Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze.
Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia.
Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej.
Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe)
- 3 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 80 g grubych płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 1 pęczek natki pietruszki
- Szklanka bułki tartej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka smalcu do smażenia
- Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów.
Zobacz także:
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały.
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki.
- Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę.
- Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do masy można dodać wodę lub rosół. My dodaliśmy płatki owsiane namoczone w mleku więc wilgotność masy powinna być odpowiednia.
- Połową bułki tartej równomiernie pokrywamy deskę do krojenia. Z masy w misce odrywamy kawałek, toczymy w dłoniach i lepimy podłużne, lekko spłaszczone kotlety, które następnie obtaczamy w bułce.
- Kotlety smażymy na łyżce smalcu rozgrzanego na patelni, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha