„Obłędnie smakowite”, tak mówi o swoich roladkach znany kucharz i uczestnik programu MasterChef. Farsz z sera, pieczarek i pietruszki zdecydowanie robi robotę w tym daniu. Ciągnący się ser i podsmażone grzyby uatrakcyjniają piersi z kurczaka i dodają smaku i soczystości całej potrawie.
Jak zrobić dobre faszerowane roladki z kurczaka?
Pieczarki podsmażajcie krótko na mocno rozgrzanej patelni, tak by nie zdążyły puścić za bardzo wody i szybko się przyrumieniły. Zabieg ten ma na celu wydobycie z pieczarek maksimum aromatu. Jeżeli nie macie czasu na podsmażanie lub po prostu nie chcecie tego robić, możecie też dodać do farszu surowe pieczarki. Pamiętajcie jednak, by dobrze i drobno je posiekać.
Czosnek dodajcie dopiero pod koniec smażenia farszu, w przeciwnym razie zrobi się gorzki.
Zobacz także:
Pamiętajcie również, by nie ścierać żółtego sera bezpośrednio do patelni, do gorących pieczarek. Poczekajcie, aż przestygną.
Podczas rozbijania piersi z kurczaka połóżcie na nich folię. Pozwoli to zachować czystość i higienę w kuchni.
Kurczaka możecie panierować w jajku z dodatkiem mleka. Jeżeli macie ochotę, możecie również zrobić podwójną panierkę z bułki tartej.
Przepis na roladki z kurczaka z serem, pieczarkami i natką pietruszki Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 350 g pieczarek
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Pokrójcie pieczarki na cienkie półplasterki. Podsmażcie je krótko na dobrze rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Pod koniec zetrzyjcie do nich 2 ząbki czosnku i odstawcie z ognia.
-
Do osobnej miski zetrzyjcie żółty ser, np. ementaler i wrzućcie do niego posiekaną natkę pietruszki oraz 2 łyżki majonezu.
-
Przygotujcie piersi z kurczaka. Przetnijcie je na 2 lub 3 części tak, by uzyskać, jak najcieńsze płaty mięsa.
-
Tak przygotowane piersi rozbijcie tłuczkiem.
-
Przestudzone pieczarki dołóżcie do sera i pietruszki. Przyprawcie solą i świeżo roztartym pieprzem. Dokładnie wymieszajcie.
-
Przyprawcie każdy filet solą i pieprzem, a potem nałóżcie na niego przygotowany wcześniej farsz, rozsmarowując go po całej długości filetu. Zwińcie go w roladkę.
-
Roladki panierujcie w jajku i bułce tartej i smażcie na wolnym ogniu, aż będą rumiane (6-7 minut z każdej strony).
-
Podawajcie z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Youtube