Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych. 

Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe 

Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką. 

Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną. 

Zobacz także:

Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku 

Składniki: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe  

  • 2 cebule  

  • 2 papryki (żółta i zielona)  

  • 200 g czerwonej papryki konserwowej  

  • 500 g surowych pieczarek    

  • 200 g korniszonów  

  • 4 ząbki czosnku   

  • 4 ziarna ziela angielskiego  

  • 2 liście laurowe  

  • 200 ml bulionu  

  • 0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)  

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 

  • sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka 

  • mąka, smalec 

Sposób przygotowania: 

  1. Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką. 

  1. Na głębokiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki smalcu. Wrzućcie na nią oprószone mąką kawałki polędwiczek. Podsmażcie je do momentu zarumienienia. 

  1. Pokrójcie cebulę, paprykę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa włóżcie do mięsa, dorzućcie maleńkie korniszony, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Do bulionu dodajcie pół szklanki pikantnego ketchupu i łyżkę musztardy sarepskiej. Składniki wymieszajcie i dolejcie do dania.  

  1. Patelnię przykryjcie i wstawcie na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, jeśli dysponujecie patelnią bez plastikowych elementów. W przeciwnym wypadku przełóżcie danie do naczynia żaroodpornego. 

  1. Po tym czasie mięso będzie idealnie miękkie, a sos zgęstnieje. Wkrójcie do niego natkę pietruszki i podawajcie z ziemniaczanym puree. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube