Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.  

Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych 

  • Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej. 
  • Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce. 
  • Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie. 
  • Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie. 
  • Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu. 
  • Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy. 

Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

Zobacz także:

  • 400 g dyni  

  • 400 g ziemniaków  

  • 1 średnia cebula  

  • 2 niewielkie jajka  

  • 1 łyżka mąki pszennej  

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej  

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej  

  • sól, pieprz  

  • masło klarowane 

Sos 

  • ½ ogórka sałatkowego  

  • garść liści jarmużu  

  • sok z połówki cytryny  

  • 6 łyżek jogurtu greckiego  

  • 3 ząbki czosnku   

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Z jarmużu oderwijcie liście i posiekajcie je cienko. Zetrzyjcie na grubych oczkach połówkę długiego ogórka. Połączcie go z jarmużem i dobrze posólcie. Wciśnijcie sok z połowy cytryny i wymieszajcie. 

  1. Obierzcie dynię i wyjmijcie z niej pestki i luźny miąższ. Zetrzyjcie ją na średnich oczkach. 

  1. Na tych samych oczkach zetrzyjcie ziemniaki i dodajcie je do dyni. Posólcie i przemieszajcie. 

  1. Odciśnijcie przygotowany wcześniej jarmuż z ogórkami. Dodajcie do niego kilka łyżek jogurtu greckiego. Wetrzyjcie 3 ząbki czosnku, sól i świeżo roztarty pieprz. Sos jest gotowy. 

  1. Mocno odciśnijcie ziemniaki i dynię. Dodajcie do nich startą na średnich oczkach cebulę. 

  1. Wbijcie do masy dwa niewielkie jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz oraz zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Dokładnie wyróbcie masę. 

  1. Rozpuście masło klarowane na patelni i smażcie placki, aż będą rumiane. 

  1. Podawajcie zaraz po usmażeniu, póki są chrupiące. Nie zapomnijcie nałożyć na talerz również kopiastej łyżki sosu. Najlepiej! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook