Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników.

Jak gotuje Tomasz Strzelczyk?

Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom:

- Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis.

- Wygląda pysznie!‼️ Yummy.

Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako:

  • Szybką
  • Niedrogą
  • Smaczną
  • Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad

Zobacz także:

Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 700 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski.
  2. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę.
  3. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni.
  4. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod przykryciem aż zmiękną i się przyrumienią.
  5. Czosnek poszatkujcie i surowy dodajcie do mięsa i cebuli. Do moździerza włóżcie ziarna kolendry, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli. Drobno pokrójcie koperek
  6. Do miski z mięsem dodajcie usmażone ziemniaki, koperek i utartą przyprawę z kolendry, pieprzu i soli.
  7. Smacznego!

Źródło: Youtube / Tomasz Strzelczyk, Instagram / Tomasz Strzelczyk