Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków
Getty Images/Instagram/ODDASZFARTUCHA
Newsy

Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków

Macie ochotę na placki, ale pod ręką zostały tylko młode ziemniaki? Niczym się nie martwcie. Niezastąpiony Tomek Strzelczyk udowadnia, że nawet takie ziemniaki nadają się na placki - trzeba je tylko wziąć sposobem.

Rumiane i chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną - to brzmi jak obiad idealny. Ważne, by były to odpowiednie ziemniaki, najlepiej typu B (Gracja, Gustaw, Bryza, Tajfun, Ibis). Zawierają dużo skrobi, dlatego do placków nadają się w sam raz.

Często mogliście się też spotkać z jeszcze jedną poradą dotyczącą placków - mówi ona o tym, że trzeba je robić tylko ze starych ziemniaków. Znajduje się w nich więcej skrobii i mało wody, dzięki czemu placki się nie rozpadają na patelni.

Tomek Strzelczyk udowadnia w jednym ze swoich filmów na YouTube, że placki ziemniaczane można zrobić też z młodych okazów i to bez grama mąki. Wychodzą bardzo chrupiące i delikatne - sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Jedni w ogóle nie wyobrażają sobie, jak można zrobić placki bez choćby łyżeczki mąki do masy, a inni nigdy jej nie dodają. W czym tkwi sekret? Wystarczy dodać więcej jajek, które sprawią, że masa będzie zwarta, a placki nie rozpadną się na patelni.

A jeśli chcecie użyć młodych ziemniaków, to nic nie stoi na przeszkodzie. Należy tylko pamiętać o jednej rzeczy - Tomek Strzelczyk pokazał, że po starciu na tarce, ziemniaki trzeba bardzo mocno odcisnąć. W końcu młode okazy zawierają dużo wody, dlatego trzeba się jej koniecznie pozbyć. Zajrzyjcie do poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jakie delikatne i chrupiące mogą być placki z młodych ziemniaków. 

Zobacz także
Placki ziemniaczane z 1 składnikiem z lodówki będą chrupać, aż miło. Tak robi je Ewa Wachowicz

Placki ziemniaczane z 1 składnikiem z lodówki będą chrupać, aż miło. Tak robi je Ewa Wachowicz

Tomek Jakubiak ściera do swoich placków ziemniaczanych odrobinę tego składnika. Co za smak

Tomek Jakubiak ściera do swoich placków ziemniaczanych odrobinę tego składnika. Co za smak

Przepis na placki z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 3 całe jajka

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach.

  2. Następnie odciśnijcie mocno ziemniaki do drugiej miski.

  3. Posiekajcie garść szczypiorku i dodajcie do odciśniętych ziemniaków.

  4. Trzy całe jajka wbijcie do miski z ziemniakami i szczypiorkiem. Wymieszajcie starannie.

  5. Doprawcie solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszajcie.

  6. Rozgrzejcie patelnię i wlejcie olej. Kiedy będzie już gorący, wykładajcie niewielkie placki na patelnię. Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się mocno zarumienią.

Tomek poleca podawać placki ziemniaczane z jego ulubionym dodatkiem, czyli kwaśną śmietaną. Możecie oczywiście użyć czego tylko chcecie i polać placki np. grzybowym sosem, gulaszem czy posypać je cukrem. Smacznego!