„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej.
Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka
Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty.
Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.
Zobacz także:
Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka.
Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
200 g parzonej szynki
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
400 ml mleka
-
2 łyżki masła
-
2 płaskie łyżki mąki
-
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
50 g żółtego sera
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości.
-
Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
-
Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski.
-
Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie.
-
Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Podsmażoną cebulę, szynkę i czosnek połóżcie na wierzch ziemniaków.
-
Do osobnego garnka wrzućcie 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodajcie 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszajcie.
-
Dolewajcie stopniowo mleko, tak by mieć kontrolę nad gęstością sosu. Gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje, przyprawcie sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-
Powstały beszamel przelejcie do zapiekanki. Na górę połóżcie jeszcze plasterki szynki i zasypcie wszystko dowolnym żółtym serem.
-
Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
-
Po tym czasie pyszne i szybkie danie, pachnące gałką muszkatołową, będzie gotowe.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube