„Obłędnie smakowite”, tak mówi o swoich roladkach znany kucharz i uczestnik programu MasterChef. Farsz z sera, pieczarek i pietruszki zdecydowanie robi robotę w tym daniu. Ciągnący się ser i podsmażone grzyby uatrakcyjniają piersi z kurczaka i dodają smaku i soczystości całej potrawie. 

Jak zrobić dobre faszerowane roladki z kurczaka?

Pieczarki podsmażajcie krótko na mocno rozgrzanej patelni, tak by nie zdążyły puścić za bardzo wody i szybko się przyrumieniły. Zabieg ten ma na celu wydobycie z pieczarek maksimum aromatu.  Jeżeli nie macie czasu na podsmażanie lub po prostu nie chcecie tego robić, możecie też dodać do farszu surowe pieczarki. Pamiętajcie jednak, by dobrze i drobno je posiekać. 

Czosnek dodajcie dopiero pod koniec smażenia farszu, w przeciwnym razie zrobi się gorzki. 

Zobacz także:

Pamiętajcie również, by nie ścierać żółtego sera bezpośrednio do patelni, do gorących pieczarek. Poczekajcie, aż przestygną. 

Podczas rozbijania piersi z kurczaka połóżcie na nich folię. Pozwoli to zachować czystość i higienę w kuchni. 

Kurczaka możecie panierować w jajku z dodatkiem mleka. Jeżeli macie ochotę, możecie również zrobić podwójną panierkę z bułki tartej. 

Przepis na roladki z kurczaka z serem, pieczarkami i natką pietruszki Tomasza Strzelczyka

Składniki:  

  • 4 piersi z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 350 g pieczarek
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrójcie pieczarki na cienkie półplasterki. Podsmażcie je krótko na dobrze rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Pod koniec zetrzyjcie do nich 2 ząbki czosnku i odstawcie z ognia. 

  1. Do osobnej miski zetrzyjcie żółty ser, np. ementaler i wrzućcie do niego posiekaną natkę pietruszki oraz 2 łyżki majonezu. 

  1. Przygotujcie piersi z kurczaka. Przetnijcie je na 2 lub 3 części tak, by uzyskać, jak najcieńsze płaty mięsa. 

  1. Tak przygotowane piersi rozbijcie tłuczkiem. 

  1. Przestudzone pieczarki dołóżcie do sera i pietruszki. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dokładnie wymieszajcie.  

  1. Przyprawcie każdy filet solą i pieprzem, a potem nałóżcie na niego przygotowany wcześniej farsz, rozsmarowując go po całej długości filetu. Zwińcie go w roladkę. 

  1. Roladki panierujcie w jajku i bułce tartej i smażcie na wolnym ogniu, aż będą rumiane (6-7 minut z każdej strony). 

  1. Podawajcie z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Youtube