Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych. 

Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe 

Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką. 

Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami lecą do was

Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami zachwycają prostotą

Przepis na brutalnie pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Zjedlibyście?

Przepis na „brutalnie pyszne” pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są przyprawy

Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku 

Składniki: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe  

  • 2 cebule  

  • 2 papryki (żółta i zielona)  

  • 200 g czerwonej papryki konserwowej  

  • 500 g surowych pieczarek    

  • 200 g korniszonów  

  • 4 ząbki czosnku   

  • 4 ziarna ziela angielskiego  

  • 2 liście laurowe  

  • 200 ml bulionu  

  • 0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)  

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 

  • sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka 

  • mąka, smalec 

Sposób przygotowania: 

  1. Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką. 

  1. Na głębokiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki smalcu. Wrzućcie na nią oprószone mąką kawałki polędwiczek. Podsmażcie je do momentu zarumienienia. 

  1. Pokrójcie cebulę, paprykę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa włóżcie do mięsa, dorzućcie maleńkie korniszony, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Do bulionu dodajcie pół szklanki pikantnego ketchupu i łyżkę musztardy sarepskiej. Składniki wymieszajcie i dolejcie do dania.  

  1. Patelnię przykryjcie i wstawcie na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, jeśli dysponujecie patelnią bez plastikowych elementów. W przeciwnym wypadku przełóżcie danie do naczynia żaroodpornego. 

  1. Po tym czasie mięso będzie idealnie miękkie, a sos zgęstnieje. Wkrójcie do niego natkę pietruszki i podawajcie z ziemniaczanym puree. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl. Pomysły na polędwiczki wieprzowe Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym , które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym . Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych 400 fasoli szparagowej 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej Masło klarowane Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut. Gdy mięso już zmięknie,...

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!