaśnieć. Śmietana dodawana do zupy to jeszcze dwa inne problemy. Po pierwsze dodana do zbyt ciepłej zupy bez zahartowania może szybko się zwarzyć. Nikt nie lubi w swojej zupie białych grudek. Nie ma też nikogo, kto lubuje się w dolegliwościach żołądkowych – a tłusta, kwaśna śmietana może je wywoływać u wielu osób. Jest na to rozwiązanie. Świetnym, modnym ostatnio „zabielaczem” do zup jest mleczko kokosowe. Czym zabielić zupę? Ubóstwiane przez fanów kuchni roślinnej może być wykorzystywane także do tradycyjnych potraw. I to bez uszczerbku na smaku! Weganie zachwycają się mleczkiem kokosowym w sosach curry, jedzą je także z owsiankami wszelkiego rodzaju. Tymczasem mleczko może być doskonałym zamiennikiem standardowej i tradycyjnej śmietany. Puszkę mleczka kokosowego kupicie obecnie w granicach ok. 5 zł. Wystarczy wam do zabielenia kilku zup. A co ze smakiem...

Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak
Flickr
Newsy
Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak
Czasami człowiek ma ochotę na coś bardziej pikantnego. Łatwo jednak przedobrzyć z przyprawami i sprawić, że wyśmienite, upragnione danie stanie się niezjadliwe. Sprawdźcie trik na szybkie złagodzenie smaku, bez dolewania wody. 

Kolorowe, pełne papryki leczo, pomidorowy sos arrabiata z dodatkiem chili, a także wiele zup szczodrze doprawionych pieprzem i czosnkiem... To wszystko potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć swoją nadmierną ostrością. Nie martwcie się, takie dania można uratować, dodając do nich warzywo, które stępi ostry pazur smakowy, a jednocześnie nie wpłynie destrukcyjnie na konsystencję obiadu.  Jakie przyprawy wpływają na ostrość dania?  Pikantne dania mają wielu zwolenników. Jednak każdy z nas ma wewnętrzną barierę ostrości, której woli nie przekraczać. Na podsycanie „powera” w daniu wpływają różne przyprawy, dlatego warto dawkować je stopniowo, sprawdzając poziom pikantności: czosnek pieprz papryka imbir chrzan chrzan wasabi papryczka chili Co dodać do ostrej potrawy, by stała się bardziej delikatna?  Gdy zorientujecie się, że wsypaliście do garnka przesadnie dużą ilość przypraw i wasz obiad zaczyna przypominać wielki, niekontrolowany pożar smakowy, to wówczas możecie sięgnąć po ziemniaka. To warzywo ratuje nie tylko przesolone potrawy, lecz również zbyt pikantne. Aby pozbyć się nadmiernej ostrości, wystarczy wrzucić do gotującego się sosu lub zupy połówkę surowego kartofla i wyjąć ją dopiero pod koniec gotowania. Taki zabieg znacznie złagodzi smak dania, a wam pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.  Inne sposoby na złagodzenie ostrości w potrawie  Popularnym sposobem na zdjęcie ostrości jest dodanie do potrawy wody lub mleka. Należy jednak pamiętać o tym, że niesie to za sobą skutki w postaci rozrzedzonej konsystencji, którą trzeba odbudować na nowo. Możecie to zrobić, np. dogotowując warzywa i dodając różnego rodzaju zagęstniki.  Stosunkowo dobrze sprawdza się również łagodzenie potrawy za pomocą śmietany, której delikatny smak przełamuje...

W ten sposób zagęścicie gulasz. Dodajcie do niego ten nietypowy składnik, a przestanie być rzadki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić rzadki gulasz? Dodajcie do niego ten składnik, a będzie miał idealną konsystencję
Idealny gulasz jest aromatyczny i gęsty, pełen warzyw, mięsa oraz zawiesistego sosu. I w tym sosie właśnie cały jest ambaras. Zobaczcie, co dodać, by nie zawiódł waszych oczekiwań i był odpowiednio gęsty.

Gulasz to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, wymagające odrobiny cierpliwości od kucharza. To właśnie długi czas gotowania pozwala w naturalny sposób zagęścić konsystencję sosu i uczynić go bardziej esencjonalnym. Jest to zasługa odparowywania. Nie zawsze jednak to wystarcza.  Jak zagęścić gulasz chlebem?  Ta metoda was zachwyci. Jest stara jak świat i bardzo skuteczna. W przeciwieństwie do wielu innych, które opisujemy poniżej, pozostaje bez wpływu na smak potrawy, a skupia się tylko na szybkiej zmianie konsystencji.   Kromka pszennego chleba, a także żytniego uratuje najbardziej rzadki sos. Obkrójcie skórkę i pokruszcie miąższ. Wrzućcie fragmenty pieczywa do garnka, wymieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. W razie potrzeby dodajcie kolejną kromkę. W ten sposób możecie zagęszczać również świeżą bułką. Pamiętajcie jednak, by nie wykorzystywać do tego celu wypieków z ziarnami.  Jakie są sposoby na zagęszczanie sosu mięsnego?  Istnieje wiele różnych metod poprawiania gęstości sosów. Każda z pań domu ma z pewnością swoją ulubioną. Warto jednak być otwartym w tym temacie i zobaczyć czym zagęszczają inni. Oto garść sprawdzonych trików i sposobów na uzyskanie bogatej konsystencji: Najbardziej popularnym sposobem zmiany konsystencji gulaszu, jak również wielu innych dań i zup jest zagęszczanie mąką. Wystarczy rozrobić ją w kubeczku z wodą lub rzadkim sosem gulaszowym i dodać do potrawy.   Drugą opcją jest przygotowanie z niej zasmażki. Masło i mąka połączone w proporcjach 1:1 i podsmażone na patelni sprawią, że sos stanie się treściwy i jeszcze bardziej smakowity.   Dodanie ugotowanych i zmiksowanych warzyw to dobry sposób na poprawę smaku i zawiesistości tego dania. Warto wybrać do tego takie jarzyny,...