Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone
Getty/iStock, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/Facebook
Newsy

Tomek Strzelczyk dodaje szczyptę tego produktu do ciasta na naleśniki. Są mięciutkie i rosną jak szalone

Wolicie naleśniki na słodko czy na słono? Niezależnie od tego, jakie są wasze preferencje, przyda się wam poniższy przepis na ciasto naleśnikowe. Placki wg receptury Tomasza Strzelczyka są miękkie, puszyste i po prostu pyszne.

Tomasz Strzelczyk podzielił się swoim pomysłem na naleśniki wiosenne - z warzywami, twarogiem oraz świeżutkim szczypiorkiem i rzodkiewką. Tajemnica nie tkwi jednak w samym (swoją drogą dość nietypowym) nadzieniu, a sposobie przygotowania ciasta.

Te naleśniki są wyrośnięte i bardzo puszyste dzięki jednemu składnikowi. Tomek dodaje do nich bowiem nieco drożdży, dzięki czemu ciasto wychodzi bardzo delikatne. Sprawdźcie, jak zrobić takie wiosenne naleśniki, które nomen omen rosną jak na drożdżach. 

Przepis Tomka Strzelczyka na drożdżowe naleśniki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

Dodatki smakowe:

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • ser bursztyn

  • 1 marchewka

  • pół cukinii

  • pół czerwonej papryki słodkiej

Zobacz także
"Najlepsze kartacze w Polsce". Tomasz Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia

„Najlepsze kartacze w Polsce". Tomek Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Nadzienie:

  • 0,5 kg twarogu

  • kilka rzodkiewek

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • rukola

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Lekko podgrzane mleko i wodę wlejcie do miski. Płynne składniki nie mogą być zimne ani gorące, tylko letnie.

  2. Dodajcie jeszcze 2 jajka, proszek do pieczenia, drożdże oraz cukier. Ostatni dodatek jest bardzo ważny - dzięki temu drożdże zaczną pracować. Wszystko teraz wymieszajcie starannie.

  3. Na koniec wsypcie do miski pół kilograma mąki pszennej i mieszajcie dalej, aż znikną wszystkie grudki. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na 45 minut.

  4. W międzyczasie przygotujcie warzywa. Przekrójcie paprykę na pół i wykorzystajcie jedną część do naleśników, a drugą zostawcie na później, np. do sałatki. Pokrójcie bardzo drobno w kostkę.

  5. Obierzcie marchew, a cukinię umyjcie. Oba te warzywa zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. 

  6. Po 45 minutach, gdy ciasto już lekko urośnie, dodajcie do niego startą cukinię i marchewkę. Doprawcie 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Na koniec Tomek wsypuje jeszcze kilka łyżek startego sera typu bursztyn (można go zamienić na parmezan).

  7. Wymieszajcie, aż składniki się połączą.

  8. Rozgrzejcie olej na patelni i wylejcie na nią ciasto chochelką. Smażcie na małym ogniu i odwróćcie na drugą stronę, gdy już się przyrumieni. 

  9. Kiedy naleśniki będą już usmażone, czas na nadzienie. Połączcie w misce twaróg ze śmietaną, dodajcie szczypiorek, pokrojone drobno rzodkiewki i doprawcie solą i pieprzem. 

  10. Teraz na każdy naleśnik połóżcie trochę nadzienia oraz rukolę i zawińcie. Smacznego!