Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy

Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku

Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące

Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku.

Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania.

Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje.

Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy

Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad

Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • Szczypta płatków chili
  • Szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Do mięsa wbijcie dwa jajka, dodajcie suszony cząber, starty na tarce czosnek, sól, pieprz i dokładnie wyróbcie mięso rękami. Obierzcie wszystkie warzywa.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę pokrojoną na półplasterki. Gdy cebula się smaży, pokrójcie marchew w plastry i też dodajcie do smażenia. Po przesmażeniu marchwi na patelnię dołóżcie koncentrat pomidorowy, zamieszajcie i dalej smażcie. Na koniec dodajcie łyżeczkę czerwonej, słodkiej papryki i smażcie dalej.
  3. Paprykę pokrójcie w paski, pomidory w kostkę. Na patelnię dodajcie pomidory, pokrojona paprykę i łyżkę wody.
  4. W czasie gdy warzywa podsmażają się, pokrójcie ziemniaki w ćwiartki lub, przy większych ziemniakach, w ósemki. Ziemniaki dodajcie na patelnię, posólcie i dodajcie lubczyk oraz płatki chili. Całość zalejcie połową szklanki wody.
  5. Z przyprawionego mięsa uformujcie kotlety i ułóżcie na ziemniakach. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i duście powoli przez około 40 minut.

Po tym czasie sprawdźcie, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie, jeśli nie, wydłużcie duszenie o 5 czy 10 minut.  Danie posypcie poszatkowaną natka i od razu serwujcie.

Źródło: Youtube / Tomasz Strzelczyk. Oddasz fartucha.

gulasz węgierski
EwelinaP/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość. Wrzućcie do środka ziele angielskie...

wykwintna miesna babka z kurczakiem
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Oszalejecie na punkcie tego dania - wykwintna mięsna babka z kurczakiem naprawdę robi wrażenie
Nie tylko wygląda oszałamiająco, ale i tak smakuje. Zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie chciał dostać przepis.

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach. Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad. Mięsna babka z kurczakiem i bekonem Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 14 plastrów wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 brokuł 10 dag startego żółtego sera 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól Przygotowanie Przygotuj okrągłą tortownicę. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa. Wstaw formę...

makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy
Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...