Tomek Strzelczyk robi 1 rzecz z ogórkami na zupę, zanim wrzuci je do garnka. Nawet sąsiadom pocieknie ślinka
Getty Images/Instagram/ODDASZFARTUCHA
Newsy

Tomek Strzelczyk robi 1 rzecz z ogórkami na zupę, zanim wrzuci je do garnka. Nawet sąsiadom pocieknie ślinka

Kiszenie ogórków na zimę trwa w najlepsze. Jeżeli jednak zostały wam jeszcze słoiki z zeszłego roku, trzeba szybko je wykorzystać, by zrobić miejsce na nowe przetwory. A najlepiej sprawdzi się tutaj zupa ogórkowa - zobaczcie, jak robi ją Tomek Strzelczyk. Wychodzi pachnąca i pyszna jak u babci.

W wielu polskich domach rosół na stole ląduje co każdy tydzień w niedzielę. Jak zauważył Tomek Strzelczyk w jednym ze swoich filmów, w poniedziałek z rosołu robi się zwykle pomidorówkę lub inną, bardzo popularną zupę, czyli ogórkową.

Strzelczyk podzielił się swoim przepisem na to danie - na typową, tradycyjną zupę ogórkową jak w domu. Zawsze stosuje jeden trik, dzięki któremu wychodzi wyśmienita. 

Trik na pyszną zupę ogórkową

Tomek podkreśla, że zanim starte ogórki trafią do garnka, należy je koniecznie podsmażyć - przez około 5-7 minut. Czemu służy taki zabieg? Dzięki smażeniu, nadmiar płynu może odparować z ogórków, a na patelni zostanie sama, jak to określił Strzelczyk, „esencja”. Zupa z tak przygotowanymi ogórkami jest pełna smaku i mega aromatyczna. Sprawdźcie poniżej, jak ją ugotować. 

Zobacz także
Tomek Strzelczyk wziął cukinię w dłoń i zrobił takie danie, że proszę siadać. Teraz jemy to na okrągło

Tomek Strzelczyk wziął cukinię w dłoń i zrobił takie danie, że proszę siadać. Teraz jemy to na okrągło

Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków

Tomek Strzelczyk robi placki ziemniaczane bez mąki. I to nawet z młodych ziemniaków

Przepis Tomka Strzelczyka na tradycyjną zupę ogórkową

Składniki:

  • 4 litry wody

  • 2 słoiki ogórków kiszonych (o pojemności 1 l)

  • 2-3 żeberka

  • ok. 4 duże ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 2 marchewki

  • kawałeczek selera korzeniowego

  • 1 cebula

  • por

  • 3 ząbki czosnku

  • ziele angielskie

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka cukru 

  • 1 łyżka mąki

  • śmietana do zabielenia

  • natka pietruszki

  • koperek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie żeberka i włóżcie do garnka. Zalejcie 4 litrami wody.

  2. Obierzcie seler i czosnek.

  3. Do żeberek dodajcie obrany czosnek, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i jeden por. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez godzinę na małym ogniu.

  4. Po godzinie możecie wyjąć już seler i por z garnka. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Wrzućcie do garnka.

  5. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do zupy - to ją dobrze zagęści i doda smaku.

  6. Ogórki również zetrzyjcie na tarce, ale jeszcze nie dodawajcie ich do zupy. Wywar doprawcie pieprzem (ok. pół łyżeczki) i cukrem.

  7. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, można zabrać się za ogórki. Rozgrzejcie masło na dużej patelni i wrzućcie starte ogórki. Smażcie przez 5-7 minut. 

  8. W międzyczasie możecie posiekać pietruszkę i koperek.

  9. Gdy większość płynu odparuje z ogórków, wsypcie do nich 1 łyżkę mąki, żeby je zagęścić. Wymieszajcie.

  10. Przełóżcie podsmażone ogórki do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut. Zabielcie śmietaną. 

  11. Pod koniec wsypcie do garnka posiekaną pietruszkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!