Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube/Facebook, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube
Newsy

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek

Tym razem Tomasz Strzelczyk wraz ze swoją babcią Marysią pokazuje, jak zrobić pyszne gołąbki z jej autorskiego przepisu. Pyszne, że palce lizać!

Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich.

Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności.

Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy. 

Przepis na gołąbki babci Marysi

Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • pół kilograma surowych ziemniaków

  • pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 1 kapusta oraz woda z parzenia liści

  • Garść grzybów suszonych 

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • masło

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie

Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty. 

  2. Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem.

  3. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić!

  4. Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na gołąbki, wytnijcie z nich twarde fragmenty i odstawcie do ostudzenia.

  5. W tym czasie obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę. Rozpuśćcie masło na patelni i gdy będzie już gorące, wrzućcie cebulę i smażcie na złoty kolor. Po usmażeniu odstawcie patelnię z cebulą na bok.

  6. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Otrzymaną masę przeciśnijcie następnie przez ściereczkę lub gazę, by pozbyć się wody. 

  7. Ugotujcie całą kaszę i gdy będzie już gotowa, dodajcie do niej ziemniaki i wymieszajcie.

  8. Teraz trzeba też ugotować grzyby. Pamiętajcie o tym, by nie wylewać później wody, w których się gotowały - jeszcze wam się przyda. Pokrójcie grzyby drobno i dodajcie do masy z ziemniakami i kaszą.

  9. Dodajcie do masy jajka, cebulkę oraz przyprawy i wymieszajcie. 

  10. Na każdym liściu połóżcie porcję farszu i zawińcie. Następnie, na dnie garnka połóżcie liście kapusty, a na nich ułożone ciasno gołąbki. Całość zalejcie bulionem warzywnym oraz wodą z gotowania grzybów i kapusty. Z wierzchu połóżcie resztę liści.

  11. Teraz gotujcie gołąbki przez 2 godziny na małym ogniu.

Gotowe! Po tym czasie postne gołąbki babci Marysi są gotowe do zjedzenia. Będą smakować doskonale ze smażoną cebulą lub polane sosem grzybowym.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty. Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 główka młodej kapusty około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g) 40 dag pieczarek 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.  Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz.  Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście....

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...