Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich.

Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności.

Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy. 

Zobacz także:

Przepis na gołąbki babci Marysi

Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • pół kilograma surowych ziemniaków

  • pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 1 kapusta oraz woda z parzenia liści

  • Garść grzybów suszonych 

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • masło

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty. 

  2. Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem.

  3. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić!

  4. Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na gołąbki, wytnijcie z nich twarde fragmenty i odstawcie do ostudzenia.

  5. W tym czasie obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę. Rozpuśćcie masło na patelni i gdy będzie już gorące, wrzućcie cebulę i smażcie na złoty kolor. Po usmażeniu odstawcie patelnię z cebulą na bok.

  6. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Otrzymaną masę przeciśnijcie następnie przez ściereczkę lub gazę, by pozbyć się wody. 

  7. Ugotujcie całą kaszę i gdy będzie już gotowa, dodajcie do niej ziemniaki i wymieszajcie.

  8. Teraz trzeba też ugotować grzyby. Pamiętajcie o tym, by nie wylewać później wody, w których się gotowały - jeszcze wam się przyda. Pokrójcie grzyby drobno i dodajcie do masy z ziemniakami i kaszą.

  9. Dodajcie do masy jajka, cebulkę oraz przyprawy i wymieszajcie. 

  10. Na każdym liściu połóżcie porcję farszu i zawińcie. Następnie, na dnie garnka połóżcie liście kapusty, a na nich ułożone ciasno gołąbki. Całość zalejcie bulionem warzywnym oraz wodą z gotowania grzybów i kapusty. Z wierzchu połóżcie resztę liści.

  11. Teraz gotujcie gołąbki przez 2 godziny na małym ogniu.

Gotowe! Po tym czasie postne gołąbki babci Marysi są gotowe do zjedzenia. Będą smakować doskonale ze smażoną cebulą lub polane sosem grzybowym.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube