Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego. 

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików 

Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy: 

  • Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite. 
  • Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek. 
  • Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.  

Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

Pulpeciki 

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 cebula  
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej  
  • 5 łyżek mleka  
  • sól i pieprz 

Sos śmietanowy  

Zobacz także:

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła  
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml wywaru z warzyw  
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 150 ml gęstej śmietany  
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon  

Sposób przygotowania:

  1. Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól 
  2. Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku. Dodajcie je z jednym jajkiem do masy mięsnej. 
  3. Wyrabiajcie masę, aż będzie gładka, po czym odstawcie ją na 2 godziny.  
  4. Ulepcie malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. 
  5. Obsmażcie je na rumiano. Możecie zrobić to na oleju lub maśle klarowanym.  
  6. Usmażone pulpeciki przełóżcie do naczynia żaroodpornego i wsuńcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30 minut. 
  7. W tym czasie przygotujcie sos. Do niewielkiego garnka wrzućcie 40 g masła, a gdy się rozpuści, wsypcie 40 g mąki pszennej i podsmażajcie przez około 2 minuty.  
  8. Wlejcie do zasmażki bulion wołowy i warzywny, a następnie doprowadźcie płyn do wrzenia. Dodajcie łyżkę sosu sojowego i dużą łyżeczkę musztardy. Dolejcie śmietanę i doprawcie solą i pieprzem. 
  9. Klopsiki podawajcie polane sosem, w towarzystwie żurawiny, puree z ziemniaków i gotowanego zielonego groszku. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube