Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem

Dziś będzie szybkie danie, które każdy zrobi bez specjalnego wysiłku. Przepis na smakowitą „zapiekankę proboszcza” z gotowanych ziemniaków, szynki i cebuli – leci do was prosto od Tomasza Strzelczyka. 

„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej. 

Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka

Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty. 

Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.  

Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka. 

Zobacz także
Przepis na brutalnie pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Zjedlibyście?

Przepis na „brutalnie pyszne” pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są przyprawy

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli 

Składniki:  

  • 1 kg ziemniaków  

  • 200 g parzonej szynki  

  • 2 cebule  

  • 3 ząbki czosnku 

  • 400 ml mleka  

  • 2 łyżki masła  

  • 2 płaskie łyżki mąki   

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  

  • 50 g żółtego sera 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości. 

  1. Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.  

  1. Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski. 

  1. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie. 

  1. Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  1. Podsmażoną cebulę, szynkę i czosnek połóżcie na wierzch ziemniaków. 

  1. Do osobnego garnka wrzućcie 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodajcie 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszajcie.  

  1. Dolewajcie stopniowo mleko, tak by mieć kontrolę nad gęstością sosu. Gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje, przyprawcie sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

  1. Powstały beszamel przelejcie do zapiekanki. Na górę połóżcie jeszcze plasterki szynki i zasypcie wszystko dowolnym żółtym serem.  

  1. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

  1. Po tym czasie pyszne i szybkie danie, pachnące gałką muszkatołową, będzie gotowe. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Obłędnie pyszne zrazy wołowe zawijane z tajemniczym dodatkiem. Banalny sposób na szybki obiad
Nie oszukujmy się. Polacy nie są narodem, który słynie z jedzenia wołowiny i przygotowywania jej na dziesiątki różnych sposobów.

Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wieprzowiny, a także drobiu. Przez wieki nasi przodkowie gustowali w kurach, gęsiach i kaczkach. Czasy się jednak zmieniają. Polscy producenci coraz lepiej radzą sobie na rynku wołowiny. Mięso pochodzące z krajowych ferm bydła jest coraz lepszej jakości. Jako że takich miejsc przybywa na mapie Polski, zwiększa się także ilość dobrego produktu na półkach sklepowych. Wykorzystajcie to. Kawałek wartościowego mięsa, np. antrykotu (rostbefu) może posłużyć do przyrządzenia zrazów. Z jednym, dość nietypowym dodatkiem. Przepis na zrazy wołowe Składniki: Rostbef wołowy pokrojony na dość cienkie kotlety (ok. 1 kg) 2-3 kiszone ogórki Sól i pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ok. 50 g masła Olej Bułka tarta 1 duża cebula Liść laurowy i ziele angielskie Przyprawa „Kucharek” Przygotowanie: Mięso rozbijcie tłuczkiem na cienkie placki. Doprawcie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na każdym kawałku mięsa połóżcie pokrojony cienko ogórek kiszony i odrobinę masła. Zawińcie w ruloniki, obtoczcie w bułce tartej i smażcie do uzyskania ładnego, rumianego koloru na oleju. Następnie na patelnię wlejcie 1 szklankę gorącej wody w celu przygotowania sosu. Cebulę pokrójcie, a następnie dodajcie do naczynia z mięsem i sosem. Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, doprawcie do smaku i gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem. Po czasie mięso „dojdzie” w środku, a nadmiar wody wyparuje. W razie potrzeby, możecie zagęścić sos łyżką mąki pszennej. Podawajcie z ziemniakami lub kluskami i surówką. Źródło: gotujmy.pl

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

pieczone kule ryżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Te kulki ryżowe smakują wprost wybornie. Dodajcie do nich ten składnik a będą pyszne i bardzo zdrowe
Nie macie pomysłu na obiad? Nic straconego. Przygotujcie to proste i pyszne w smaku danie, a na stałe zagości w waszym domowym repertuarze.

Jak wynika z badań, coraz więcej Polaków świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Liczba wegetarian i wegan przekroczyła już w naszym kraju milion. Coraz więcej z nas prawdzie nie rezygnuje całkowicie z mięsa, ale ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie. Jeśli wy także się do nich zaliczacie, na pewno uśmiechnięcie się na samą myśl o tych pysznych i prostych w przygotowaniu pieczonych kulach ryżowo-szpinakowych. To lekkie i bardzo zdrowe danie, składa się głównie z ryżu i szpinaku z przyprawami. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i wymyślnymi sosami. Kuleczki można spożywać także na zimno. Wówczas są równie smaczne, jak na gorąco. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Czytajcie dalej. Składniki: 1,5 szklanki surowego białego ryżu 3 średnie marchewki 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 surowe jajka 20 dag świeżego masła 20 dag startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 5 łyżek sosu sojowego 100 ml ketchupu 4 płaskie łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki suszonej papryki wędzonej 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy Szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego masło klarowane sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy ryż, trzymając się przepisu podanego na opakowaniu. Ryż odcedzamy i dodajemy do niego masło, sos sojowy i żółty ser. Dokładnie mieszamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewki. Odcedzamy je, dobrze ugniatamy i dodajemy do ryżu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie szpinak. Dusimy go przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Gdy szpinak lekko ostygnie, kroimy go na drobniejsze kawałki a następnie łączymy z odcedzonym ryżem i marchewką....