Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show.

Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Wypróbujecie?

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz

Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki do farszu:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ciasta:

  1. Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą.
  2. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko.
  3. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm.

Przygotowanie farszu:

  1. Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc.
  2. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym dodatkiem do farszu. Wzmocni smak i nada mu przyjemnego, grzybowego aromatu.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła i wsypcie cebulę. Podsmażcie.
  4. Odciśnijcie z wody kiszoną kapustę i drobno posiekajcie. Gdy cebula nieco się podsmaży, dodajcie do niej kapustę. Wlejcie wodę z grzybów oraz pokrojone grzyby.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i duście pod przykryciem, aż wszystkie składniki się ugotują.
  6. Kiedy farsz będzie już gotowy, odstawcie go do ostygnięcia. Gdy przestygnie, szklanką wykrawajcie krążki w rozwałkowanym cieście i na środek każdego z nich nakładajcie równą porcję farszu. Pozlepiajcie pierogi zwilżając brzegi.
  7. W dużym garnku zagotujcie wodę i wkładajcie do niej ulepione pierogi. Gotujcie przez około dwie minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Smacznego!

Czytaj też:

Zobacz także: