Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa:
- Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso.
Jak przyrządzić soczystego kurczaka?
Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni" do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka.
Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche.
Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa.
Zobacz także:
Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4 średnie udka z kurczaka
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- Świeże zioła
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
- Olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
- Wyluzowane udka kurczaka pokrójcie na drobniejsze kawałki, a następnie przyprawcie solą, świeżo roztartym czarnym pieprzem i czerwoną papryką.
- Do miseczki rozbijcie 4 jajka, dodajcie mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i wymieszajcie składniki.
- Rozgrzejcie na patelni olej, kawałki kurczaka obtaczajcie w jajku i kładźcie na patelni oraz smażcie do zrumienienia się. Usmażone kawałki kurczaka przełóżcie na talerz.
- Pokrójcie w kostkę cebule i papryczkę chilli, a także ząbki czosnku. Czosnek najpierw zmiażdżcie nożem, a następnie poszatkujcie.
- Na tej samej patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie cebulę. Jak już będzie szklista dodajcie czosnek, chwile smażcie i dodajcie papryczkę chilli, a na wierzch lekko poszarpane zioła w dużych łodygach, np. tymianek i rozmaryn. Dodajcie sól i świeżo roztarty czarny pieprz. Teraz dodajcie jeszcze trochę masła, żeby zaczął się tworzyć sos.
- Zdejmijcie z patelni zieleninę, dolejcie śmietankę i chwilę poduście. Do sosu dołóżcie odłożone kurczaki i duście na odkrytej patelni 10-12 minut do zagęszczenia sosu.]
- Smacznego!
Danie podawajcie z tłuczonymi ziemniakami.
Źródło: Youtube/Oddasz Fartucha