Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show.
Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Wypróbujecie?
Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz
Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
Składniki do farszu:
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie ciasta:
- Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą.
- Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko.
- Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm.
Przygotowanie farszu:
- Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc.
- Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym dodatkiem do farszu. Wzmocni smak i nada mu przyjemnego, grzybowego aromatu.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła i wsypcie cebulę. Podsmażcie.
- Odciśnijcie z wody kiszoną kapustę i drobno posiekajcie. Gdy cebula nieco się podsmaży, dodajcie do niej kapustę. Wlejcie wodę z grzybów oraz pokrojone grzyby.
- Doprawcie do smaku solą i pieprzem i duście pod przykryciem, aż wszystkie składniki się ugotują.
- Kiedy farsz będzie już gotowy, odstawcie go do ostygnięcia. Gdy przestygnie, szklanką wykrawajcie krążki w rozwałkowanym cieście i na środek każdego z nich nakładajcie równą porcję farszu. Pozlepiajcie pierogi zwilżając brzegi.
- W dużym garnku zagotujcie wodę i wkładajcie do niej ulepione pierogi. Gotujcie przez około dwie minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Smacznego!
Czytaj też: