Szukacie ciekawego przepisu na tłusty czwartek, ale nie chcecie przygotowywać pączków, bo ich zrobienie zajmuje wam zbyt dużo czasu? Zróbcie klasyczne serowe oponki z przepisu Tomasza Strzelczyka, autora bloga Oddasz Fartucha. Oponki z jego przepisu są smaczne, lekkie i ładnie rosną przy smażeniu. Jak je przygotować? To bardzo proste.

Przepis na oponki serowe Tomasza Strzelczyka

Przepisy Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności w sieci. Jakiś czas temu autor kulinarnego wideobloga podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pyszne serowe oponki. Zróbcie je na tłusty czwartek. Przepis jest naprawdę prosty, zajmuje mało czasu, a oponki smakują naprawdę wyśmienicie:

- Oponki serowe przygotowane na bazie mielonego twarogu to idealna propozycja na tłusty czwartek. Są banalnie proste, puszyste i bardzo apetyczne. Oponki z serem to słodka przekąska, którą z powodzeniem możemy serwować przez cały rok – jako smakołyk dla dzieci lub do popołudniowej kawy. Najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha. Do cukru pudru można dodać też odrobinę cynamonu - zachwala swój przepis Strzelczyk.

Składniki:

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • twaróg 0,5 kg
  • śmietana 18% 200 ml
  • cukier 80 g
  • cukier wanilinowy 15 g
  • soda 2 łyżeczki
  • ocet 2 łyżeczki
  • cukier puder
  • alkohol do oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę, dodajcie zmielony twaróg, kwaśną śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i ocet.
  2. Ciasto starannie wyróbcie, rozwałkujcie na grubość 1,5-2 cm i wytnijcie kształt oponek przy pomocy szklanki i kieliszka.
  3. Oponki smażcie na oleju z dodatkiem alkoholu, dzięki czemu oponki nie napiją się tłuszczu.
  4. Gotowe posypcie cukrem pudrem.
  5. Do cukru pudru możecie dodać też odrobinę cynamonu.
  6. Oponki najlepiej smakują świeże, ale podane również następnego dnia zadowolą każdego łasucha.

Jak przechowywać oponki serowe?

Przygotowaliście całą stertę oponek i nie chcecie, żeby wyschły? Pamiętajcie, żeby trzymać je pod przykryciem – na przykład w paterze ze szklanym kloszem lub w misce, zakryte bawełnianą ścierką.

Niektóre gospodynie domowe obsypują oponki cukrem pudrem dopiero przed podaniem, a przechowują je bez niego. 

Zobacz także:

Źródło: oddaszfartucha.pl