
W wielu polskich domach rosół na stole ląduje co każdy tydzień w niedzielę. Jak zauważył Tomek Strzelczyk w jednym ze swoich filmów, w poniedziałek z rosołu robi się zwykle pomidorówkę lub inną, bardzo popularną zupę, czyli ogórkową.
Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na to danie - na typową, tradycyjną zupę ogórkową jak w domu. Zawsze stosuje jeden trik, dzięki któremu wychodzi wyśmienita.
Trik na pyszną zupę ogórkową
Tomek podkreśla, że zanim starte ogórki trafią do garnka, należy je koniecznie podsmażyć - przez około 5-7 minut. Czemu służy taki zabieg? Dzięki smażeniu, nadmiar płynu może odparować z ogórków, a na patelni zostanie sama, jak to określił Strzelczyk, „esencja”. Zupa z tak przygotowanymi ogórkami jest pełna smaku i mega aromatyczna. Sprawdźcie poniżej, jak ją ugotować.
Przepis Tomka Strzelczyka na tradycyjną zupę ogórkową
Składniki:
-
4 litry wody
-
2 słoiki ogórków kiszonych (o pojemności 1 l)
-
2-3 żeberka
-
ok. 4 duże ziemniaki
-
2 pietruszki
-
2 marchewki
-
kawałeczek selera korzeniowego
-
1 cebula
-
por
-
3 ząbki czosnku
-
ziele angielskie
-
3 liście laurowe
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka mąki
-
śmietana do zabielenia
-
natka pietruszki
-
koperek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie żeberka i włóżcie do garnka. Zalejcie 4 litrami wody.
-
Obierzcie seler i czosnek.
-
Do żeberek dodajcie obrany czosnek, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i jeden por. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez godzinę na małym ogniu.
-
Po godzinie możecie wyjąć już seler i por z garnka. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Wrzućcie do garnka.
-
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do zupy - to ją dobrze zagęści i doda smaku.
-
Ogórki również zetrzyjcie na tarce, ale jeszcze nie dodawajcie ich do zupy. Wywar doprawcie pieprzem (ok. pół łyżeczki) i cukrem.
-
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, można zabrać się za ogórki. Rozgrzejcie masło na dużej patelni i wrzućcie starte ogórki. Smażcie przez 5-7 minut.
-
W międzyczasie możecie posiekać pietruszkę i koperek.
-
Gdy większość płynu odparuje z ogórków, wsypcie do nich 1 łyżkę mąki, żeby je zagęścić. Wymieszajcie.
-
Przełóżcie podsmażone ogórki do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut. Zabielcie śmietaną.
-
Pod koniec wsypcie do garnka posiekaną pietruszkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!