Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę.
Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.
Jak usunąć kości z udek kurczaka?
Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.
Zobacz także:
Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.
[content:0_10187,,0_10153:undefined]Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 150 ml maślanki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- płatki chili
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- mąka i bułka tarta do panierowania
- panierka panko lub bułka tarta
- koperek
Sposób przygotowania:
- Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.
- Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.
- Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek
- W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do nich trochę maślanki, sól i pieprz.
- Przyprawione kotlety obtoczcie najpierw w mące, następnie w jajku z maślanką i na koniec w bułce tartej.
- Smażcie na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
- Podawajcie posypane koperkiem wraz z ziemniakami z wody i surówką lub sałatką.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha Youtube