Zdarza się, że kupiony w sklepie schab jest naprawdę bardzo twardy. Jeśli chcecie, by przyrządzone z niego kotlety były smaczne, koniecznie zanurzcie go w odpowiedniej miksturze zmiękczającej włókna.
Jak zmiękczyć twardy kawałek schabu?
Po pokrojeniu i rozbiciu mięso powinno wylądować w odpowiednio przygotowanej marynacie. Najczęściej składa się ona z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Okazuje się jednak, że te choć sprawiają, że mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze, nie są w stanie idealnie go zmiękczyć.
W takiej sytuacji najznamienitsi szefowie kuchni polecają dodać do marynaty kieliszek lub nawet dwa kieliszki czystej wódki. Alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajcie również, by dodać trochę więcej soli niż zazwyczaj. Ta również rozluźnia włókna.
Przepis na niebiańsko miękkie kotlety schabowe
Będziecie potrzebować:
- 6 plastrów schabu
- 1 cebuli
- 2 ząbków czosnku
- 1 szklanki mleka
- 1 kieliszka wódki
- 2 jajek
- Bułki tartej do panierowania
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich mleko, wódkę oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie.
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z mleczną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze. W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta.
- Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym przypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.
- Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe.
- Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią.
Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: