Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy

Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”

Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku.

Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias?

Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi.

Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź.

Przepis na klasyczne śledzie w oleju

Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre.

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych typu matias
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z dwóch cytryn
  • 350 ml oleju słonecznikowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 ziarna kolendry
Zobacz także
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski. Pokrójcie cebule. Możecie kroić w plastry lub pół plastry i od razu dołóżcie je do śledzi.
  2. Dodajcie 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, utłuczoną kolendrę, liście laurowe, sok z dwóch cytryn bez pestek, olej i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  3. Śledzie z olejem i przyprawami przełóżcie z miski do słoika. Jeśli oleju jest za mało i nie przykrywa śledzi, dolejcie go z butelki.
  4. Przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni.

Źródło: Youtube/ Tomasz Strzelczyk, „Oddaj fartucha”, kuchnianaszapolska.pl

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...

śledzie marynata
AdobeStock
Newsy
Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis
Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was! Śledź po szwedzku Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie. Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie! Przepis na śledzie marynowane w kawie Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Pół kg śledzi typu matias 6 łyżek łagodnej musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki gryczanego miodu 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki mielonej kawy Pół płaskiej łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz...