Kołduny
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy

Tradycyjne kołduny z mięsem to danie, którego każdy powinien spróbować. Tylko jedna okrasa podkreśli ich cudowny smak 

Te kołduny to dla wielu smak dzieciństwa. Farsz mięsny z połączeniem ciasta z ziemniaków tworzy duet doskonały.

Nasze babcie kochały dla nas robić to danie. Teraz my dzięki temu przepisowi, możemy przygotować pyszne kołduny dla naszej rodziny. Polane odpowiednią okrasą, będą smakować każdemu.

Mają piękny zapach gotowanego, pikantnego mięsa. Ciasto z ziemniaków dopełnia całość. Nic tylko się nimi zajadać. Są pracochłonne, ale ich smak wynagradza cały trud. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne kołduny z mięsem

Składniki:

Ciasto

  • 2 kg ziemniaków ( 1,5 surowych i 0,5 ugotowanych)
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. 0,5 kg ugotujcie w osolonej wodzie. Pozostałą część zetrzyjcie na tarce lub zmielcie je maszynką. 
  2. Z surowych ziemniaków odciśnijcie całą wodę do miski. Po wszystkim wylejcie wodę ale tak, żeby krochmal został na dnie. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie krochmal i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Ugotowane ziemniaki zmielcie i odstawcie aby przestygły. 
  4. W międzyczasie przygotujcie mięso. Dodajcie do niego pół łyżeczki Vegety, czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. 
  5. Ugotowane ziemniaki dodajcie do pozostałych i dobrze wymieszajcie, aby wszystko się dobrze połączyło.
  6. W garnku zagotujcie wodę. 
  7. Z ciasta formujcie kołduny. Rozpłaszczcie po małym kawałku ciasta na dłoni, a na środek nakładajcie mięso. Następnie całość dokładnie zaklejcie. 
  8. Do wrzącej, osolonej wody wrzucajcie kołduny partiami i gotujcie je przez pół godziny na małym ogniu. 

I gotowe!

Smak kołdunów wspaniale podkreśli tylko jedna okrasa: ze słoniny. Można też podawać je z masełkiem lub z ketchupem. Życzymy smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki
Wikipedia Commons
Newsy
Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki
Przymierzacie się do przygotowania pyz? Koniecznie sprawdźcie proporcje składników. Jak wyczarować idealne ciasto na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych?

Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pyz ziemniaczanych. Przygotujcie je we własnym domu a w życiu nie sięgniecie po te sklepowe. Jak zrobić idealne ciasto na pyzy? W pyzach ziemniaczanych najważniejsze jest odpowiednio przygotowane ciasto oraz oczywiście mięsne nadzienie i okrasa, którą najczęściej stanowi podsmażona na rumiano cebulka i drobno pokrojony, podsmażony boczek albo skwarki. Zacznijmy jednak od tego, jakie ziemniaki powinno się wybrać do pyz. Żeby nasze kluski wyszły idealne w smaku, powinniśmy sięgnąć po ziemniaki typu C, które zawierają najwięcej skrobi. Ziemniaki te są mączyste i mają suchy, rozsypujący się miąższ, co jest akurat w tym przypadku wskazane. Możecie  wybrać takie odmiany jak: tajfun, bryza, ceza, gracja czy bzura. A w czym dokładnie tkwi sekret idealnego ciasta na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych? Chodzi tu przede wszystkim o odpowiednie proporcje składników. Składniki: 1,5 kg obranych, bardzo mączystych ziemniaków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (ilość mąki ziemniaczanej należy odpowiednio zwiększyć, jeżeli dysponujecie mniej mączystą odmianą ziemniaków) Szczypta soli Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie i opłuczcie. Pół kilograma warzyw włóżcie do osolonej wody i gotujcie, aż do uzyskania miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zmielcie w maszynce. Kilogram surowych ziemniaków zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach lub zmielcie w maszynce. Następnie odciśnijcie z nich sok (np. przez ściereczkę bawełnianą lub tetrową pieluchę) i pozostawcie go na 15 minut, aby na dole osiadła warstwa skrobi. Połączcie ze sobą ugotowane i surowe ziemniaki, dodajcie dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i osad, który zebrał się po odciśnięciu startych...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat
Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.  Knedle serowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 jajka 250 g sera białego Składniki na nadzienie i posypkę: 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych Cukier Cynamon 2 łyżki masła, lub śmietana Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem  Przygotowanie knedli truskawkowych Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.  Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.  W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki. Z ciasta uformujcie podłużne wałki.  Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym...