Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina!

Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka? 

Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA.

Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas. 

Zobacz także:

Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka

Składniki: 

  • spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa) 

  • makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu) 

  • 3 cebule 

  • 1 większa marchewka 

  • bulion warzywny 

  • sól 

  • świeżo roztarty czarny pieprz 

  • słodka papryka 

  • świeży rozmaryn 

  • kilka liści laurowych 

Sposób przygotowania: 

  1. Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni). 

  1. Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli. 

  1. Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie. 

  1. Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by prawie pokrył wszystkie składni). Przykryjcie i duście całość do miękkości ok. 20 minut. 

  1. Posiekajcie natkę pietruszki i posypcie obficie danie. Wymieszajcie. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha/YouTube