Trening wyciągania kleszcza przy pomocy pomarańczy i goździków. Wyćwiczycie rękę i oko
Adobe Stock
Newsy

Trening wyciągania kleszcza przy pomocy pomarańczy i goździków. Wyćwiczycie rękę i oko

Wkręcenie się kleszcza to nie tylko nieprzyjemne doznanie. Może być też niebezpieczne, jeśli nie usuniecie go wystarczająco szybko. Nauczymy was jak to zrobić.

Pokazujemy sposób na wytrenowanie usuwania kleszcza ze skóry. Jest prosty i można do niego użyć pomarańczy i goździków. Pomarańcza będzie wyobrażać skórę człowieka, a goździki – kleszcza. Po ćwiczeniach nie wyrzucajcie ich. Jeszcze się przydadzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym i jak wyjmować kleszcza? Poćwiczmy, zanim wkręci się naprawdę

Istnieją różne szkoły wyjmowania kleszczy. Te, które są głośnym chórem krytykowane przez ekspertów, to wszelkiego rodzaju babcine sposoby polegające na smarowaniu kleszcza masłem czy olejem. Nie dajcie się także zwieźć producentom gadgetów do usuwania kleszczy. Najlepsza jest zwykła pęseta. Ważne jednak żeby latem podczas wycieczek, wypraw rowerowych czy spacerów do lasu, nosić ją przy sobie. To istotne dlatego, że w walce z kleszczami ważne jest, żeby jak najszybciej go usunąć.

Nie ma reguły, jak szybko kleszcz może zarazić nas przenoszonymi przez siebie chorobami:

  • Infekcja bakteriami powodującymi boreliozę zachodzi pomiędzy 12 a 24 godzinami. To dlatego, że bakterie potrzebują czasu od momentu wkłucia się kleszcza w skórę, żeby opuścić układ trawienny kleszcza
  • Zakażenie wirusem KZM zachodzi błyskawicznie. Wirus obecny jest w ślinie kleszcza i przenika do krwi od razu po jego wkłuciu

Wyjmowanie kleszcza nie jest trudne, o ile zachowacie spokój i zimną krew. Poćwiczcie to na pomarańczy, która symbolizuje skórę człowieka. Wbijcie w nią pod różnym kątem i na różną głębokość goździki. Następnie używając pęsety starajcie się wyjąć każdy goździk pilnując 3 zasad:

  1. Łapcie goździk nie za główkę tylko za nóżkę, jak najbliżej skórki pomarańczy. Kleszcza też musicie złapać jak najbliżej skóry chwytając za tułów, nie odwłok, który łatwo może się urwać.
  2. Wyciągajcie goździk dokładnie pod takim kątem, w jakim jest wbity. Nie zmieniajcie kierunku, nie przekręcajcie, nie szarpcie. Mocno chwyćcie i wysuńcie płynnym, prostym ruchem. Kleszcze zwykle wkręcają się pod jednym kątem, jednak wy możecie podchodzić do niego z różnej strony, szczególnie jeśli będziecie usuwać go z własnej nogi, na potrzeby ćwiczenia, wbijcie więc goździki pod różnymi kątami i wyjmujcie je zawsze pod takim, pod jakim są wbite.
  3. Wyciągajcie goździki zawsze pewnym, zdecydowanym ruchem. W taki sam sposób będziecie traktować kleszcza.
Zobacz także
Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Po ćwiczeniu nie wyrzucajcie pomarańczy i goździków. Użyjcie ich jak Meksykanie — na komary

Gdy przychodzi wiosna i robi się ciepło, nie tylko kleszcze zaczynają uprzykrzać nam życie. Niedługo po kleszczach przychodzi czas na komary. I jeśli już poćwiczyliście wyjmowanie kleszczy na pomarańczy i goździkach, użyjcie tych rzeczy do walki z komarami.

Australijska dziennikarka Vanessa Brown podczas podróży zauważyła, w jaki sposób z komarami radzą sobie Meksykanie. W restauracjach są tam używane płonące pomarańcze ozdobione goździkami. Takie ozdoby ustawiane są na stołach, jak w naszych restauracjach świeczki. Zapach, który wydzielają odstrasza owady i maskuje zapach ludzkiej skóry.

Taki odstraszacz możecie zrobić samodzielnie:

  1. Przekrójcie pomarańcze na połówki, wbijcie w nie goździki i ułóżcie na żaroodpornym talerzu czy naczyniu.
  2. Skropcie połówki pomarańczy alkoholem i podpalcie.

Źródło: kleszczeinfo.pl, fakt.pl

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach? Mają genialne zastosowanie
AdobeStock
Newsy
Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach? Mają genialne zastosowanie
Kupujecie cytrusy w siateczkach, a siateczki wyrzucacie później do kosza? Przeczytajcie, a więcej tego nie zrobicie.

W wielu supermarketach możecie kupić cytrusy – np. pomarańcze, mandarynki czy cytryny, w charakterystycznych siateczkach. Czy wiecie, że siateczki te możecie jeszcze wykorzystać? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie ich użyć do zrobienia domowej myjki do naczyń. Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach? Jeśli kupujecie często cytrusy w siateczkach, nie wyrzucajcie siateczek do kosza. Wystarczy, że włożycie jedną siateczkę w drugą a otrzymacie domowej roboty czyścik do naczyń, którym będziecie mogli wyczyścić zabrudzone powierzchnie, które o wiele trudniej jest usunąć zwykłą gąbką. Dlaczego pomarańcze są sprzedawane w czerwonych siateczkach? Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego właściwie pomarańcze są sprzedawane w czerwonych siateczkach, a nie przykładowo w żółtych czy zielonych? Okazuje się, że to sprytna taktyka stosowana przez sklepy spożywcze. Czerwone opakowania z siatki mają pewien ukryty cel - sprawiają, że pomarańcze wyglądają bardziej... pomarańczowo. Czerwony kolor na tle skórki pomarańczy (a także mandarynki i grapefruita) tworzy iluzję, która sprawia, że wydaje się ona bardziej żywa, pomarańczowa, zachęcając tym samym klientów do zakupu. Dlaczego cytryny są sprzedawane w żółtych siateczkach? Ta sztuczka działa na tej samej zasadzie w przypadku cytryn, o czym doskonale wiedzą sprzedawcy.  Cytryny zwykle są sprzedawane w żółtych lub zielonych siateczkach, aby wyglądały na bardziej żółte. Co by było, gdybyśmy umieścili te owoce w czerwonej torebce? Wówczas byłyby one  bardziej pomarańczowe niż żółte. Co jeszcze warto wiedzieć o workach polipropylenowych z czerwonej siatki? Worki te są o wiele lepsze od plastikowych opakowań, a nawet opakowań z tkaniny. Dlaczego? Z kilku...

Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne
Nie potrzebujecie już otwieracza, żeby otworzyć butelkę! Wypróbujcie tę metodę.

Chyba każdy z was miał kiedyś problem z otworzeniem butelki z kapslem. Jeśli nie macie otwieracza do butelek przy kluczach, pewnie znacie ten problem. To coś, co skutecznie może utrudnić życie, szczególnie w letni dzień, kiedy chcecie napić się zimnego napoju z zakapslowanej butelki, ale nie macie jak jej otworzyć. Jest wiele sposobów na otwieranie butelki bez korzystania z otwieracza. Mamy dla was metodę, dzięki której zaimponujecie znajomym. Sprawdźcie, jak otworzyć butelkę z kapslem za pomocą kartki papieru! Jak otworzyć butelkę bez otwieracza? Jest wiele sposobów na otwarcie butelki z kapslem bez otwieracza. Można skorzystać na przykład z: Zapalniczki ustawionej pod odpowiednim kątem Drugiej butelki z kapslem Noża lub innego sztućca Twardej powierzchni z ostrą krawędzią np. kantu ławki, twardego blatu Otwieranie butelki za pomocą papieru Jest jeszcze jeden sposób na otwarcie zakapslowanej butelki, który zaskoczy was, ale z pewnością też waszych znajomych. Wystarczy kartka papieru! To bardzo pomysłowy trik na otwarcie zakapslowanej butelki bez korzystania z otwieracza. By skorzystać z tej metody, potrzebujecie tylko kartki papieru. Trzeba odpowiednio ją złożyć, by stała się odpowiednio twarda i umożliwiła stworzenie dźwigni. Przygotujcie kartkę papieru. Najlepiej sprawdzi się format A4. Złóżcie kartkę na pół, powstałą połówkę znowu na pół i powtórzcie czynność kilkukrotnie. Pewnie uda się wam złożyć ją ok. 6 razy. Złożona kartka papieru jest dość twarda, by posłużyć jako dźwignia do otwierania butelki z kapslem. Jeśli wiecie jak otworzyć butelkę za pomocą któregokolwiek ze sposobów umieszczonych na początku artykułu, poradzicie sobie też z otworzeniem butelki za pomocą kartki papieru. Trzeba wykorzystać ją jako dźwignię. ...

Smażenie kotletów
Pixabay/skyradar
Newsy
Co zrobić, gdy kotlety pryskają na patelni? Ten babciny trik to prawdziwy hit
Smażenie to najczęstsza obróbka termiczna, jaką wybiera się do przyrządzania mięsa czy ryb. W taki sposób najłatwiej przygotować schabowe, placki ziemniaczane czy ogrzać ulubione danie? Podpowiadamy.

Polacy lubią dania z panierką. Panierka z kolei wymaga odpowiedniego przygotowania i smażenia. Jak zabrać się do niej we właściwy sposób? Smażenie odbywa się w temperaturze wyższej niż 100°C Obróbka termiczna stosowana w gastronomii, polegająca na podgrzaniu potrawy na tłuszczu, ma też swoją wersję beztłuszczową. Zależy na jakim efekcie wam zależy. Dzięki smażeniu potrawy, nie tylko dobrze wyglądają, ale i poprawiają swój smak i wygląd.  Podczas smażenia dochodzi do zjawiska Maillarda, które polega na łączeniu cukrowców i białek. Właśnie ona nadają potrawie złote zabarwienie i specyficzny aromat. Powstająca podczas smażenia skórka ponadto sprawia, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz, z punktu widzenia żywieniowego, ma jednak wysoka temperatura i zachodzące pod jej wpływem reakcje. Związki powstające w czasie smażenia wpływają na zmniejszenie ich wartości odżywczej niektórych produktów. Niektóre z substancji powstających w czasie utleniania oraz pod wpływem wysokiej temperatury, są wręcz niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Podczas smażenia, jak również pieczenia i grillowania, znacznie wzrasta stężenie białek, których najwyższy wynik stwierdza się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jedzenie wyłącznie smażonego jedzenia, może nie wyjść wam na zdrowie. Rodzaje i dobór tłuszczu do smażenia Jeśli decydujecie się na taki rodzaj obróbki termicznej jak smażenie, wybierzcie taki, który będzie pasował do przyrządzanej potrawy. Możecie zdecydować się na smażenie płytkie - wtedy musicie często obracać potrawę i wlać na patelnię jedynie niewielką ilość tłuszczu. Możecie także wybrać smażenie na dużej ilości tłuszczu. Taki rodzaj...