Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się? 

Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?  

Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.  

Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać. 

Zobacz także:

Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy. 

Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości. 

Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

  • 1 opakowanie świeżego, młodego bobu 

  • 2 piersi z kurczaka (dość duże i grube) 

  • 4 ząbki czosnku 

  • 1 niewielka cebula 

  • 1 cytryna 

  • koperek 

  • sól 

  • świeżo roztarty czarny pieprz 

  • olej 

  • masło 

  • pół łyżki mąki pszennej 

  • łyżeczka miodu 

  • pół łyżki sosu sojowego 

Sposób przygotowania: 

  1. Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut. 

  1. Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki). 

  1. Mięso przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę. Podsmażone mięso wyłóżcie na talerz. 

  1. Posiekajcie drobno czosnek i pokrójcie w kostkę cebulę.  

  1. Cebulę wrzućcie na patelnię po smażeniu kurczaka i dodajcie do niej masło. Gdy się zeszkli, dorzućcie czosnek i smażcie około pół minuty. 

  1. Do cebuli i czosnku dodajcie pół łyżki mąki pszennej i podsmażcie całość. Wlejcie sok z 1 cytryny, łyżkę wody, łyżeczkę miodu i pół łyżki sosu sojowego. Doprawcie pieprzem. 

  1. Następnie do sosu dodajcie mięso i bób, a patelnię nakryjcie pokrywką. Po 5 minutach duszenia wrzućcie solidną łyżkę masła, aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Tak trzymajcie jeszcze 5-6 minut. 

  1. Posiekajcie koperek i posypcie nim kurczaka pod koniec duszenia. Gotowe, możecie nakładać. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube