Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni.

Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu.

Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami!

Przepis na pyzy z mięsem i kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Sól

Składniki na farsz i omastę:

  • 300 gram mielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej
  • 300 gramów boczku lub słoniny
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  2. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy.
  3. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą.
  5. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: