Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak

Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego. 

Kotlety mielone

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików 

Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy: 

  • Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite. 
  • Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek. 
  • Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.  
Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie

Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka 

Składniki: 

Pulpeciki 

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 cebula  
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej  
  • 5 łyżek mleka  
  • sól i pieprz 

Sos śmietanowy  

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła  
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml wywaru z warzyw  
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 150 ml gęstej śmietany  
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon  

Sposób przygotowania:

  1. Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól 
  2. Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku. Dodajcie je z jednym jajkiem do masy mięsnej. 
  3. Wyrabiajcie masę, aż będzie gładka, po czym odstawcie ją na 2 godziny.  
  4. Ulepcie malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. 
  5. Obsmażcie je na rumiano. Możecie zrobić to na oleju lub maśle klarowanym.  
  6. Usmażone pulpeciki przełóżcie do naczynia żaroodpornego i wsuńcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30 minut. 
  7. W tym czasie przygotujcie sos. Do niewielkiego garnka wrzućcie 40 g masła, a gdy się rozpuści, wsypcie 40 g mąki pszennej i podsmażajcie przez około 2 minuty.  
  8. Wlejcie do zasmażki bulion wołowy i warzywny, a następnie doprowadźcie płyn do wrzenia. Dodajcie łyżkę sosu sojowego i dużą łyżeczkę musztardy. Dolejcie śmietanę i doprawcie solą i pieprzem. 
  9. Klopsiki podawajcie polane sosem, w towarzystwie żurawiny, puree z ziemniaków i gotowanego zielonego groszku. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy
Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni
Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty  Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.  Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.  Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.  Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.  Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:   300 g suchej kaszy gryczanej palonej  50 g suszonych grzybów   200 g ugotowanej kapusty kiszonej   2 jajka   1 cebula   1 ząbek czosnku   3 łyżki bułki tartej   1 czubata łyżka maki pszennej   Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Śmietana do sosu  Sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.  Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać
Sos mięsno-grzybowy z receptury Tomasza Strzelczyka przygotowywany jest z mięsa wołowego i suszonych grzybów. Według popularnego kucharza, taki sos można jeść codziennie. 

Ten sos to prawdziwy smak jesieni zrobiony w jednym garnku. Aromatyczny, treściwy i gęsty, a do tego prosty w przygotowaniu. Kroicie, wrzucacie do garnka i czekacie. A dzięki jednemu banalnemu trikowi nie będziecie musieli go nawet zagęszczać.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania sosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się swoim bogatym doświadczeniem kulinarnym z odbiorcami. Zdradza m.in. sposób na zagęszczenie sosu, bez tzw. podbijania mąką: Mięso oprószcie przed smażeniem mąką pszenną. To sprawi, że wołowina podczas smażenia szybciej się zamknie i pozostanie soczysta w środku. Taki zabieg ma również niebagatelny wpływ na konsystencję sosu. Mąka znajdująca się na mięsie zagęści bowiem sos i sprawi, że będzie on kremowy, a wy nie będziecie musieli już nic robić w tym temacie.  Mięso dodawajcie do smażenia partiami. Jeżeli wrzucicie na raz zbyt wiele, zacznie się wam gotować, a nie smażyć.   Suszone grzyby moczcie przez min. 2,5 godziny. W tym czasie zmieńcie w nich wodę. W ten sposób pozbędziecie się piachu. Jest to szalenie istotne, ponieważ później dodajecie grzyby wraz z wodą do sosu.   Przepis Tomasza Strzelczyka na wołowinę w sosie z suszonych grzybów  Składniki:   1 kg wołowiny na gulasz   2 cebule   1 pietruszka   3 marchewki   duża garść suszonych grzybów   3 liście laurowe   4 goździki   5 owoców jałowca   1 płaska łyżka rozmarynu   sól i świeżo roztarty pieprz   Sposób przygotowania:  Mięso przyprawcie solą, roztartym pieprzem, słodką papryką. Następnie oprószcie je solidną porcją mąki pszennej. Wymieszajcie  W garnku...