Nasze babcie kochały dla nas robić to danie. Teraz my dzięki temu przepisowi, możemy przygotować pyszne kołduny dla naszej rodziny. Polane odpowiednią okrasą, będą smakować każdemu.

Mają piękny zapach gotowanego, pikantnego mięsa. Ciasto z ziemniaków dopełnia całość. Nic tylko się nimi zajadać. Są pracochłonne, ale ich smak wynagradza cały trud. 

Przepis na pyszne kołduny z mięsem

Składniki:

Ciasto

  • 2 kg ziemniaków ( 1,5 surowych i 0,5 ugotowanych)
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz

Zobacz także:

  • 500 g mięsa mielonego
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. 0,5 kg ugotujcie w osolonej wodzie. Pozostałą część zetrzyjcie na tarce lub zmielcie je maszynką. 
  2. Z surowych ziemniaków odciśnijcie całą wodę do miski. Po wszystkim wylejcie wodę ale tak, żeby krochmal został na dnie. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie krochmal i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Ugotowane ziemniaki zmielcie i odstawcie aby przestygły. 
  4. W międzyczasie przygotujcie mięso. Dodajcie do niego pół łyżeczki Vegety, czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego. 
  5. Ugotowane ziemniaki dodajcie do pozostałych i dobrze wymieszajcie, aby wszystko się dobrze połączyło.
  6. W garnku zagotujcie wodę. 
  7. Z ciasta formujcie kołduny. Rozpłaszczcie po małym kawałku ciasta na dłoni, a na środek nakładajcie mięso. Następnie całość dokładnie zaklejcie. 
  8. Do wrzącej, osolonej wody wrzucajcie kołduny partiami i gotujcie je przez pół godziny na małym ogniu. 

I gotowe!

Smak kołdunów wspaniale podkreśli tylko jedna okrasa: ze słoniny. Można też podawać je z masełkiem lub z ketchupem. Życzymy smacznego!

Źródło: gotujmy.pl