Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni.
Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu.
Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami!
Przepis na pyzy z mięsem i kaszą gryczaną
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg surowych ziemniaków
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól
Składniki na farsz i omastę:
- 300 gram mielonej łopatki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej
- 300 gramów boczku lub słoniny
- 1 średnia cebula
Przygotowanie:
- Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy.
- Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
- Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą.
- Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl