Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad

Trzyskładnikowa sałatka z patelni to szybki, niedrogi i smaczny obiad lub kolacja. Podajemy przepis.

Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotuje Tomasz Strzelczyk?

Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom:

- Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis.

- Wygląda pysznie!‼️ Yummy.

Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako:

  • Szybką
  • Niedrogą
  • Smaczną
  • Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad

Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 700 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

karkówka z kociołka przepis

Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski.
  2. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę.
  3. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni.
  4. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod przykryciem aż zmiękną i się przyrumienią.
  5. Czosnek poszatkujcie i surowy dodajcie do mięsa i cebuli. Do moździerza włóżcie ziarna kolendry, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli. Drobno pokrójcie koperek
  6. Do miski z mięsem dodajcie usmażone ziemniaki, koperek i utartą przyprawę z kolendry, pieprzu i soli.
  7. Smacznego!

Źródło: Youtube / Tomasz Strzelczyk, Instagram / Tomasz Strzelczyk

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny daje czadu w kuchni. Tym razem zabrał się za bigos. Nie brakuje w nim kapusty, mięsa, wędzonek, grzybów i śliwek. Dodał do niego również jeden nietypowy składnik, który niebywale podbił smak i aromat potrawy. 

„To ma być bigos, a nie popierdółka” - tak o swoim daniu mówi znany youtuber. I nie da się ukryć, że ten bigos to solidna potrawa, która nasyci nawet największego głodomora. Długo gotowany wprost rozpływa się w ustach, a do tego pachnie tak, że przywoła do stołu całą rodzinę.  Jak Tomasz Strzelczyk podkręca smak bigosu?  Zazwyczaj do bigosu dodaje się intensywnie pachnące przyprawy. Tu również ich nie brakuje. Jednak tym, co najbardziej podbija aromat i smak tego dania, jest... korzenny grzaniec. Składnik rzadko wykorzystywany, a szkoda, bo nadaje pięknego koloru i charakteru tej potrawie. To doskonałe zastępstwo dla często wykorzystywanego wina.  Porady Tomasza Strzelczyka na temat bigosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle zdradza kilka sekretów kulinarnych. Korzystajcie z jego wiedzy i doświadczenia robiąc to danie:  Surowy boczek wrzućcie na jeszcze zimną patelnię. Pozwoli to wytopić więcej tłuszczu, tak potrzebnego do bigosu.  Kapustę kiszoną odciśnijcie, ale nie przepłukujcie jej zimną wodą, bo przecież bigos musi być odpowiednio kwaśny.  Do kiszonej kapusty dodajcie suszone grzyby. Nie musicie ich wcześniej moczyć, gdyż wszystko będzie się gotować na tyle długo, że grzyby zmiękną.  Po przygotowaniu bigos warto zamrozić. Dzięki temu, będzie jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy i kruchy. Na święta po prostu go odgrzejecie.  Przepis na szlachecki bigos wg Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej  2 pętka kiełbasy   300 g surowego boczku   200 g wędzonego boczku  1 jabłko   2 cebule   garść suszonych grzybów   250 g suszonych śliwek   3 liście laurowe  1 łyżeczka cząbru     kilka owoców jałowca   ½ łyżki...