Pascha to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych na Wielkanoc. Jest to bardzo popularna potrawa na wschodzie Polski, równie często przygotowuje się ją również we wschodniej Europie. Robi się ją z tłustego twarogu zmieszanego ze śmietaną, jajek, masła oraz bakalii. Możecie dodać do masy te, które lubicie najbardziej. Paschę warto również ładnie udekorować bakaliami oraz nadać jej kształt – najczęściej serwuje się ją w formie półkolistej lub ściętej u góry piramidki.
Paschę przegotowuje się na 2 sposoby – na zimno lub na ciepło, jednak ten pierwszy sposób jest łatwiejszy i bardziej popularny.
Składniki, które dodawane są do paschy, mają również znaczenie symboliczne. Jajka są symbolem odradzającego się życia, a bakalie, masło i cukier były dawniej produktami luksusowymi symbolizującymi bogactwo i luksus. Kształt ściętej piramidy ma przypominać grób Jezusa.
Wielkanocna pascha z przepisy Magdy Gessler
Składniki
- 1kg tłustego twarogu
- 8 żółtek
- 1,5 szklanki śmietanki 22%
- 200g cukru pudru
- 250g masła
- 3-4 laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
- Skórka z cytryny
- 100g orzechów włoskich
- 50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
- 75g rodzynek sułtańskich lub królewskich
- Koniak lub rum
Przygotowanie
- Rodzynki zalejcie koniakiem lub rumem i odstawcie na 15-20 minut. To trik, o którym nie wie wiele osób.
- Zmielcie twaróg 2-3 razy, a następnie wymieszajcie go ze śmietaną na gładką masę.
- W dużej misce utrzyjcie miękkie masło z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii z przekrojonych lasek.
- Następnie dodawajcie kolejno żółtka, jednocześnie miksując.
- Dodajcie masę twarogową i wymieszajcie dokładnie.
- Dodajcie namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową.
- Do sitka włóżcie gazę, przełóżcie masę, zwiążcie gazę i obciążcie z wierzchu np. ciężką drewnianą deską do krojenia.
- Pod sitko połóżcie miskę lub garnek, aby mógł do nich skapywać płyn.
- Paschę wstawcie do lodówki na całą noc.
- Rano jest gotowa, możecie ją dodatkowo udekorować bakaliami.
- Smacznego!