Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych. 

Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe 

Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką. 

Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami lecą do was

Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami zachwycają prostotą

Przepis na brutalnie pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Zjedlibyście?

Przepis na „brutalnie pyszne” pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są przyprawy

Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku 

Składniki: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe  

  • 2 cebule  

  • 2 papryki (żółta i zielona)  

  • 200 g czerwonej papryki konserwowej  

  • 500 g surowych pieczarek    

  • 200 g korniszonów  

  • 4 ząbki czosnku   

  • 4 ziarna ziela angielskiego  

  • 2 liście laurowe  

  • 200 ml bulionu  

  • 0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)  

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 

  • sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka 

  • mąka, smalec 

Sposób przygotowania: 

  1. Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką. 

  1. Na głębokiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki smalcu. Wrzućcie na nią oprószone mąką kawałki polędwiczek. Podsmażcie je do momentu zarumienienia. 

  1. Pokrójcie cebulę, paprykę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa włóżcie do mięsa, dorzućcie maleńkie korniszony, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Do bulionu dodajcie pół szklanki pikantnego ketchupu i łyżkę musztardy sarepskiej. Składniki wymieszajcie i dolejcie do dania.  

  1. Patelnię przykryjcie i wstawcie na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, jeśli dysponujecie patelnią bez plastikowych elementów. W przeciwnym wypadku przełóżcie danie do naczynia żaroodpornego. 

  1. Po tym czasie mięso będzie idealnie miękkie, a sos zgęstnieje. Wkrójcie do niego natkę pietruszki i podawajcie z ziemniaczanym puree. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 
Nie ma nic lepszego niż własna domowa, pachnąca wędlina. A jeżeli do tego możecie wykorzystać ją do obiadu, to koniecznie trzeba poznać na nią przepis. Dzisiaj serwuje go Tomasz Strzelczyk. Przed wami jego pyszny boczek.

Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać.  Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku  Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni.  Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny.  „Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką.  Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad  Składniki:  2 kg surowego boczku ze skórą  100 ml oleju   1 pęczek natki pietruszki   7 ząbków czosnku   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   garść łupin z cebuli   5 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  szczypta chili   sól,   pieprz     Sposób przygotowania:  Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę.  Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko...

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli
Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.  Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek: Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).  Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.  Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.  Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.  Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.   Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka  Składniki:   1 mała kapusta   150 g pieczarek (farsz)   1,5 kg obranych ziemniaków     3 cebule   350 g pieczarek (sos)  150 ml bulionu   500 ml śmietanki  ½ gałki muszkatołowej   świeżo roztarty pieprz i sól do smaku  świeży tymianek   3 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.  Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.  Pokrójcie 1...

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Instagram/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem
Niedrogo, prosto i smacznie - tak rekomenduje swoje nowe danie znany kucharz i youtuber. Łapcie przepis na duszony makaron z mięsem i wykorzystajcie go w swoich kuchniach.

Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina! Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka?  Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA. Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas.  Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka Składniki:  spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa)  makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu)  3 cebule  1 większa marchewka  bulion warzywny  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  słodka papryka  świeży rozmaryn  kilka liści laurowych  Sposób przygotowania:  Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni).  Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli.  Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie.  Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by...

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....