Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy

Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik

Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.  

Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych 

  • Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej. 
  • Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce. 
  • Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie. 
  • Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie. 
  • Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu. 
  • Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy. 
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby

Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

  • 400 g dyni  

  • 400 g ziemniaków  

  • 1 średnia cebula  

  • 2 niewielkie jajka  

  • 1 łyżka mąki pszennej  

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej  

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej  

  • sól, pieprz  

  • masło klarowane 

Sos 

  • ½ ogórka sałatkowego  

  • garść liści jarmużu  

  • sok z połówki cytryny  

  • 6 łyżek jogurtu greckiego  

  • 3 ząbki czosnku   

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Z jarmużu oderwijcie liście i posiekajcie je cienko. Zetrzyjcie na grubych oczkach połówkę długiego ogórka. Połączcie go z jarmużem i dobrze posólcie. Wciśnijcie sok z połowy cytryny i wymieszajcie. 

  1. Obierzcie dynię i wyjmijcie z niej pestki i luźny miąższ. Zetrzyjcie ją na średnich oczkach. 

  1. Na tych samych oczkach zetrzyjcie ziemniaki i dodajcie je do dyni. Posólcie i przemieszajcie. 

  1. Odciśnijcie przygotowany wcześniej jarmuż z ogórkami. Dodajcie do niego kilka łyżek jogurtu greckiego. Wetrzyjcie 3 ząbki czosnku, sól i świeżo roztarty pieprz. Sos jest gotowy. 

  1. Mocno odciśnijcie ziemniaki i dynię. Dodajcie do nich startą na średnich oczkach cebulę. 

  1. Wbijcie do masy dwa niewielkie jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Dokładnie wyróbcie masę. 

  1. Rozpuście masło klarowane na patelni i smażcie placki, aż będą rumiane. 

  1. Podawajcie zaraz po usmażeniu, póki są chrupiące. Nie zapomnijcie nałożyć na talerz również kopiastej łyżki sosu. Najlepiej! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...

placki z cukinii
Gotujmy.pl/edyta337
Newsy
Zróbcie placki z tego warzywa, a wyjdą lekkie i jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowane z tego warzywa będą o wiele smaczniejsze. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu!

Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia. Jakie dodatki do placków z cukinii? Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym. Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym Składniki: 1 cukinia 2 jajka 6-8 łyżek mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia opcjonalnie koperek Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii.  Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski....

placki ziemniaczane z piekarnika przepis
ONS, slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Anna Lewandowska zdradziła rewelacyjny przepis na błyskawiczne placki. Idealne na obiad. Pychotka
Mamy tu miłośników placków ziemniaczanych? Wypróbujcie ten genialny przepis na smaczne i lekkie placki z przepisu Ani Lewandowskiej.

Trudno znaleźć kogoś, komu by nie smakowały placki ziemniaczane. To proste danie jedzą wszyscy od małego! Z cukrem, śmietaną albo gulaszem po węgiersku – zawsze są przepyszne. Do miłośników placków ziemniaczanych należy nawet Anna Lewandowska! Wydawałoby się, że to mało dietetyczne danie i nie jest wskazane, jeśli dbacie o linię. Ania jednak na wszystko ma swoje sposoby! Placki z jej przepisu są bardzo zdrowe i pełne witamin. W dodatku nadają się nawet dla tych, którzy stosują dietę odchudzającą! Te placuszki nie zawierają ani grama oleju – piecze się je w piekarniku. Wypróbujcie świetny przepis Ani Lewandowskiej! Przepis na placki ziemniaczano-cukiniowe z piekarnika Takie placki to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 ziemniaków 2 cukinie 2 marchewki 2 jajka 1 cebula 50 g płatków owsianych 1 łyżka masła klarowanego Koperek Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie i posiekajcie bardzo drobno. Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Ziemniaki, marchewki i cukinie obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Odstawcie na kwadrans. Pamiętajcie o tym, żeby cukinię umyć przed i po obraniu – w przeciwnym razie, może być gorzka i zepsuje cały smak placków! Po kilkunastu minutach, gdy warzywa puszczą soki, odlejcie z nich wodę i mocno odciśnijcie. Do miski ze startymi warzywami, dodajcie zeszkloną cebulę, wsypcie płatki owsiane i wbijcie dwa jajka. Doprawcie przyprawami i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i odstawcie znów na kwadrans, by płatki napęczniały. Nastawcie piekarnik na 180 stopni. W tym...