Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka!

Akrylamid – trucizna w jedzeniu

Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm.

Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim:

  • Pieczenia
  • Smażenia
  • Tostowania
  • Grillowania
  • Prażenia
  • Suszenia
  • Ekstruzji

W czym znajduje się akrylamid?

Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza.

Zobacz także:

Akrylamid można znaleźć w:

  • Chipsach
  • Frytkach
  • Pieczywie
  • Prażonych migdałach
  • Pizzy
  • Kawie

Niebezpieczne potrawy z grilla

Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu!

Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren.

Bezpieczne grillowanie

By uchronić się przed nowotworami powodowanymi przez potrawy z grilla należy albo zrezygnować z grillowania, albo zmienić sposób przyrządzania jedzenia na grillu. Najgorszy jest grill węglowy, ponieważ gdy tłuszcz z mięsa spada na rozgrzany węgiel, zaczynają się wówczas wydzielać rakotwórcze substancje, które osiadają na jedzeniu. Zdecydowanie lepiej jest używać grilla elektrycznego lub gazowego, by zminimalizować ryzyko powstawania toksyn.

Koniecznie używajcie też tacek do grillowania. Wyposażone są one w specjalne kanaliki na skapujący tłuszcz, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania toksyn.

Czytaj także: