Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski podjął się przeprowadzenia operacji bariatrycznej, dorzucił do tego odpowiednią dietę, po kilku latach zwyciężył w końcu w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie!

A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy.

Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje!

Przepis na zupę z buraków

Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 0,5 kilograma buraków
  • 220 g marchwi
  • 170 g pietruszki
  • 200 g jabłek
  • 200 g cebuli
  • 180 g papryki czerwonej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wody
  • Pestki z dyni

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić.
  3. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie.
  5. Na koniec całość zblendujcie na krem.

Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych, świeżych ziół. Smacznego! Taka zupa jest idealnym pomysłem na obiad nie tylko wtedy, gdy jesteście na diecie – jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca.