Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście!

Skąd pochodzą kartacze?

Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym!

Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską.

W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty.

Zobacz także:

Przepis na kartacze z mięsem

Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • 2 jaja
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3-4 udka z gęsi
  • 1 cebula
  • Łyżka smalcu z gęsi
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody!
  2. W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto.

Farsz:

  1. Oddzielcie mięso od kości i zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę posiekajcie i podsmażcie na smalcu, a następnie dodajcie do mięsa. Doprawcie solą i pieprzem.

Kartacze:

  1. Bierzcie po kawałku ciasta, rozpłaszczcie na dłoni i do środka dodajcie farsz z gęsiny.
  2. Zalepcie i wrzućcie do osolonej, gotującej się wody.
  3. Kartacze powinny gotować się przez 15-20 minut.
  4. Gdy wypłyną na powierzchnię, to znaczy, że są gotowe!

Źródło: gotujmy.pl