Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa:

- Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso.

Jak przyrządzić soczystego kurczaka?

Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni"  do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka.

Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche.

Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa.

Zobacz także:

Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 średnie udka z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • Świeże zioła
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wyluzowane udka kurczaka pokrójcie na drobniejsze kawałki, a następnie przyprawcie solą, świeżo roztartym czarnym pieprzem i czerwoną papryką.
  2. Do miseczki rozbijcie 4 jajka, dodajcie mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i wymieszajcie składniki.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej, kawałki kurczaka obtaczajcie w jajku i kładźcie na patelni oraz smażcie do zrumienienia się. Usmażone kawałki kurczaka przełóżcie na talerz.
  4. Pokrójcie w kostkę cebule i papryczkę chilli, a także ząbki czosnku. Czosnek najpierw zmiażdżcie nożem, a następnie poszatkujcie.
  5. Na tej samej patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie cebulę. Jak już będzie szklista dodajcie czosnek, chwile smażcie i dodajcie papryczkę chilli, a na wierzch lekko poszarpane zioła w dużych łodygach, np. tymianek i rozmaryn. Dodajcie sól i świeżo roztarty czarny pieprz. Teraz dodajcie jeszcze trochę masła, żeby zaczął się tworzyć sos.
  6. Zdejmijcie z patelni zieleninę, dolejcie śmietankę i chwilę poduście. Do sosu dołóżcie odłożone kurczaki i duście na odkrytej patelni 10-12 minut do zagęszczenia sosu.]
  7. Smacznego!

Danie podawajcie z tłuczonymi ziemniakami.

Źródło: Youtube/Oddasz Fartucha