wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy

Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt

Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show.

Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Wypróbujecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz

Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki do farszu:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną

Przygotowanie ciasta:

  1. Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą.
  2. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko.
  3. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm.

Przygotowanie farszu:

  1. Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc.
  2. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym dodatkiem do farszu. Wzmocni smak i nada mu przyjemnego, grzybowego aromatu.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła i wsypcie cebulę. Podsmażcie.
  4. Odciśnijcie z wody kiszoną kapustę i drobno posiekajcie. Gdy cebula nieco się podsmaży, dodajcie do niej kapustę. Wlejcie wodę z grzybów oraz pokrojone grzyby.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i duście pod przykryciem, aż wszystkie składniki się ugotują.
  6. Kiedy farsz będzie już gotowy, odstawcie go do ostygnięcia. Gdy przestygnie, szklanką wykrawajcie krążki w rozwałkowanym cieście i na środek każdego z nich nakładajcie równą porcję farszu. Pozlepiajcie pierogi zwilżając brzegi.
  7. W dużym garnku zagotujcie wodę i wkładajcie do niej ulepione pierogi. Gotujcie przez około dwie minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Smacznego!

Czytaj też:

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę
Pycha! Połączenie białego sera i botwiny cudownie sprawdza się jako farsz do pierogów. Do tego są one lekko różowe, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi!

Pierogi ruskie , to dość ciężkie, typowo zimowe, danie. Pierogi z kapustą i grzybami jada się w Wigilię , a letnia odsłona pierogów to przecież te z truskawkami lub jagodami. Jaka jest zatem wiosenna wersja pierogów? Na przykład ta, z sezonową botwiną i białym serem. To pozornie proste połączenie doskonale się uzupełnia. Przepis na pierogi z białym serem i botwinką Są podobne do tradycyjnych pierogów z serem, ale dzięki dodatkowi botwinki smakują o wiele ciekawiej i wyglądają przepięknie. Składniki na pierogi z botwinką 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła Szczypta soli Składniki na farsz 250 g półtłustego sera 200 botwiny (liści raz małych łodyżek) Jajko Sól Pieprz Przygotowanie pierogów z botwinką Przygotujcie farsz do pierogów. Umyjcie botwinkę. Pokrójcie botwinę. Zalejcie botwinę wodą i ugotujcie ją. Ostudźcie lekko i odcedźcie na sicie. Ser rozgniećcie widelcem. Dodajcie jajko i ugotowaną botwinkę. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem. Przygotujcie ciasto. W misce wymieszajcie mąkę i szczyptę soli. W gorącej wodzie rozpuśćcie masło i wlejcie do mąki. Wymieszajcie wszystko porządnie łyżka. Zawartość miski przełóżcie na stolnicę. Zagniećcie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką. Odstawcie ciasto na ok. 30 minut. Rozwałkujcie ciasto na płaski placek. Wykrójcie koła o średnicy ok. 10 cm. Na każde koło nałóżcie ok. łyżki farszu. Zlepcie pierogi. Brzegi pierogów zlepcie w dłoniach lub dociśnijcie widelcem, by powstały wzorki . Zagotujcie w dużym garnku wodę. Posólcie wodę i włóżcie do niej pierogi partiami. Poczekajcie, aż pierogi wypłyną i gotujcie jeszcze 4-5 minut od wypłynięcia....

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
Jak zrobić dobre pierogi i co sprawia, że te robione przez babcię tak genialnie smakowały? Wypróbujcie klasyczny przepis na pierogi oraz trik, który pozwoli wam zrobić idealne ciasto do pierogów.

Nie wiecie jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Wykorzystajcie prosty trik na zrobienie ciasta i smaczny przepis na pierogi jak u babci! Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Zastanawiacie w czym tkwił sekret idealnego ciasta na pierogi, które robiła babcia? Ważny jest czas! W przypadku ciasta na pierogi nie można się zanadto spieszyć, bo inaczej nie wyjdzie. Gdy wyrobicie ciasto, odstawcie je na pół godziny, by nieco spęczniało. Dzięki temu pierogi będą smaczniejsze! Przepis babci na pierogi z mięsem Do przygotowania klasycznych pierogów jak u babci potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram mąki pszennej 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki oleju Sól Wrzątek Do farszu: 2 kg kapusty kiszonej Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma surowego boczku 1 jajko 1 cebula Olej Sól Pieprz Włoszczyzna Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła całe mięso. Następnie do mięsa włóżcie umyte warzywa. Doprawcie solą, pieprzem i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu wyjmijcie wszystko z garnka, a do pozostałej wody włóżcie kapustę i gotujcie ją przez 40 minut. Ugotowaną kapustę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Następnie połóżcie ją na desce do krojenia i poszatkujcie ostrym nożem. Mięso włóżcie do maszynki do mielenia i zmielcie drobno. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Gdy ostygnie, zmielcie ją w maszynce i dodajcie do mięsa. Następnie do mięsa z cebulą i kapustą wbijcie jedno całe jajko, dodajcie sól, pieprz i wyróbcie. Wymieszajcie przesiany kilogram mąki z jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 2...

Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca ten 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Oto nasza propozycja na wyśmienity farsz do tego klasycznego dania.

Pierogi to potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z dalekich Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy główne rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz tego, pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego jeszcze fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Pierogi staną się bardziej pożywne, a przy okazji smak ich farszu będzie nieco przypominał słynny groch z kapustą. Nie musimy dodawać, jakie wrażenie na waszej rodzinie może wywołać takie wigilijne „dwa w jednym”. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki) średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu puszka białej fasoli kapusta kiszona sól pieprz Sposób przygotowania: Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko.  Z tych składników ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół...