Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato.

Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso.

Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego. 

Zobacz także:

Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma młodych ziemniaków

  • ćwierć młodej kapusty

  • pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa)

  • szklanka śmietanki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • świeży koperek

  • szczypior

  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe!

  2. Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej.

  3. W tym czasie umyjcie i pokrójcie piersi z kurczaka w kostkę. Doprawcie je solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Tomasz specjalnie nie daje za dużo przypraw, żeby danie wyszło lekkie. Jeżeli jednak wolicie mocny i pikantny smak, użyjcie swoich ulubionych przypraw. 

  4. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie trochę wody na później. Pokrójcie cebulę.

  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie kurczaka i podsmażcie. Gdy się zrumieni, dodajcie cebulę oraz starty ząbek czosnku. 

  6. Gdy całość się już nieco udusi, dodajcie pokrojone szparagi, kapustę oraz dwie łyżki wody po gotowaniu ziemniaków. 

  7. Doprawcie pieprzem, majerankiem. Wlejcie śmietankę i dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej.

  8. Na sam koniec dodajcie do dania ziemniaki i wymieszajcie. Duście pod przykryciem przez 5 minut.

  9. Po tym czasie wsypcie pokrojony szczypior i koperek. Wymieszajcie. Gotowe!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube