Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Akrylamid – trucizna w jedzeniu

Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm.

Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim:

  • Pieczenia
  • Smażenia
  • Tostowania
  • Grillowania
  • Prażenia
  • Suszenia
  • Ekstruzji

Zobacz także

W czym znajduje się akrylamid?

Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza.

Akrylamid można znaleźć w:

  • Chipsach
  • Frytkach
  • Pieczywie
  • Prażonych migdałach
  • Pizzy
  • Kawie

Niebezpieczne potrawy z grilla

Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu!

Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren.

Bezpieczne grillowanie

By uchronić się przed nowotworami powodowanymi przez potrawy z grilla należy albo zrezygnować z grillowania, albo zmienić sposób przyrządzania jedzenia na grillu. Najgorszy jest grill węglowy, ponieważ gdy tłuszcz z mięsa spada na rozgrzany węgiel, zaczynają się wówczas wydzielać rakotwórcze substancje, które osiadają na jedzeniu. Zdecydowanie lepiej jest używać grilla elektrycznego lub gazowego, by zminimalizować ryzyko powstawania toksyn.

Koniecznie używajcie też tacek do grillowania. Wyposażone są one w specjalne kanaliki na skapujący tłuszcz, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania toksyn.

Czytaj także:

Komentarze
Adobe Stock
Newsy Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...

Przeczytaj
jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Przeczytaj
Łyżka Fiskars
Pixabay/GOV.pl
Zdrowie Używasz łyżek znanej firmy w kuchni? Lepiej się ich pozbądź. Zawierają bardzo groźne dla zdrowia substancje
Główny Inspektorat Sanitarny od lat nadzoruje działania mające na celu dobro publiczne obywateli. Zgodnie z ustawą podaje do powszechnej wiadomości informacje o produktach szkodliwych dla zdrowia. Tym razem na czarną listę trafiła łyżka kuchenna firmy Fiskars.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

GOV informuje, GOV edukuje Nie zawsze możemy zdać sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie kryje się w przedmiotach codziennego użytku. Nie zawsze też możemy taką wiedzę posiadać. Wady produkcyjne wychodzą w użytkowaniu danej rzeczy lub przy rutynowych kontrolach z zewnątrz. Jedną z jednostek powołanych do tego typu działań jest GOV, mający na uwadze zdrowie obywateli. W ciągu roku przeprowadza setki, jak nie tysiące, kontroli w zakładach produkcyjnych. Informując następnie na stronie o przebiegu swoich prac.  Aktualne ostrzeżenia Zdarza się, że firmy same zgłaszają usterki swoich produktów. Tak jak firma Fiskars. Nie dalej jak wczoraj opublikowano ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Oficjalnie oświadczenie GOV w sprawie łyżki marki Fiskars informuje: “Wycofanie jednej partii łyżek z tworzywa sztucznego Fiskars Functional Form™ ze względu na migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych.” Główny Inspektor Sanitarny  o wadliwym produkcie został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Firma  Fiskars Finland Oy Ab prowadzi już postępowanie, które ma na celu wycofanie produktu. Informacja trafiła do wiadomości publicznej. Tym razem od konsumentów odsunięto wskazany poniżej produkt,  ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności mającej kontakt z produktem. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Aminy są grupą związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych, czy tuszów. Wiele z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze. Głównie dlatego są uznawane za...

Przeczytaj
biedronka
AdobeStock
Newsy Niezwykła akcja Biedronki! Dlaczego warto się do niej przyłączyć?
Krytykowana za marnowanie ogromnych ilości jedzenia Biedronka postanowiła coś z tym zrobić i wymyśliła ciekawą inicjatywę! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Wiecie, że rocznie każdy z nas marnuje blisko ćwierć tony żywności? Kupujemy za dużo, robimy zapasy jedzenia i w efekcie często, gdy nie zdążymy wszystkiego zużyć – wyrzucamy. Doskonale wiedzą o tym spożywcze sieci handlowe, które problem wyrzucania żywności znają aż za dobrze. Są przez to często krytykowane przez konsumentów i aktywistów ekologicznych, dlatego próbują to zmienić. Niedawno sieć Biedronka rozpoczęła świetną akcję! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział! Akcja Biedronki Sieć Biedronka dobrze zna problem marnowania żywności. Sklepy spożywcze niestety wyrzucają bardzo dużo jedzenia, które się nie sprzedało przyczyniając się tym samym do rosnącego problemu marnowana produktów spożywczych. W związku z tym Biedronka postanowiła ograniczyć wyrzucanie jedzenia poprzez akcję edukacyjną! Jak nie marnować żywności? Biedronka na swojej stronie opublikowała poradnik, w którym krok po kroku wyjaśnia jak rozsądnie planować zakupy, by nie wyrzucać później przeterminowanej żywności. Radzi między innymi, by: Przed każdym wyjściem do sklepu spisać sobie na kartce produkty, które chcemy kupić Nauczyć się prawidłowego przechowywania żywności – na stronie możemy znaleźć wskazówki na temat tego, jak przechowywać mięso, warzywa lub pieczywo Mrozić zapasy jedzenia Zużywać jedzenie zbliżające się do terminu przydatności do spożycia, np. z czerstwego chleba zrobić bułkę tartą, a mniej świeże warzywa zużyć do zupy lub zapiekanki.   Będziecie stosować się do tych zasad?   Źródło: biedronka.pl

Przeczytaj