Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę.

Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso. 

Jak usunąć kości z udek kurczaka?

Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia. 

Zobacz także:

Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe. 

[content:0_10187,,0_10153:undefined]

Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka

Składniki:  

  • 4 ćwiartki z kurczaka  
  • 150 ml maślanki  
  • 4 jajka  
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki  
  • 1 łyżeczka gorczycy 
  • płatki chili 
  • zioła prowansalskie   
  • świeży tymianek 
  • sól i pieprz  
  • mąka i bułka tarta do panierowania 
  • panierka panko lub bułka tarta 
  • koperek 

Sposób przygotowania: 

  1. Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki. 
  2. Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili. 
  3. Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek 
  4. W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do nich trochę maślanki, sól i pieprz. 
  5. Przyprawione kotlety obtoczcie najpierw w mące, następnie w jajku z maślanką i na koniec w bułce tartej. 
  6. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.  
  7. Podawajcie posypane koperkiem wraz z ziemniakami z wody i surówką lub sałatką. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha Youtube