Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Adobe Stock
Newsy

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich

Przepadacie za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten was zachwyci!

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą kartacze?

Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym!

Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską.

W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty.

Zobacz także
kartacze z miesem

Z kuchni babci: takich kartaczy jeszcze nie jedliście. Dodajcie skwarki, a umrzecie z rozkoszy

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Przepis na kartacze z mięsem

Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • 2 jaja
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3-4 udka z gęsi
  • 1 cebula
  • Łyżka smalcu z gęsi
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody!
  2. W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto.

Farsz:

  1. Oddzielcie mięso od kości i zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę posiekajcie i podsmażcie na smalcu, a następnie dodajcie do mięsa. Doprawcie solą i pieprzem.

Kartacze:

  1. Bierzcie po kawałku ciasta, rozpłaszczcie na dłoni i do środka dodajcie farsz z gęsiny.
  2. Zalepcie i wrzućcie do osolonej, gotującej się wody.
  3. Kartacze powinny gotować się przez 15-20 minut.
  4. Gdy wypłyną na powierzchnię, to znaczy, że są gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych
Flickr
Newsy
Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych
Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką… Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu? Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi. Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami. Z czym podawać cepeliny? Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji. Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia. Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne. A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach! Przepis na cepeliny                               Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Składniki na farsz:  80 dag mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki Majeranek Sól Pieprz Składniki na okrasę: 10 dag boczku 1 mała cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Przeciśnijcie ziemniaki przez praskę....

kartacze z miesem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Z kuchni babci: takich kartaczy jeszcze nie jedliście. Dodajcie skwarki, a umrzecie z rozkoszy
Pyszne cepeliny, zwane również kartaczami, wypełnione mięsnym farszem - zróbcie to na obiad, a każdy z domowników poprosi o dokładkę.

Jak już wspomnieliśmy, kartacze przez niektórych zwane są także cepelinami albo pyzami z mięsem (choć błędnie, bo pyzy są okrągłe, a kartacze podłużne). Danie to jest niezwykle popularne w północno-wschodniej Polsce, a także u naszych litewskich sąsiadów pod nazwą cepelinai - w kraju ze stolicą w Wilnie kartacze uchodzą za danie narodowe. Z czym najlepiej podawać kartacze? Możecie zaserwować je ze skwarkami, polane masłem, posypane majerankiem (najlepiej świeżym, ach ten aromat). Dobrze komponuje się również kwaśna śmietana i sosy takie jak grzybowy: pieczarkowy albo z grzybów leśnych. Smak świetnie podkreślą proste surówki, takie jak z kiszonej kapusty, pora albo ogórków kiszonych. Przepis na kartacze z mięsem Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków (0,5 kg do ugotowania i 1,5 kg surowych) 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól do smaku Składniki na farsz: 0,5 kg mielonego mięsa 1 duża cebula 2 duże szczypty majeranku Sól i pieprz do smaku 1 cebula Ok. 20-25 dag wędzonego boczku Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Po odcedzeniu przeciśnijcie przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Surowe ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie. Zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Ziemniaczaną papkę przełóżcie na sito i odciśnijcie dokładnie z soku do miski. Sok wylejcie, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajcie do ziemniaków. W dużej misce połączcie ugotowane ziemniaki z surowymi i dodajcie mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Dokładnie wymieszajcie, aby składniki się połączyły. Podsmażcie cebulkę pokrojoną w kosteczkę. W misce połączcie mielone mięso, cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszajcie. Ciasto...

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Adobe Stock
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki Cebula Majeranek Skwarki Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie: 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-30 min (w zależności od rozmiaru kartaczy). Kartacze podawajcie...

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
Rodzima, dobra kuchni - przykładem takiego dania są według Karola Okrasy kartacze. Pochodzący z Białej Podlaskiej szef kuchni podał przepis swojej babci.

Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom! Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta. Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia. Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda! Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy Składniki: 1,5 kg ziemniaków mączystych 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pół kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Suszony majeranek Natka pietruszki 2 cebule Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania! Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto. Mięso zmielcie w maszynce. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem. Zagotujcie wodę w dużym...