Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze.

Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia.

Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej.

Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe)
  • 3 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 80 g grubych płatków owsianych
  • 100 ml mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały.
  2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki.
  3. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę. 
  4. Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do masy można dodać wodę lub rosół. My dodaliśmy płatki owsiane namoczone w mleku więc wilgotność masy powinna być odpowiednia.
  5. Połową bułki tartej równomiernie pokrywamy deskę do krojenia. Z masy w misce odrywamy kawałek, toczymy w dłoniach i lepimy podłużne, lekko spłaszczone kotlety, które następnie obtaczamy w bułce.
  6. Kotlety smażymy na łyżce smalcu rozgrzanego na patelni, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. 

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha