Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście!
Skąd pochodzą kartacze?
Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym!
Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską.
W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty.
Zobacz także:
Przepis na kartacze z mięsem
Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków gotowanych
- 0,5 kg ziemniaków surowych
- 2 jaja
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 3-4 udka z gęsi
- 1 cebula
- Łyżka smalcu z gęsi
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
- Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody!
- W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto.
Farsz:
- Oddzielcie mięso od kości i zmielcie w maszynce do mięsa.
- Cebulę posiekajcie i podsmażcie na smalcu, a następnie dodajcie do mięsa. Doprawcie solą i pieprzem.
Kartacze:
- Bierzcie po kawałku ciasta, rozpłaszczcie na dłoni i do środka dodajcie farsz z gęsiny.
- Zalepcie i wrzućcie do osolonej, gotującej się wody.
- Kartacze powinny gotować się przez 15-20 minut.
- Gdy wypłyną na powierzchnię, to znaczy, że są gotowe!
Źródło: gotujmy.pl