Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta
Adobe Stock/OddaszfartuchaInstagram
Newsy

Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta

Już wkrótce tłusty czwartek, czyli święto wszystkich łasuchów. Poznajcie przepis na błyskawiczne oponki serowe Tomasza Strzelczyka. Będziecie się nimi zajadać bez końca.

Szukacie ciekawego przepisu na tłusty czwartek, ale nie chcecie przygotowywać pączków, bo ich zrobienie zajmuje wam zbyt dużo czasu? Zróbcie klasyczne serowe oponki z przepisu Tomasza Strzelczyka, autora bloga Oddasz Fartucha. Oponki z jego przepisu są smaczne, lekkie i ładnie rosną przy smażeniu. Jak je przygotować? To bardzo proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na oponki serowe Tomasza Strzelczyka

Przepisy Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności w sieci. Jakiś czas temu autor kulinarnego wideobloga podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pyszne serowe oponki. Zróbcie je na tłusty czwartek. Przepis jest naprawdę prosty, zajmuje mało czasu, a oponki smakują naprawdę wyśmienicie:

- Oponki serowe przygotowane na bazie mielonego twarogu to idealna propozycja na tłusty czwartek. Są banalnie proste, puszyste i bardzo apetyczne. Oponki z serem to słodka przekąska, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok – jako smakołyk dla dzieci lub do popołudniowej kawy. Najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha. Do cukru pudru można dodać też odrobinę cynamonu - zachwala swój przepis Strzelczyk.

Składniki:

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • twaróg 0,5 kg
  • śmietana 18% 200 ml
  • cukier 80 g
  • cukier wanilinowy 15 g
  • soda 2 łyżeczki
  • ocet 2 łyżeczki
  • cukier puder
  • alkohol do oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę, dodajcie zmielony twaróg, kwaśną śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i ocet.
  2. Ciasto starannie wyróbcie, rozwałkujcie na grubość 1,5-2 cm i wytnijcie kształt oponek przy pomocy szklanki i kieliszka.
  3. Oponki smażcie na oleju z dodatkiem alkoholu, dzięki czemu oponki nie napiją się tłuszczu.
  4. Gotowe posypcie cukrem pudrem.
  5. Do cukru pudru możecie dodać też odrobinę cynamonu.
  6. Oponki najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha.
Zobacz także
Oponki serowe

Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

Jak przechowywać oponki serowe?

Przygotowaliście całą stertę oponek i nie chcecie, żeby wyschły? Pamiętajcie, żeby trzymać je pod przykryciem – na przykład w paterze ze szklanym kloszem lub w misce, zakryte bawełnianą ścierką.

Niektóre gospodynie domowe obsypują oponki cukrem pudrem dopiero przed podaniem, a przechowują je bez niego. 

Źródło: oddaszfartucha.pl

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
AdobeStock/AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
Tłusty czwartek tuż tuż. Zanim zaczniecie się objadać słodkimi łakociami, sprawdźcie ile mają one kalorii. Będziecie zaskoczeni.

Już jutro będziemy obchodzili tłusty czwartek. Przed cukierniami jak zwykle ustawią się „kilometrowe" kolejki po pączki, faworki i oponki. W tym dniu mało kto zwraca uwagę na kalorie. To błąd! Czy wiecie, ile kalorii mają pączki i inne tłustoczwartkowe łakocie? Sprawdźcie, zanim zaczniecie się nimi objadać. Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Zacznijmy od tego, że pączki, faworki i oponki, są smażone w głębokim tłuszczu. Ponadto, zawierają mnóstwo kalorycznych dodatków. Są posypywane cukrem pudrem, lukrem, różnymi posypkami oraz zawierają kaloryczne nadzienie. Ile kalorii mają poszczególne z tych słodkości? Pączki W cukierniach możecie dostać ogromny wybór pączków. Pączki z makiem, z lukrem, z budyniem, z konfiturą, z toffi czy z adwokatem, to tylko niewielka część z nich. W ostatnich latach prawdziwą furorę robią pączki z kolorowymi posypkami, orzechami a nawet żelkami. To właśnie od tego, czym nadziano i ozdobiono nasz pączek, zależy jak bardzo będzie on kaloryczny. Trzeba jednak przyjąć, że: średniej wielkości pączek ma od 250 do aż 370 kalorii najmniej kaloryczny jest pączek bez dodatków - ma on 200 kalorii pączek z lukrem czy z budyniem to 350 kalorii pączek hiszpański, znany jako tzw. gniazdko, może mieć ponad 400 kalorii Faworki Wiele osób błędnie uważa, że faworki, wykonane z ciasta zawierającego masło i śmietanę, są mniej kaloryczne niż pączki, ponieważ w tradycyjnym przepisie nie zawierają w cieście cukru. Okazuje się, że chrust jest bardzo kaloryczny - w 100 g faworków jest aż 511 kalorii.  Biorąc pod uwagę fakt, że jeden faworek waży około 17 g, zjedzenie 100 g faworków nie jest zbyt trudnym zadaniem, a jak wiadomo nikt nie poprzestaje na zjedzeniu jednego chrustu. Oponki Oponki to...

Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków
Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję! Dawne smaki W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach.  Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić. Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe! Prosto nie znaczy niesmacznie Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszenne 225 g dobrej jakości twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Jak przygotować szybkie oponki serowe? Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...