Trening wyciągania kleszcza przy pomocy pomarańczy i goździków. Wyćwiczycie rękę i oko
Adobe Stock
Newsy

Trening wyciągania kleszcza przy pomocy pomarańczy i goździków. Wyćwiczycie rękę i oko

Wkręcenie się kleszcza to nie tylko nieprzyjemne doznanie. Może być też niebezpieczne, jeśli nie usuniecie go wystarczająco szybko. Nauczymy was jak to zrobić.

Pokazujemy sposób na wytrenowanie usuwania kleszcza ze skóry. Jest prosty i można do niego użyć pomarańczy i goździków. Pomarańcza będzie wyobrażać skórę człowieka, a goździki – kleszcza. Po ćwiczeniach nie wyrzucajcie ich. Jeszcze się przydadzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym i jak wyjmować kleszcza? Poćwiczmy, zanim wkręci się naprawdę

Istnieją różne szkoły wyjmowania kleszczy. Te, które są głośnym chórem krytykowane przez ekspertów, to wszelkiego rodzaju babcine sposoby polegające na smarowaniu kleszcza masłem czy olejem. Nie dajcie się także zwieźć producentom gadgetów do usuwania kleszczy. Najlepsza jest zwykła pęseta. Ważne jednak żeby latem podczas wycieczek, wypraw rowerowych czy spacerów do lasu, nosić ją przy sobie. To istotne dlatego, że w walce z kleszczami ważne jest, żeby jak najszybciej go usunąć.

Nie ma reguły, jak szybko kleszcz może zarazić nas przenoszonymi przez siebie chorobami:

  • Infekcja bakteriami powodującymi boreliozę zachodzi pomiędzy 12 a 24 godzinami. To dlatego, że bakterie potrzebują czasu od momentu wkłucia się kleszcza w skórę, żeby opuścić układ trawienny kleszcza
  • Zakażenie wirusem KZM zachodzi błyskawicznie. Wirus obecny jest w ślinie kleszcza i przenika do krwi od razu po jego wkłuciu

Wyjmowanie kleszcza nie jest trudne, o ile zachowacie spokój i zimną krew. Poćwiczcie to na pomarańczy, która symbolizuje skórę człowieka. Wbijcie w nią pod różnym kątem i na różną głębokość goździki. Następnie używając pęsety starajcie się wyjąć każdy goździk pilnując 3 zasad:

  1. Łapcie goździk nie za główkę tylko za nóżkę, jak najbliżej skórki pomarańczy. Kleszcza też musicie złapać jak najbliżej skóry chwytając za tułów, nie odwłok, który łatwo może się urwać.
  2. Wyciągajcie goździk dokładnie pod takim kątem, w jakim jest wbity. Nie zmieniajcie kierunku, nie przekręcajcie, nie szarpcie. Mocno chwyćcie i wysuńcie płynnym, prostym ruchem. Kleszcze zwykle wkręcają się pod jednym kątem, jednak wy możecie podchodzić do niego z różnej strony, szczególnie jeśli będziecie usuwać go z własnej nogi, na potrzeby ćwiczenia, wbijcie więc goździki pod różnymi kątami i wyjmujcie je zawsze pod takim, pod jakim są wbite.
  3. Wyciągajcie goździki zawsze pewnym, zdecydowanym ruchem. W taki sam sposób będziecie traktować kleszcza.
Zobacz także
Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Po ćwiczeniu nie wyrzucajcie pomarańczy i goździków. Użyjcie ich jak Meksykanie — na komary

Gdy przychodzi wiosna i robi się ciepło, nie tylko kleszcze zaczynają uprzykrzać nam życie. Niedługo po kleszczach przychodzi czas na komary. I jeśli już poćwiczyliście wyjmowanie kleszczy na pomarańczy i goździkach, użyjcie tych rzeczy do walki z komarami.

Australijska dziennikarka Vanessa Brown podczas podróży zauważyła, w jaki sposób z komarami radzą sobie Meksykanie. W restauracjach są tam używane płonące pomarańcze ozdobione goździkami. Takie ozdoby ustawiane są na stołach, jak w naszych restauracjach świeczki. Zapach, który wydzielają odstrasza owady i maskuje zapach ludzkiej skóry.

Taki odstraszacz możecie zrobić samodzielnie:

  1. Przekrójcie pomarańcze na połówki, wbijcie w nie goździki i ułóżcie na żaroodpornym talerzu czy naczyniu.
  2. Skropcie połówki pomarańczy alkoholem i podpalcie.

Źródło: kleszczeinfo.pl, fakt.pl

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to z kartką papieru, a szybko otworzycie butelkę z kapslem. Genialne
Nie potrzebujecie już otwieracza, żeby otworzyć butelkę! Wypróbujcie tę metodę.

Chyba każdy z was miał kiedyś problem z otworzeniem butelki z kapslem. Jeśli nie macie otwieracza do butelek przy kluczach, pewnie znacie ten problem. To coś, co skutecznie może utrudnić życie, szczególnie w letni dzień, kiedy chcecie napić się zimnego napoju z zakapslowanej butelki, ale nie macie jak jej otworzyć. Jest wiele sposobów na otwieranie butelki bez korzystania z otwieracza. Mamy dla was metodę, dzięki której zaimponujecie znajomym. Sprawdźcie, jak otworzyć butelkę z kapslem za pomocą kartki papieru! Jak otworzyć butelkę bez otwieracza? Jest wiele sposobów na otwarcie butelki z kapslem bez otwieracza. Można skorzystać na przykład z: Zapalniczki ustawionej pod odpowiednim kątem Drugiej butelki z kapslem Noża lub innego sztućca Twardej powierzchni z ostrą krawędzią np. kantu ławki, twardego blatu Otwieranie butelki za pomocą papieru Jest jeszcze jeden sposób na otwarcie zakapslowanej butelki, który zaskoczy was, ale z pewnością też waszych znajomych. Wystarczy kartka papieru! To bardzo pomysłowy trik na otwarcie zakapslowanej butelki bez korzystania z otwieracza. By skorzystać z tej metody, potrzebujecie tylko kartki papieru. Trzeba odpowiednio ją złożyć, by stała się odpowiednio twarda i umożliwiła stworzenie dźwigni. Przygotujcie kartkę papieru. Najlepiej sprawdzi się format A4. Złóżcie kartkę na pół, powstałą połówkę znowu na pół i powtórzcie czynność kilkukrotnie. Pewnie uda się wam złożyć ją ok. 6 razy. Złożona kartka papieru jest dość twarda, by posłużyć jako dźwignia do otwierania butelki z kapslem. Jeśli wiecie jak otworzyć butelkę za pomocą któregokolwiek ze sposobów umieszczonych na początku artykułu, poradzicie sobie też z otworzeniem butelki za pomocą kartki papieru. Trzeba wykorzystać ją jako dźwignię. ...

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

Smażenie kotletów
Pixabay/skyradar
Newsy
Co zrobić, gdy kotlety pryskają na patelni? Ten babciny trik to prawdziwy hit
Smażenie to najczęstsza obróbka termiczna, jaką wybiera się do przyrządzania mięsa czy ryb. W taki sposób najłatwiej przygotować schabowe, placki ziemniaczane czy ogrzać ulubione danie? Podpowiadamy.

Polacy lubią dania z panierką. Panierka z kolei wymaga odpowiedniego przygotowania i smażenia. Jak zabrać się do niej we właściwy sposób? Smażenie odbywa się w temperaturze wyższej niż 100°C Obróbka termiczna stosowana w gastronomii, polegająca na podgrzaniu potrawy na tłuszczu, ma też swoją wersję beztłuszczową. Zależy na jakim efekcie wam zależy. Dzięki smażeniu potrawy, nie tylko dobrze wyglądają, ale i poprawiają swój smak i wygląd.  Podczas smażenia dochodzi do zjawiska Maillarda, które polega na łączeniu cukrowców i białek. Właśnie ona nadają potrawie złote zabarwienie i specyficzny aromat. Powstająca podczas smażenia skórka ponadto sprawia, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz, z punktu widzenia żywieniowego, ma jednak wysoka temperatura i zachodzące pod jej wpływem reakcje. Związki powstające w czasie smażenia wpływają na zmniejszenie ich wartości odżywczej niektórych produktów. Niektóre z substancji powstających w czasie utleniania oraz pod wpływem wysokiej temperatury, są wręcz niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Podczas smażenia, jak również pieczenia i grillowania, znacznie wzrasta stężenie białek, których najwyższy wynik stwierdza się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jedzenie wyłącznie smażonego jedzenia, może nie wyjść wam na zdrowie. Rodzaje i dobór tłuszczu do smażenia Jeśli decydujecie się na taki rodzaj obróbki termicznej jak smażenie, wybierzcie taki, który będzie pasował do przyrządzanej potrawy. Możecie zdecydować się na smażenie płytkie - wtedy musicie często obracać potrawę i wlać na patelnię jedynie niewielką ilość tłuszczu. Możecie także wybrać smażenie na dużej ilości tłuszczu. Taki rodzaj...