Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 

Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się? 

Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?  

Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.  

Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać. 

Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy. 

Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości. 

Zobacz także
Przepis na brutalnie pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Zjedlibyście?

Przepis na „brutalnie pyszne” pikantne skrzydełka Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są przyprawy

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu

Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu

Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

  • 1 opakowanie świeżego, młodego bobu 

  • 2 piersi z kurczaka (dość duże i grube) 

  • 4 ząbki czosnku 

  • 1 niewielka cebula 

  • 1 cytryna 

  • koperek 

  • sól 

  • świeżo roztarty czarny pieprz 

  • olej 

  • masło 

  • pół łyżki mąki pszennej 

  • łyżeczka miodu 

  • pół łyżki sosu sojowego 

Sposób przygotowania: 

  1. Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut. 

  1. Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki). 

  1. Mięso przyprawcie solą i pieprzem. 

  1. Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę. Podsmażone mięso wyłóżcie na talerz. 

  1. Posiekajcie drobno czosnek i pokrójcie w kostkę cebulę.  

  1. Cebulę wrzućcie na patelnię po smażeniu kurczaka i dodajcie do niej masło. Gdy się zeszkli, dorzućcie czosnek i smażcie około pół minuty. 

  1. Do cebuli i czosnku dodajcie pół łyżki mąki pszennej i podsmażcie całość. Wlejcie sok z 1 cytryny, łyżkę wody, łyżeczkę miodu i pół łyżki sosu sojowego. Doprawcie pieprzem. 

  1. Następnie do sosu dodajcie mięso i bób, a patelnię nakryjcie pokrywką. Po 5 minutach duszenia wrzućcie solidną łyżkę masła, aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Tak trzymajcie jeszcze 5-6 minut. 

  1. Posiekajcie koperek i posypcie nim kurczaka pod koniec duszenia. Gotowe, możecie nakładać. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach
Cóż może być smaczniejszego od aromatycznego dania z młodej kapusty z dodatkiem kurczaka? Wypróbujcie ten genialny przepis Tomasza.

Sezon na młodą kapustę i świeże, pachnące zioła oznacza jedno - przyrządzanie bigosów i dań z młodej kapusty! Własnie teraz jest ona najsmaczniejsza i warto jeść ją jak najczęściej. Tomasz Strzelczyk podzielił się niedawno swoim przepisem na kolejną wariację na temat młodej kapusty, z kurczakiem, pomidorami, porami oraz curry. Danie ma dość lejącą konsystencję, choć nie na tyle, by nazwać je na przykład zupą kapuścianą. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego nie będziecie musieli długo stać przy gorącej kuchence - idealne rozwiązanie na letnie upały! Sprawdźcie, jak zrobić to danie z przepisu Tomasza.  Przepis na bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka Do przygotowania tego dania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 piersi z kurczaka pół główki młodej kapusty 2 pory  1 marchewka 2 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie śmietanki 30% (300 ml) 1 puszka pomidorów 2 łyżki curry sól pieprz Przygotowanie: Umyjcie i osuszcie piersi z kurczaka. Następnie pokrójcie je na dość wąskie paski. Na rozgrzaną patelnię wylejcie olej i zaczekajcie, aż się rozgrzeje. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie kurczaka oraz 2 łyżki curry, sól oraz świeżo starty pieprz. Wymieszajcie.  Kiedy kurczak będzie się smażył, pokrójcie drobno kapustę. Marchewkę pokrójcie w drobne słupki (jak „zapałki”) Od czasu do czasu przemieszajcie kurczaka, by się nie przypalił. Kiedy będzie już podpieczony, wlejcie dwie szklanki bulionu drobiowego (albo rosołu). Do kurczaka wrzućcie marchewkę i zaczekajcie, aż się zagotuje. W tym czasie pokrójcie por drobno. Po zagotowaniu wlejcie na patelnię z...