
Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato.
Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso.
Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.
Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka
Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
pół kilograma młodych ziemniaków
-
ćwierć młodej kapusty
-
pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa)
-
szklanka śmietanki
-
2 piersi z kurczaka
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
świeży koperek
-
szczypior
-
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
majeranek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe!
-
Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej.
-
W tym czasie umyjcie i pokrójcie piersi z kurczaka w kostkę. Doprawcie je solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Tomasz specjalnie nie daje za dużo przypraw, żeby danie wyszło lekkie. Jeżeli jednak wolicie mocny i pikantny smak, użyjcie swoich ulubionych przypraw.
-
Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie trochę wody na później. Pokrójcie cebulę.
-
Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie kurczaka i podsmażcie. Gdy się zrumieni, dodajcie cebulę oraz starty ząbek czosnku.
-
Gdy całość się już nieco udusi, dodajcie pokrojone szparagi, kapustę oraz dwie łyżki wody po gotowaniu ziemniaków.
-
Doprawcie pieprzem, majerankiem. Wlejcie śmietankę i dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej.
-
Na sam koniec dodajcie do dania ziemniaki i wymieszajcie. Duście pod przykryciem przez 5 minut.
-
Po tym czasie wsypcie pokrojony szczypior i koperek. Wymieszajcie. Gotowe!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube