zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy

Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 

90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski podjął się przeprowadzenia operacji bariatrycznej, dorzucił do tego odpowiednią dietę, po kilku latach zwyciężył w końcu w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie!

A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy.

Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę z buraków

Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kilograma buraków
  • 220 g marchwi
  • 170 g pietruszki
  • 200 g jabłek
  • 200 g cebuli
  • 180 g papryki czerwonej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wody
  • Pestki z dyni
Zobacz także
dieta Tomasza Sekielskiego

To właśnie tym zajadał się Tomasz Sekielski, który schudł aż 100 kg. Mamy przepis na to proste danie

Tomasz Sekielski

Spektakularna metamorfoza Tomasza Sekielskiego. Mieści się w ubrania sprzed 12 lat. Wszystko dzięki jednej osobie

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić.
  3. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie.
  5. Na koniec całość zblendujcie na krem.

Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych, świeżych ziół. Smacznego! Taka zupa jest idealnym pomysłem na obiad nie tylko wtedy, gdy jesteście na diecie – jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca.

 

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...

Tomasz Sekielski
ONS
Newsy
Ta zupa cudownie wspomaga odchudzanie. Dowód? Tomasz Sekielski zajadał się nią i jest szczuplejszy o 90 kilogramów
Przemiana Tomasza Sekielskiego robi wrażenie. Czym raczył się podczas diety dziennikarz śledczy? Oto przepis na jego zupę buraczaną.

Zupa z buraków – na takie zestawienie dla większości z was prawdopodobnie istnieje tylko jedna odpowiedź. Barszcz czerwony. To prawda, barszcz czerwony czy też barszcz ukraiński, to najbardziej klasyczny przepis na buraczaną zupę. Z tego wspaniałego czerwonego warzywa można wyczarować jeszcze inne cuda. Takie jak choćby zupa krem. Dieta pana Tomka Wie coś o tym Tomasz Sekielski. Reporter i dziennikarz śledczy, znany ostatnio z filmów dotyczących wypaczeń i nieprawidłowości w kościele katolickim, schudł aż 90 kg. Niebywałe. Tak wielka metamorfoza oczywiście w dużej mierze wynika z przeprowadzonej operacji zmniejszenia żołądka. Oprócz tego, Sekielski musiał znieść sporo wyrzeczeń i zmienić swoje dotychczasowe żywieniowe zwyczaje. Jedną ze zmian było wprowadzenie znacznie zdrowszych posiłków. Takich jak choćby wspomniana zupa krem z buraków. Zobaczcie sami, jak zajadał ją nie tak dawno pan Tomek: Przepis na zupę krem z buraków Składniki: 50 dag buraków czerwonych 20 dag marchwi 1 pietruszka 2 jabłka 2 cebule Papryka czerwona Puszka pomidorów Łyżka oliwy z oliwek Łyżka pestek z dyni Opcjonalnie – łyżka jogurtu naturalnego Sól i pieprz Przygotowanie: Buraki, marchew i pietruszkę obierzcie. Obrane warzywa ugotujcie do miękkości. Pokrojoną paprykę, cebulę i jabłka podsmażcie na oliwie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie w malakserze lub za pomocą blendera. Doprawcie całość solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Podawajcie posypane pestkami z dyni i opcjonalnie z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!

zupa dyniowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Anna Mucha uwielbia jeść tę zupę. Nic dziwnego, że tak bardzo schudła
Sposobem na skuteczne schudnięcie jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta. Wypróbujcie przepis na zupę z diety Ani Muchy!

Nagły wzrost temperatury na zewnątrz, wielu osobom przypomniał o tym, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. A to oznacza, że będzie można już zostawić grube kurtki i długie płaszcze w szafie! Jednak robi się niewesoło w momencie, gdy zakładacie lekkie, wiosenne spodnie i z przerażeniem stwierdzacie, że ledwo możecie je zapiąć. Wiosna za pasem, a wasza sylwetka nadal jest zimowa! Czasu zostało niewiele, ale zdążycie jeszcze zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, które przybyły wam zimą. Co powiecie na przepis Ani Muchy na schudnięcie? Przepis Ani Muchy na zupę dyniową Aktorka jakiś czas temu oczarowała swoich fanów zgrabną sylwetką. Gwiazda postanowiła dokonać zmian w swojej diecie – zaczęła jeść zdrowiej oraz dbać o regularność posiłków. Podkreśla, że nie katuje się restrykcyjnymi dietami. Jej posiłki są zbilansowane i bardzo pożywne. Ponadto, gwiazda ćwiczy kilka razy w tygodniu, by zachować formę. Jednym z jej ulubionych dań na obiad jest prosta zupa dyniowa. Spróbujcie sami! Składniki: 15 dag dyni Kilka kromek czerstwego chleba 10 dag mięsa z piersi kurczaka 1 ziemniak 1 łyżka oliwy Pestki dyni Ziele angielskie Liście laurowe Majeranek Gałka muszkatołowa Pieprz Sól Przygotowanie: Ugotujcie bulion drobiowy (lub wykorzystajcie wczorajszy rosół) Pokrójcie dynię w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i gdy będzie już gorąca, wrzućcie na nią pokrojoną dynię. Wlejcie niewielką ilość wody, przykryjcie i duście. Podgrzejcie bulion drobiowy i dodajcie do niego ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy dynia zmięknie, dodajcie ją do garnka z bulionem. Ziemniaka obierzcie, pokrójcie w kostkę i dorzućcie do garnka. Gotujcie wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie na suchej patelni...

Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
W prostocie tkwi cały sekret, a szybka potrawka z filetem z indyka i warzywami to świetna propozycja na obiad. Jest uniwersalna, więc można podać ją z wieloma dodatkami. Z pewnością przypadnie do gustu mniejszym, jak i większym domownikom.

Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak.  Banalna potrawka z mięsem z indyka  Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku. Przepis na szybką potrawkę z indyka Składniki: 700 g fileta z indyka 3 marchewki 2 cebule 1 większy ząbek czosnku ½ puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka słodkiej mielonej papryki szczypta chili szczypta czerwonej czubrycy 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki Przygotowanie: Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym...