„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej. 

Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka

Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty. 

Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.  

Zobacz także:

Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka. 

Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli 

Składniki:  

  • 1 kg ziemniaków  

  • 200 g parzonej szynki  

  • 2 cebule  

  • 3 ząbki czosnku 

  • 400 ml mleka  

  • 2 łyżki masła  

  • 2 płaskie łyżki mąki   

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  

  • 50 g żółtego sera 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości. 

  1. Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.  

  1. Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski. 

  1. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie. 

  1. Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  1. Podsmażoną cebulę, szynkę i czosnek połóżcie na wierzch ziemniaków. 

  1. Do osobnego garnka wrzućcie 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodajcie 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszajcie.  

  1. Dolewajcie stopniowo mleko, tak by mieć kontrolę nad gęstością sosu. Gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje, przyprawcie sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

  1. Powstały beszamel przelejcie do zapiekanki. Na górę połóżcie jeszcze plasterki szynki i zasypcie wszystko dowolnym żółtym serem.  

  1. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

  1. Po tym czasie pyszne i szybkie danie, pachnące gałką muszkatołową, będzie gotowe. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube