zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy

Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 

90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski po kilku latach zwyciężył w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie! A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy. Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę z buraków

Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kilograma buraków
  • 220 g marchwi
  • 170 g pietruszki
  • 200 g jabłek
  • 200 g cebuli
  • 180 g papryki czerwonej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wody
  • Pestki z dyni

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu.
  2. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić.
  3. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie.
  5. Na koniec całość zblendujcie na krem.

Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych, świeżych ziół. Smacznego! Taka zupa jest idealnym pomysłem na obiad nie tylko wtedy, gdy jesteście na diecie – jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca.

Komentarze
cola przepis
Flickr
Newsy W sklepie kosztuje krocie. Zróbcie w domu napój o smaku coli. Smak was zaskoczy
Jest sposób na ominięcie podatku cukrowego! Wystarczy zrobić colę samodzielnie w domu - to bardzo proste.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Ostatnie podwyżki słodkich napojów mocno dały wszystkim po kieszeni! Ucierpieli nawet amatorzy napojów typu „zero”, które zamiast cukru zawierają słodziki. Teraz soki i słodkie napoje gazowane kosztują o wiele więcej, a wszystko przez obowiązujący od 1 stycznia 2020 roku podatek cukrowy, podobno w trosce o zdrowie Polaków. Co zrobić, by móc dalej pić ulubione napoje bez martwienia się o pieniądze? To proste! Zamiast z nich rezygnować, spróbujcie zrobić je sami w domu. Wykonanie wcale nie jest takie trudne. Przepis na domową colę Historia napojów typu cola jest już bardzo długa i mimo upływu czasu ludzie nadal je uwielbiają. Choć przez podatek cukrowy cola jest teraz znacznie droższa, nie ma co się załamywać – po prostu zróbcie ją sami! Będą wam potrzebne poniższe składniki: 1,5 litra wody gazowanej 1 litr wody niegazowanej 2 średnie pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 250 g cukru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka cynamonu Pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Do rondelka wlejcie łyżkę wody i wsypcie pięć łyżeczek cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlejcie szklankę wody. Kiedy całość zacznie wrzeć, zdejmijcie rondelek z gazu i odstawcie na bok. Z pomarańczy, cytryny i limonki zetrzyjcie skórkę, a z obranych owoców wyciśnijcie sok. Do większego garnka wlejcie litr wody. Dodajcie starte skórki z cytrusów, cukier, zmieloną kolendrę, gałkę muszkatołową i cynamon. Postawcie na ogniu, a gdy całość się zagotuje to zamieszajcie, gotujcie jeszcze przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka będzie jeszcze gorąca, wlejcie sok z cytrusów, karmel oraz...

Przeczytaj
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Kiedy powinno się posolić rosół? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić! Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdemu smakuje, a do tego stanowi świetną bazę do innych zup i sosów. Jednak przyrządzając rosół można popełnić sporo błędów! Większość z nich nie psuje od razu całej potrawy, ale ma wpływ na jej smak, kolor, konsystencję albo świeżość. Sprawdźcie, czy też zdarzają się wam różne wpadki przy gotowaniu rosołu. Jak ugotować dobry rosół? Ta smaczna zupa to klasyk na polskich stołach. Wyobrażacie sobie wesele, rodzinne przyjęcie i inne okazje bez podanego rosołu? My też nie! Sprawdza się zawsze, ponieważ dzięki temu, że łagodnie smakuje, lubią go wszyscy. Poniżej zebraliśmy dla was najważniejsze zasady, jakich trzeba przestrzegać podczas gotowania rosołu. Wówczas wyjdzie on aromatyczny, smaczny i będzie miał piękny, głęboki kolor! Temperatura wody – mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny Dobre mięso – ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość! Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak. Nie żałujcie składników – jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Sól dodawajcie na końcu – jeżeli...

Przeczytaj