Tomasz Strzelczyk krytycznie o daniach gotujących celebrytów: „Potrawy wyszukane i na pokaz”
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Facebook/Tomasz Strzelczyk, YouTube/Tomasz Strzelczyk
Newsy

Tomasz Strzelczyk krytycznie o daniach gotujących celebrytów: „Potrawy wyszukane i na pokaz”

Wyszła pierwsza książka kucharska Tomasza Strzelczyka. Przeznaczona jest dla amatorów klasycznych dań, przygotowywanych z prostych, tanich i dostępnych składników.

Uczestnik IV edycji konkursu kulinarnego „Masterchef Polska” doszedł w telewizyjnym show do finałowej piątki. Po programie utworzył kanał na YouTube i profil na Instagramie, na których zgromadził ponad milion fanów. Jego książka „Oddasz fartucha, facet w kuchni” właśnie pojawiła się w księgarniach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Tomasz Strzelczyk?

Dla osób, które nie oglądały programu „Masterchef Polska” sformułowanie „oddasz fartucha” może być niezrozumiałe. Widzowie programu jednak wiedzą, że w ten sposób jeden z jurorów, kucharz i restaurator francuskiego pochodzenia, Michel Moran, zwracał się do uczestników, który odpadli z konkursu i musieli opuścić program. Tomasz Strzelczyk także pewnego dnia usłyszał od jurora słynne hasło „oddasz fartucha”.

W momencie gdy skończyła się jego przygoda z programem, jeszcze mocniej zaczęła rozwijać się pasja gotowania, tworzenia i rozpowszechniania przepisów na tradycyjne polskie dania. Jego przepisy można śledzić na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka w formie video, oraz na blogu z postaci zwykłych receptur.

Kucharz tak zapowiadał rozpoczęcie swojej blogerskiej działalności, którą kontynuuje już od 7 lat:

- Dzięki programowi rozwinąłem się kulinarnie na bardzo wysoki poziom, który kontynuuję. Na moim blogu będę starał się przybliżyć wam jak w prosty sposób, można przyrządzić pyszne dania. Większość moich inspiracji będzie w formie video, jak również w tradycyjnej formie przepisów.

„Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” – książka kucharska Tomasza Strzelczyka

Pierwsza książka kucharska uczestnika „Masterchef" zawiera wszystko to, co tak przyciąga fanów do mediów społecznościowych kucharza. A jego kanały podobają się, bo stawia na prostotę — zarówno w zakresie doboru składników jak i sposobów gotowania. Taka też jest ta książka.

Tomasz Strzelczyk uważa, że jego przepisy są inne od tych, które można znaleźć na większości blogów:

- Mam takie wrażenie, że jeśli ktoś gotuje publicznie czy pisze książkę, to te potrawy są w większości takie bardzo wyszukane, takie troszeczkę na pokaz, a ja chciałem uniknąć tego.

Kucharz wskazuje, że jego opracowanie spodoba się osobom szukającym prostych przepisów o niebanalnych smakach, tym, którzy poszukują w kuchni nowości, oraz wszystkim zapracowanym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie wyszukanych dań na podstawie skomplikowanych przepisów. Tak o książce mówi autor:

- Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej!

- Wiem, że nie chcecie tracić czasu na stanie godzinami przy garnkach czy długie szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzielę się z wami swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności.

W rozmowie podczas spotkania autorskiego promującego książkę, zorganizowanego przez wydawnictwo „Horyzont Znak", kucharz tak podsumował swoją pracę:

- Chciałem, żeby to było takie nasze, domowe, takie swojskie, które gotujemy na co dzień. Taka była idea i myślę, ze chyba nam się udało.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Trzyskładnikowa sałatka z patelni to szybki, niedrogi i smaczny obiad lub kolacja. Podajemy przepis.

Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników. Jak gotuje Tomasz Strzelczyk? Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom: - Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis. - Wygląda pysznie!‼️ Yummy. Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako: Szybką Niedrogą Smaczną Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło Składniki 1 kg karkówki 700 g ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku Pęczek koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod...

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do...

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał! Ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał, ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu!
Te gołąbki nie wymagają żmudnego zawijania. Nie rozpadną się także podczas gotowania. Zobaczcie jak zrobić leniwe gołąbki Tomasza Strzelczyka.

Autor „Oddasz Fartucha" zadziwia sposobem podania gołąbków. Nazywa je szybkimi i rzeczywiście, nie trzeba zawijać kapusty. Ten sposób musi być szybszy!  Uczestnik IV edycji programu „Masterchef Polska" musiał oddać fartuch w programie. Nie oddaje go jednak w prawdziwym życiu i wciąż dostarcza swoim fanom nowych, kuchennych inspiracji. Jego gołąbki, czyli kapusta faszerowana, zadziwiają. Z liści kapusty i kolejnych warstw mięsa powstaje prawdziwa gołąbkowa lazania, która smakuje zupełnie jak gołąbki. Przepis na szybkie gołąbki wg. Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu 2 jajka Duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych)  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu Potrzebne też będzie naczynie żaroodporne, najlepiej okrągłe lub niewielka tortownica. Przygotowanie: Z kapusty odcinamy dół z twardym głąbem, zdejmujemy pojedyncze liście i parzymy je w dużym garnku z wodą, gotując około 10 minut. Wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni z gorącym tłuszczem. Do smażącej się cebuli wkrajamy poszatkowany ząbek czosnku. W czasie, gdy smaży się cebula, drobno kroimy grzyby. Do miski wrzucamy mięso, ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem i namoczone płatki owsiane w mleku, których używamy zamiast bułki. Do masy dodajemy grzyby z odrobiną wody wyciśniętej podczas ich krojenia, pomidory z puszki, wcześniej drobno posiekane, pieprz i sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy sprężystą, jednolitą masę....

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...