Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem. 

Żurek z tartym chrzanem

Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego!

Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki:

Bulion:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g wędzonego boczku w kawałku
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 4 suszone grzyby
  • 4 ziarenka pieprzu ziarnistego
  • 4 liście laurowe

Ziemniaki:

Zobacz także:

  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki wazowe bulionu

Okrasa:

  • 2 cebule
  • 500 g wędzonego boczku z bulionu
  • olej do smażenia

Żurek:

  • bulion
  • 1 marchew z bulionu
  • 4 grzyby z bulionu
  • 2 litry zakwasu na żurek
  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut.
  2. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową.
  3. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw.
  4. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok odłóżcie marchewkę, boczek, a także grzyby.
  5. Do samego wywaru przelejcie przez sito wymieszany zakwas. Całość gotujcie na niewielkim ogniu.
  6. Marchewkę wraz z boczkiem pokrójcie w większą kostkę, zaś grzyby drobno posiekajcie.
  7. Do gotującego się żurku dodajcie marchewkę i grzyby. Całość wymieszajcie.
  8. Ząbek czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dodajcie do zupy. Przyprawcie ją do smaku solą, pieprzez oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
  9. Słodką śmietankę zahartujcie odrobiną żurku i dodajcie ją do garnka. Wszystko wymieszajcie, a później odstawcie z ognia. Do garnka z zupą włóżcie przekrojoną na pół białą kiełbasę. Parzcie ją w żurku przez 10-15 minut.
  10. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejszą kostkę i przełóżcie do niewielkiego garnka. Zalejcie je dwoma łyżkami wazowymi wywaru i parzcie pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie danego czasu ugniećcie je za pomocą tłuczka, dodajcie starty chrzan. Całość dokładnie wymieszajcie.
  11. Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie do niego pokrojony boczek. Smażcie przez chwilę. W międzyczasie obierzcie i pokrójcie w piórka cebulę. Wrzućcie ją do smażącego się boczku. Całość smażcie do złotego koloru.
  12. Ziemniaki z chrzanem wyłóżcie do głębszego talerza, okraszcie ja przygotowaną okrasą i zalejcie gotową zupą. Żurek podawajcie razem z białą kiełbasą. Smacznego!