Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.
Instagram/Tomasz Strzelczyk / Adobe Stock
Newsy

Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze

Czy w mistrzostwach polski na tradycyjne kotlety mielone, te Tomasza Strzelczyka trafiłyby na podium? Sprawdźmy.

Każdy kucharz ma własny przepis na najlepsze kotlety mielone. To klasyczne danie kuchni polskiej, które jest u nas przyrządzane od pokoleń. Nic więc dziwnego, że w każdym domu gospodynie dobrze wiedzą, jak usmażyć te najlepsze.

Tradycyjne kotlety powinny być duże. Mają podłużny kształt i są lekko spłaszczone. Te klasyczne smaży się na smalcu, a największymi sekretami dobrej masy na mielone jest długie, staranne wyrabianie i lepienie kotletów mokrymi rękami. Dzięki temu nie tylko masa nie klei się do rąk, ale też lepiej przywiera do niej bułka i nie obsypuje się podczas smażenia.

Tomasz Strzelczyk do swoich tradycyjnych mielonych dodaje jeszcze jeden składnik, który sprawia, że kotlety są soczyste i smakują jeszcze lepiej. Chodzi o płatki owsiane zamoczone w mleku i dodane do masy mięsnej.

Zobacz także
Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał! Ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał, ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu!

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na tradycyjne kotlety mielone Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg skrawków karkówki, boczku i innych mięs (lub mięso mielone wieprzowe)
  • 3 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 80 g grubych płatków owsianych
  • 100 ml mleka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • Miska z wodą do moczenia rąk podczas lepienia kotletów.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy żeby zmiękły i spęczniały.
  2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce, przed końcem mielenia dodajemy 3 niewielkie cebule i czosnek, po czym kończymy mielić mięso. Jeżeli używamy mięsa mielonego, cebule ścieramy na drobnych oczka tarki.
  3. Przyprawiamy i wyrabiamy mięso. Do mięsa dodajemy jajka, sól i pieprz oraz lekko odsączone z mleka płatki owsiane, a także drobno posiekana natkę. 
  4. Wyrabiamy masę na kotlety. Robimy to dość długo, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do masy można dodać wodę lub rosół. My dodaliśmy płatki owsiane namoczone w mleku więc wilgotność masy powinna być odpowiednia.
  5. Połową bułki tartej równomiernie pokrywamy deskę do krojenia. Z masy w misce odrywamy kawałek, toczymy w dłoniach i lepimy podłużne, lekko spłaszczone kotlety, które następnie obtaczamy w bułce.
  6. Kotlety smażymy na łyżce smalcu rozgrzanego na patelni, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. 

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do...

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa? Mielone w stylu szwedzkim Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 250 gram mięsa mielonego wieprzowego 250 gram mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 upieczony lub ugotowany burak 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach...

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...