Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak

Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików 

Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy: 

  • Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite. 
  • Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek. 
  • Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.  
Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie

Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

Pulpeciki 

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 cebula  
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej  
  • 5 łyżek mleka  
  • sól i pieprz 

Sos śmietanowy  

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła  
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml wywaru z warzyw  
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 150 ml gęstej śmietany  
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon  

Sposób przygotowania:

  1. Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól 
  2. Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku. Dodajcie je z jednym jajkiem do masy mięsnej. 
  3. Wyrabiajcie masę, aż będzie gładka, po czym odstawcie ją na 2 godziny.  
  4. Ulepcie malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. 
  5. Obsmażcie je na rumiano. Możecie zrobić to na oleju lub maśle klarowanym.  
  6. Usmażone pulpeciki przełóżcie do naczynia żaroodpornego i wsuńcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30 minut. 
  7. W tym czasie przygotujcie sos. Do niewielkiego garnka wrzućcie 40 g masła, a gdy się rozpuści, wsypcie 40 g mąki pszennej i podsmażajcie przez około 2 minuty.  
  8. Wlejcie do zasmażki bulion wołowy i warzywny, a następnie doprowadźcie płyn do wrzenia. Dodajcie łyżkę sosu sojowego i dużą łyżeczkę musztardy. Dolejcie śmietanę i doprawcie solą i pieprzem. 
  9. Klopsiki podawajcie polane sosem, w towarzystwie żurawiny, puree z ziemniaków i gotowanego zielonego groszku. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał! Ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał, ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu!
Te gołąbki nie wymagają żmudnego zawijania. Nie rozpadną się także podczas gotowania. Zobaczcie jak zrobić leniwe gołąbki Tomasza Strzelczyka.

Autor „Oddasz Fartucha" zadziwia sposobem podania gołąbków. Nazywa je szybkimi i rzeczywiście, nie trzeba zawijać kapusty. Ten sposób musi być szybszy!  Uczestnik IV edycji programu „Masterchef Polska" musiał oddać fartuch w programie. Nie oddaje go jednak w prawdziwym życiu i wciąż dostarcza swoim fanom nowych, kuchennych inspiracji. Jego gołąbki, czyli kapusta faszerowana, zadziwiają. Z liści kapusty i kolejnych warstw mięsa powstaje prawdziwa gołąbkowa lazania, która smakuje zupełnie jak gołąbki. Przepis na szybkie gołąbki wg. Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu 2 jajka Duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych)  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu Potrzebne też będzie naczynie żaroodporne, najlepiej okrągłe lub niewielka tortownica. Przygotowanie: Z kapusty odcinamy dół z twardym głąbem, zdejmujemy pojedyncze liście i parzymy je w dużym garnku z wodą, gotując około 10 minut. Wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni z gorącym tłuszczem. Do smażącej się cebuli wkrajamy poszatkowany ząbek czosnku. W czasie, gdy smaży się cebula, drobno kroimy grzyby. Do miski wrzucamy mięso, ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem i namoczone płatki owsiane w mleku, których używamy zamiast bułki. Do masy dodajemy grzyby z odrobiną wody wyciśniętej podczas ich krojenia, pomidory z puszki, wcześniej drobno posiekane, pieprz i sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy sprężystą, jednolitą masę....

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem 150 g mięsa mielonego ¼ cebuli Ząbek czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie octowej 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz 3 łyżki płatków owsianych Sos do kotletów z kaparami: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika. Do miski włóżcie mielone mięso. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie. Wrzućcie do miski słonecznik. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak. Dodajcie kapary do miski z mięsem. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem. Wyróbcie masę mięsną rękami. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...