Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Adobe Stock
Newsy

Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso

Jak szybko przyrządzić prosty i tani obiad? Tomasz Strzelczyk podpowiada.

Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa:

- Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić soczystego kurczaka?

Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni"  do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka.

Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche.

Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa.

Zobacz także
Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują

Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują

Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O Ukraina!". Znamy przepis na kotlety po kijowsku

Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O! Ukraina!". Polecamy przepis na kotlety po kijowsku

Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 średnie udka z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • Świeże zioła
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wyluzowane udka kurczaka pokrójcie na drobniejsze kawałki, a następnie przyprawcie solą, świeżo roztartym czarnym pieprzem i czerwoną papryką.
  2. Do miseczki rozbijcie 4 jajka, dodajcie mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i wymieszajcie składniki.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej, kawałki kurczaka obtaczajcie w jajku i kładźcie na patelni oraz smażcie do zrumienienia się. Usmażone kawałki kurczaka przełóżcie na talerz.
  4. Pokrójcie w kostkę cebule i papryczkę chilli, a także ząbki czosnku. Czosnek najpierw zmiażdżcie nożem, a następnie poszatkujcie.
  5. Na tej samej patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie cebulę. Jak już będzie szklista dodajcie czosnek, chwile smażcie i dodajcie papryczkę chilli, a na wierzch lekko poszarpane zioła w dużych łodygach, np. tymianek i rozmaryn. Dodajcie sól i świeżo roztarty czarny pieprz. Teraz dodajcie jeszcze trochę masła, żeby zaczął się tworzyć sos.
  6. Zdejmijcie z patelni zieleninę, dolejcie śmietankę i chwilę poduście. Do sosu dołóżcie odłożone kurczaki i duście na odkrytej patelni 10-12 minut do zagęszczenia sosu.]
  7. Smacznego!

Danie podawajcie z tłuczonymi ziemniakami.

Źródło: Youtube/Oddasz Fartucha

przepis na kotlety z kurczaka z majonezem
Adobe Stock
Newsy
Sposób na mega soczystego kurczaka. Przepis, który powinien znać każdy
Niektórym gospodyniom kurczak śni się już po nocach, kiedy domownicy raz po raz domagają się dania przygotowanego właśnie z niego.

Pierś z kurczaka, udka, skrzydełka i tak na okrągło. Znacie ten stan? Jeżeli tak, to na pewno nie pogardzicie jakiś rodzajem urozmaicenia. Zamiast kolejnych nuggetsów z kurczaka, czyli kawałków piersi utaplanych w jajku i bułce tartej, wypróbujcie czegoś innego, znacznie ciekawszego w smaku. Nasza propozycja opiera się na dwóch kluczowych dodatkach – a więc majonezie i serze żółtym. To naprawdę jest przepis, który powinien znać każdy! Z czym podawać kotlety z kurczaka? Tak, wiemy, brzmi to wszystko razem dość… tłusto. Dlatego też serdecznie polecamy wam smażenie tych kotlecików z piersi kurczaka na małej ilości oleju na patelni teflonowej. Alternatywą będzie także upieczenie kotlecików w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do temperatury 180 st. C i  piec przez około 20 min. Z czym podać tak przygotowanego kurczaka? Jako równowaga do tłustego smaku kotlecików świetnie sprawdzi się neutralny w smaku biały ryż, a także kwaśna surówka z kiszonej kapusty. Przepis na kurczaka z majonezem i z serem żółtym Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 15  dag sera żółtego (gouda, edam) 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyśćcie i pokrójcie na kształt „kotlecików” o nie większej długość niż 6-7 cm i szerokości ok. 5 cm. Wymieszajcie w misce lub w głębokim talerzu dwie łyżki mąki pszennej, dwie łyżki majonezu i   dwa roztrzepane jajka. Doprawcie masę mączno-jajeczną przyprawami. Możecie dodać w tym momencie także waszych ulubionych ziół, np. prowansalskich, oregano, czy bazylię. Zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach żółty ser....

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę
Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak. Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę? Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem: - Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi. Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu. Przepis na wątróbkę Karola Okrasy Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 czerwone jabłka 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli 50 ml octu balsamicznego 40 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Olej roślinny – do smażenia Przygotowanie: Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski,...

Kotleciki szu szu
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Znacie kotleciki szu szu? Raz, dwa i obiad gotowy. Z talerzy znikają jeszcze szybciej
Ryż i kotleciki szu szu – perfekcja rodem z Azji. Nie oprzecie się tej kombinacji aromatycznych przypraw i delikatnego smaku kurczaka.

Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe? Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana. Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi. Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie. To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak. Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem. Szu szu i gotowe! Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków. Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem. Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu. Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka. Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku. Przepis na kotleciki szu szu Składniki: Pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku Papryka mielona słodka Papryka wędzona w proszku Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu...