pascha Magdy Gessler
ONS/Adobe Stock
Newsy

Tradycyjna pascha na Wielkanoc tylko z przepisu Magdy Gessler. Zdradziła, co trzeba zrobić, by smakowała wybornie

Jeśli na waszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć paschy, koniecznie zróbcie ją z tego tradycyjnego i sprawdzonego przepisu Magdy Gessler.

Pascha to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych na Wielkanoc. Jest to bardzo popularna potrawa na wschodzie Polski, równie często przygotowuje się ją również we wschodniej Europie. Robi się ją z tłustego twarogu zmieszanego ze śmietaną, jajek, masła oraz bakalii. Możecie dodać do masy te, które lubicie najbardziej. Paschę warto również ładnie udekorować bakaliami oraz nadać jej kształt – najczęściej serwuje się ją w formie półkolistej lub ściętej u góry piramidki.

Paschę przegotowuje się na 2 sposoby – na zimno lub na ciepło, jednak ten pierwszy sposób jest łatwiejszy i bardziej popularny.

Składniki, które dodawane są do paschy, mają również znaczenie symboliczne. Jajka są symbolem odradzającego się życia, a bakalie, masło i cukier były dawniej produktami luksusowymi symbolizującymi bogactwo i luksus. Kształt ściętej piramidy ma przypominać grób Jezusa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna pascha z przepisy Magdy Gessler

Składniki

  • 1kg tłustego twarogu
  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki śmietanki 22%
  • 200g cukru pudru
  • 250g masła
  • 3-4 laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • Skórka z cytryny
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 75g rodzynek sułtańskich lub królewskich
  • Koniak lub rum

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalejcie koniakiem lub rumem i odstawcie na 15-20 minut. To trik, o którym nie wie wiele osób.
  2. Zmielcie twaróg 2-3 razy, a następnie wymieszajcie go ze śmietaną na gładką masę.
  3. W dużej misce utrzyjcie miękkie masło z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii z przekrojonych lasek.
  4. Następnie dodawajcie kolejno żółtka, jednocześnie miksując.
  5. Dodajcie masę twarogową i wymieszajcie dokładnie.
  6. Dodajcie namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową.
  7. Do sitka włóżcie gazę, przełóżcie masę, zwiążcie gazę i obciążcie z wierzchu np. ciężką drewnianą deską do krojenia.
  8. Pod sitko połóżcie miskę lub garnek, aby mógł do nich skapywać płyn.
  9. Paschę wstawcie do lodówki na całą noc.
  10. Rano jest gotowa, możecie ją dodatkowo udekorować bakaliami.
  11. Smacznego!
mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruchy spód do mazurka? Sekretem jest wykonanie 1 rzeczy przy zagniataniu
Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez słodkiego mazurka. To element, bez którego nie da się obejść. Jednak przygotowanie idealnie, kruchego spodu bywa wyzwaniem. Dzięki temu patentowi za każdym razem wyjdzie idealnie!

Mazurek to jeden z deserów, jakie serwuje się podczas Wielkanocy. Jest równie popularny, co babka czy pascha. To ciasto jest proste oraz szybkie w przygotowaniu. Kluczową kwestią jest dobry, kruchy spód. W przeciwnym razie deser nie będzie należał do udanych. By ciasto zawsze wychodziło idealnie, podczas jego zagniatania należy zwrócić uwagę na jeden aspekt. Mazurek wielkanocny To jedno z najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świąt. Charakteryzuje się swoją słodkością pochodzącą z nadzienia, a także bakaliami, jakimi jest przyozdobiony z wierzchu. Kruchy spód najczęściej smaruje się masą kajmakową, dżemem czy kremem czekoladowym. Tu wybór zależy jedynie od preferencji. Ma być przede wszystkim słodko! Odpowiednie zagniatanie ciasta Aby spód ciasta do mazurka wyszedł idealnie należy pamiętać o jednej rzeczy. Zagniatanie ciasta to kluczowa czynność. Wbrew pozorom nie powinna trwać zbyt długo, a jedynie do połączenia składników. Im dłuższe zagniatanie ciasta tym większe prawdopodobieństwo iż będzie ono twarde i trudne do zjedzenia. Pamiętajcie, że trzeba to zrobić szybko, ale też dokładnie! Przepis na kruche ciasto do mazurka Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 200 g miękkiego masła 100 g białego cukru 1 żółtko 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Do miski przełóżcie miękkie masło. Do niego dodajcie żółtko, cukier, śmietanę oraz wanilię. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Do tak powstałej masy przesiejcie mąkę pszenną oraz krupczatkę. Szybko zagniećcie jednolite ciasto.  Przygotowane ciasto zawińcie dobrze w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na przynajmniej godzinę....

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...