
W naszej redakcji nie ma nikogo, kto nie lubiłby tego obiadowego klasyka. Najwięcej fanów mają i cienkie naleśniki na słodko, z dodatkiem białego sera, ale i te grubsze, jak u babci lub w szanującym się barze mlecznym. Drugie miejsce podium należy do naleśników z dobrze doprawionym, pachnącym czosnkiem szpinakiem. Na trzecim miejscu w naszym wewnętrznym rankingu są placki z serem i pieczarkami.
Czym nadziać naleśniki?
Najwięcej fanów mają typowe propozycje. Sprawdza się częsta zasada, że jeśli już chcemy zjeść domowe naleśniki, sięgamy po sprawdzone rozwiązania. Farsz do naleśników może być jednak zupełnie inny. Nadziać je możecie również chili con carne (i zapiec) lub farszem do pierogów ruskich. W tej wersji (podobnie jak zresztą pierogi), będą najlepsze na drugi dzień, podsmażone po raz drugi na patelni aż do zrumienienia.
Na to, aby nadziać naleśniki tym, co Tomasz Strzelczyk, chyba jednak byśmy nie wpadli. Ten wiosenny farsz, jeśli coś z niego zostanie, sprawdzi się wam również jako pasta kanapkowa do chleba.
Jeśli jednak nie chcecie jeść naleśników w wersji wytrawnej, skorzystajcie z przepisu kucharza i przełóżcie je czymś, co lubicie najbardziej.
Jego naleśniki dzięki drożdżom są jednocześnie delikatne, a zarazem wyrośnięte jak u babci. Chociaż mało kto decyduje się na ten dodatek akurat do ciasta naleśnikowego, nie macie się czego obawiać. Tego rodzaju naleśniki wyjdą każdemu.
Przepis na drożdżowe naleśniki Tomka Strzelczyka
Składniki na naleśniki:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml letniego mleka
- 300 ml letniej wody
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- 12 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1/3 średniej cukinii (może być ze skórką, opcjonalnie)
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz do naleśników:
- 500 g półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 6 rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- opcjonalnie (można pominąć): rukola
Sposób przygotowania:
- Do miski wlejcie mleko, mąkę i wbijcie 2 jajka. Wymieszajcie dokładnie rózgą.
- Dosypcie suche drożdże i proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cukru. Ponownie wymieszajcie.
- Dodajcie do mikstury mąkę i znów wymieszajcie.
- Przykryjcie ciasto ściereczką lub folią spożywczą i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie zajmijcie się farszem. Marchewkę i cukinię zetrzyjcie na tarce, paprykę pokrójcie w drobną kosteczkę. Po 30 minutach wrzućcie warzywa do ciasta. Dodajcie łyżeczkę soli, zioła prowansalskie i wymieszajcie. Można także zrezygnować z tego kroku i przygotować naleśniki drożdżowe bez warzywnych i smakowych dodatków.
- Na patelnię wylejcie niewielką porcję oleju, rozprowadźcie po całej powierzchni. Na rozgrzany olej nałóżcie chochelkę ciasta i rozprowadźcie po całej powierzchni. Smażcie do zrumienienia się z obu stron.
- Wyłóżcie na talerz, na stosik – wtedy nieco zmiękną.
- Przygotujcie farsz: przełóżcie do miski twaróg, rozdrobnijcie go widelcem. Dodajcie do sera śmietanę, sól, świeżo roztarty czarny pieprz i odstawcie na chwilę.
- Posiekajcie drobno szczypiorek, rzodkiewkę i dodajcie do białego sera.
- Na każdym naleśniku rozłóżcie równo garstkę rukoli i po solidnej łyżce twarogu, zawińcie w ciasny rulonik.
Źródło: @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (You Tube)