Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu

Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato.

Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso.

Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego. 

Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma młodych ziemniaków

  • ćwierć młodej kapusty

  • pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa)

  • szklanka śmietanki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • świeży koperek

  • szczypior

  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe!

  2. Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej.

  3. W tym czasie umyjcie i pokrójcie piersi z kurczaka w kostkę. Doprawcie je solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Tomasz specjalnie nie daje za dużo przypraw, żeby danie wyszło lekkie. Jeżeli jednak wolicie mocny i pikantny smak, użyjcie swoich ulubionych przypraw. 

  4. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie trochę wody na później. Pokrójcie cebulę.

  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie kurczaka i podsmażcie. Gdy się zrumieni, dodajcie cebulę oraz starty ząbek czosnku. 

  6. Gdy całość się już nieco udusi, dodajcie pokrojone szparagi, kapustę oraz dwie łyżki wody po gotowaniu ziemniaków. 

  7. Doprawcie pieprzem, majerankiem. Wlejcie śmietankę i dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej.

  8. Na sam koniec dodajcie do dania ziemniaki i wymieszajcie. Duście pod przykryciem przez 5 minut.

  9. Po tym czasie wsypcie pokrojony szczypior i koperek. Wymieszajcie. Gotowe!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Kotlety mielone

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...

Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Dziś będzie szybkie danie, które każdy zrobi bez specjalnego wysiłku. Przepis na smakowitą „zapiekankę proboszcza” z gotowanych ziemniaków, szynki i cebuli – leci do was prosto od Tomasza Strzelczyka. 

„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej.  Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty.  Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.   Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka.  Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli  Składniki:   1 kg ziemniaków   200 g parzonej szynki   2 cebule   3 ząbki czosnku  400 ml mleka   2 łyżki masła   2 płaskie łyżki mąki    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej   50 g żółtego sera  Sposób przygotowania:  Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości.  Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.   Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski.  Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie.  Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie...

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli
Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.  Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek: Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).  Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.  Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.  Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.  Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.   Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka  Składniki:   1 mała kapusta   150 g pieczarek (farsz)   1,5 kg obranych ziemniaków     3 cebule   350 g pieczarek (sos)  150 ml bulionu   500 ml śmietanki  ½ gałki muszkatołowej   świeżo roztarty pieprz i sól do smaku  świeży tymianek   3 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.  Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.  Pokrójcie 1...

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....