Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdzie dobry jak nigdy
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdą tak dobre jak nigdy

Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni.

Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu.

Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyzy z mięsem i kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Sól

Składniki na farsz i omastę:

  • 300 gram mielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej
  • 300 gramów boczku lub słoniny
  • 1 średnia cebula
Zobacz także
Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki

Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki

Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  2. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy.
  3. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą.
  5. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Pyzy z mięsem
Gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Przepisy
Sklepowe nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Znamy przepis na najlepsze pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to przysmak dla większości Polaków. Miękkie, puszyste i jednocześnie konkretne w smaku – pogubicie się w liczeniu zjedzonych sztuk!

Nie mamy wątpliwości. Pyzy z mięsem to doprawdy wciągające jedzenie. Jeżeli mamy przed sobą talerz tej smacznej potrawy, opróżnimy go w mig. Żeby jednak „pyzowa uczta” mogła się udać, trzeba postarać się o ich odpowiednie przygotowanie. Pyzy są dość pracochłonnym daniem. Nie chcemy więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Jakie są zagrożenia przy robieniu pyz? Po pierwsze możemy sprawić, że nasze pyzy będą zbyt twarde. Stanie się tak jeśli dodamy do ciasta zbyt dużo mąki . Stąd nasza uwaga – uważajmy podczas wyrabiania ciasta. Lepiej pomęczyć się z ciastem nieco dłużej, niż dosypać zbyt dużo mąki. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, to też nie będziemy mogli cieszyć się ze smacznych pyz. Ciasto złożone ze zbyt dużej ilości ziemniaków (zwłaszcza tych nieco wodnistych czy młodych ) może rozpaść się nam podczas gotowania. Wtedy pozostanie nam tylko wyławianie resztek farszu z wrzątku… Jak przygotować dobre pyzy? Kluczem jest więc zachowanie odpowiednich proporcji. O to nie należy się zbytnio martwić, jeżeli postępujemy według podanego przez nas przepisu. Drugą sprawą jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka . Jak już wspomnieliśmy, unikajmy wodnistych rodzajów. Należy szukać jak najbardziej mącznych ziemniaków, które sprawią, że pyzy będą zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Jakie mięso wybierzemy na pyzy? Są zwolennicy mieszania różnych rodzajów mięs do farszu na pyzy – np. podrobów z mięsem mielonym. Inni wolą zaś faszerować pyzy pasztetem . My polecamy za to po prostu dobre, dość tłuste mięso mielone – najlepiej kupione w kawałku i zmielone przez nas w domu. Przepis na pyzy z mięsem Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 25 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 jaja Łyżka...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Adobe Stock
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Kluski śląskie jada się w całej Polsce Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Czy można jeść kluski śląskie na słodko? Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na Śląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Przepis na kluski śląskie „z dziurką": Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy...