Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie
Gotujmy.pl
Newsy

Trafił wam się twardy kawałek schabu na kotlety? Tym prostym domowym sposobem go zmiękczycie

Jeśli przyrządzacie kotlety z naprawdę twardego kawałka schabu pamiętajcie, by zanurzyć je w miksturze z dodatkiem pewnego składnika. Nie chodzi tu bynajmniej o mleko, cebulę ani czosnek.
Weronika Kępa
marzec 09, 2021

Zdarza się, że kupiony w sklepie schab jest naprawdę bardzo twardy. Jeśli chcecie, by przyrządzone z niego kotlety były smaczne, koniecznie zanurzcie go w odpowiedniej miksturze zmiękczającej włókna. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zmiękczyć twardy kawałek schabu?

Po pokrojeniu i rozbiciu mięso powinno wylądować w odpowiednio przygotowanej marynacie. Najczęściej składa się ona z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Okazuje się jednak, że te choć sprawiają, że mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze, nie są w stanie idealnie go zmiękczyć. 

W takiej sytuacji najznamienitsi szefowie kuchni polecają dodać do marynaty kieliszek lub nawet dwa kieliszki czystej wódki. Alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajcie również, by dodać trochę więcej soli niż zazwyczaj. Ta również rozluźnia włókna. 

Zobacz także

Przepis na niebiańsko miękkie kotlety schabowe 

Będziecie potrzebować:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 szklanki mleka
  • 1 kieliszka wódki
  • 2 jajek
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich mleko, wódkę oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie.
  2. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z mleczną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze. W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym przypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne. 
  5. Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
  6. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze