Pascha to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych na Wielkanoc. Jest to bardzo popularna potrawa na wschodzie Polski, równie często przygotowuje się ją również we wschodniej Europie. Robi się ją z tłustego twarogu zmieszanego ze śmietaną, jajek, masła oraz bakalii. Możecie dodać do masy te, które lubicie najbardziej. Paschę warto również ładnie udekorować bakaliami oraz nadać jej kształt – najczęściej serwuje się ją w formie półkolistej lub ściętej u góry piramidki.

Paschę przegotowuje się na 2 sposoby – na zimno lub na ciepło, jednak ten pierwszy sposób jest łatwiejszy i bardziej popularny.

Składniki, które dodawane są do paschy, mają również znaczenie symboliczne. Jajka są symbolem odradzającego się życia, a bakalie, masło i cukier były dawniej produktami luksusowymi symbolizującymi bogactwo i luksus. Kształt ściętej piramidy ma przypominać grób Jezusa.

Wielkanocna pascha z przepisy Magdy Gessler

Składniki

  • 1kg tłustego twarogu
  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki śmietanki 22%
  • 200g cukru pudru
  • 250g masła
  • 3-4 laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • Skórka z cytryny
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 75g rodzynek sułtańskich lub królewskich
  • Koniak lub rum

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalejcie koniakiem lub rumem i odstawcie na 15-20 minut. To trik, o którym nie wie wiele osób.
  2. Zmielcie twaróg 2-3 razy, a następnie wymieszajcie go ze śmietaną na gładką masę.
  3. W dużej misce utrzyjcie miękkie masło z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii z przekrojonych lasek.
  4. Następnie dodawajcie kolejno żółtka, jednocześnie miksując.
  5. Dodajcie masę twarogową i wymieszajcie dokładnie.
  6. Dodajcie namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową.
  7. Do sitka włóżcie gazę, przełóżcie masę, zwiążcie gazę i obciążcie z wierzchu np. ciężką drewnianą deską do krojenia.
  8. Pod sitko połóżcie miskę lub garnek, aby mógł do nich skapywać płyn.
  9. Paschę wstawcie do lodówki na całą noc.
  10. Rano jest gotowa, możecie ją dodatkowo udekorować bakaliami.
  11. Smacznego!