Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką.

Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące

Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku.

Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania.

Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje.

Zobacz także:

Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • Szczypta płatków chili
  • Szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Do mięsa wbijcie dwa jajka, dodajcie suszony cząber, starty na tarce czosnek, sól, pieprz i dokładnie wyróbcie mięso rękami. Obierzcie wszystkie warzywa.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę pokrojoną na półplasterki. Gdy cebula się smaży, pokrójcie marchew w plastry i też dodajcie do smażenia. Po przesmażeniu marchwi na patelnię dołóżcie koncentrat pomidorowy, zamieszajcie i dalej smażcie. Na koniec dodajcie łyżeczkę czerwonej, słodkiej papryki i smażcie dalej.
  3. Paprykę pokrójcie w paski, pomidory w kostkę. Na patelnię dodajcie pomidory, pokrojona paprykę i łyżkę wody.
  4. W czasie gdy warzywa podsmażają się, pokrójcie ziemniaki w ćwiartki lub, przy większych ziemniakach, w ósemki. Ziemniaki dodajcie na patelnię, posólcie i dodajcie lubczyk oraz płatki chili. Całość zalejcie połową szklanki wody.
  5. Z przyprawionego mięsa uformujcie kotlety i ułóżcie na ziemniakach. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i duście powoli przez około 40 minut.

Po tym czasie sprawdźcie, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie, jeśli nie, wydłużcie duszenie o 5 czy 10 minut.  Danie posypcie poszatkowaną natka i od razu serwujcie.

Źródło: Youtube / Tomasz Strzelczyk. Oddasz fartucha.