Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.
Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych
- Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.
- Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.
- Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.
- Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.
- Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.
- Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.
Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka
Składniki:
Zobacz także:
-
400 g dyni
-
400 g ziemniaków
-
1 średnia cebula
-
2 niewielkie jajka
-
1 łyżka mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz
-
masło klarowane
Sos
-
½ ogórka sałatkowego
-
garść liści jarmużu
-
sok z połówki cytryny
-
6 łyżek jogurtu greckiego
-
3 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Z jarmużu oderwijcie liście i posiekajcie je cienko. Zetrzyjcie na grubych oczkach połówkę długiego ogórka. Połączcie go z jarmużem i dobrze posólcie. Wciśnijcie sok z połowy cytryny i wymieszajcie.
-
Obierzcie dynię i wyjmijcie z niej pestki i luźny miąższ. Zetrzyjcie ją na średnich oczkach.
-
Na tych samych oczkach zetrzyjcie ziemniaki i dodajcie je do dyni. Posólcie i przemieszajcie.
-
Odciśnijcie przygotowany wcześniej jarmuż z ogórkami. Dodajcie do niego kilka łyżek jogurtu greckiego. Wetrzyjcie 3 ząbki czosnku, sól i świeżo roztarty pieprz. Sos jest gotowy.
-
Mocno odciśnijcie ziemniaki i dynię. Dodajcie do nich startą na średnich oczkach cebulę.
-
Wbijcie do masy dwa niewielkie jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Dokładnie wyróbcie masę.
-
Rozpuście masło klarowane na patelni i smażcie placki, aż będą rumiane.
-
Podawajcie zaraz po usmażeniu, póki są chrupiące. Nie zapomnijcie nałożyć na talerz również kopiastej łyżki sosu. Najlepiej!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook