Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.
Żurek z tartym chrzanem
Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego!
Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki:
Bulion:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g wędzonego boczku w kawałku
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 4 suszone grzyby
- 4 ziarenka pieprzu ziarnistego
- 4 liście laurowe
Ziemniaki:
Zobacz także:
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki wazowe bulionu
Okrasa:
- 2 cebule
- 500 g wędzonego boczku z bulionu
- olej do smażenia
Żurek:
- bulion
- 1 marchew z bulionu
- 4 grzyby z bulionu
- 2 litry zakwasu na żurek
- 4 sztuki surowej białej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut.
- Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową.
- W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw.
- Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok odłóżcie marchewkę, boczek, a także grzyby.
- Do samego wywaru przelejcie przez sito wymieszany zakwas. Całość gotujcie na niewielkim ogniu.
- Marchewkę wraz z boczkiem pokrójcie w większą kostkę, zaś grzyby drobno posiekajcie.
- Do gotującego się żurku dodajcie marchewkę i grzyby. Całość wymieszajcie.
- Ząbek czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dodajcie do zupy. Przyprawcie ją do smaku solą, pieprzez oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
- Słodką śmietankę zahartujcie odrobiną żurku i dodajcie ją do garnka. Wszystko wymieszajcie, a później odstawcie z ognia. Do garnka z zupą włóżcie przekrojoną na pół białą kiełbasę. Parzcie ją w żurku przez 10-15 minut.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejszą kostkę i przełóżcie do niewielkiego garnka. Zalejcie je dwoma łyżkami wazowymi wywaru i parzcie pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie danego czasu ugniećcie je za pomocą tłuczka, dodajcie starty chrzan. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie do niego pokrojony boczek. Smażcie przez chwilę. W międzyczasie obierzcie i pokrójcie w piórka cebulę. Wrzućcie ją do smażącego się boczku. Całość smażcie do złotego koloru.
- Ziemniaki z chrzanem wyłóżcie do głębszego talerza, okraszcie ja przygotowaną okrasą i zalejcie gotową zupą. Żurek podawajcie razem z białą kiełbasą. Smacznego!