Ceny chleba przyprawiają was o zawrót głowy? Upieczcie go sami w domu. To wcale nie jest trudne, o czym przekonuje nas autor bloga oddaszfartucha.pl – Tomasz Strzelczyk. Sprawdźcie jak przygotowuje on swój chleb.

Kim jest Tomasz Strzelczyk?

Tomasz Strzelczyk zyskał ogromną popularność w sieci. Wszystko zaczęło się od jego udziału w IV edycji programu „Masterchef Polska", w którym dotarł on do finałowej piątki. Mimo iż Strzelczyk nie wygrał show, słuch o nim nie zaginął. Wręcz przeciwnie – jego przepisy robią prawdziwą furorę w internecie.

Jakiś czas temu Tomek podzielił się przepisem na smaczny, chrupiący domowy chleb:

- Prosty do wykonania chlebek na drożdżach, zapach unosi się po całym domu, a smak jest niepowtarzalny - zachwala swój przepis Strzelczyk.

Przepis na chrupiący chleb Tomasza Strzelczyka

Oto, czego będziecie potrzebować, żeby go upiec:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg mąki uniwersalnej
  • 800 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 g soli

Przygotowanie:

  1. Na początku wkruszcie do wody drożdże i wymieszajcie.
  2. Wsypcie sól, po czym wlejcie rozczyn do mąki i zacznijcie dokładne, ręczne wyrabianie ciasta.
  3. Gdy ciasto odkleja się od rąk, odłóżcie je na bok, przykryte folią na 20 minut.
  4. Po 20 minutach ponownie wyróbcie ciasto, naciągając je od dołu do góry.
  5. Czynność powtórzcie 4 razy co 20 minut.
  6. Po zakończeniu ostatniej serii, odstawcie ciasto do wyrośnięcia na 8-10 godzin.
  7. Gdy ciasto pięknie urośnie, wyjmijcie je z miski (warto podsypać boki mąką), obsypcie deskę mąką i uformujcie ciasto.
  8. Przedzielcie ciasto na 2 części (z kg mąki wyjdą wam 2 bochenki), przykryjcie chleby folią i odstawcie na godzinę.
  9. Wstawcie do piekarnika naczynie i rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni.
  10. Chleb wstawcie do rozgrzanego już naczynia.
  11. Zmoczcie chleb wodą, żeby skórka się ładnie zrumieniła.
  12. Przykryjcie chleb pokrywką i wstawcie do piekarnika na 25 minut.
  13. Po 25 minutach zdejmijcie pokrywę na 10 minut, aby przyrumienić skórkę.

Ważna piekarska rada Tomasza Strzelczyka 

Co zrobić, żeby chleb był po upieczeniu przyjemnie chrupiący? 

Dobrze, żeby upieczony chleb poleżał na kratce, żeby się nie zaparował, bo jak się zaparuje to nie będzie chrupiącej skórki. Możecie go położyć na 2 łyżkach. Smak takiego chleba jest nieporównywalnie lepszy niż ze sklepu. Pamiętajmy też, że dobrze wypieczony chleb musi mieć głuchy odgłos od spodu - radzi Tomek. 

Źródło: youtube.pl