
Rumiane i chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną - to brzmi jak obiad idealny. Ważne, by były to odpowiednie ziemniaki, najlepiej typu B (Gracja, Gustaw, Bryza, Tajfun, Ibis). Zawierają dużo skrobi, dlatego do placków nadają się w sam raz.
Często mogliście się też spotkać z jeszcze jedną poradą dotyczącą placków - mówi ona o tym, że trzeba je robić tylko ze starych ziemniaków. Znajduje się w nich więcej skrobii i mało wody, dzięki czemu placki się nie rozpadają na patelni.
Tomek Strzelczyk udowadnia w jednym ze swoich filmów na YouTube, że placki ziemniaczane można zrobić też z młodych okazów i to bez grama mąki. Wychodzą bardzo chrupiące i delikatne - sprawdźcie, jak się je przygotowuje.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?
Jedni w ogóle nie wyobrażają sobie, jak można zrobić placki bez choćby łyżeczki mąki do masy, a inni nigdy jej nie dodają. W czym tkwi sekret? Wystarczy dodać więcej jajek, które sprawią, że masa będzie zwarta, a placki nie rozpadną się na patelni.
A jeśli chcecie użyć młodych ziemniaków, to nic nie stoi na przeszkodzie. Należy tylko pamiętać o jednej rzeczy - Tomek Strzelczyk pokazał, że po starciu na tarce, ziemniaki trzeba bardzo mocno odcisnąć. W końcu młode okazy zawierają dużo wody, dlatego trzeba się jej koniecznie pozbyć. Zajrzyjcie do poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jakie delikatne i chrupiące mogą być placki z młodych ziemniaków.
Przepis na placki z młodych ziemniaków
Składniki:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
3 całe jajka
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach.
-
Następnie odciśnijcie mocno ziemniaki do drugiej miski.
-
Posiekajcie garść szczypiorku i dodajcie do odciśniętych ziemniaków.
-
Trzy całe jajka wbijcie do miski z ziemniakami i szczypiorkiem. Wymieszajcie starannie.
-
Doprawcie solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszajcie.
-
Rozgrzejcie patelnię i wlejcie olej. Kiedy będzie już gorący, wykładajcie niewielkie placki na patelnię. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się mocno zarumienią.
Tomek poleca podawać placki ziemniaczane z jego ulubionym dodatkiem, czyli kwaśną śmietaną. Możecie oczywiście użyć czego tylko chcecie i polać placki np. grzybowym sosem, gulaszem czy posypać je cukrem. Smacznego!