Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Akrylamid – trucizna w jedzeniu

Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm.

Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim:

  • Pieczenia
  • Smażenia
  • Tostowania
  • Grillowania
  • Prażenia
  • Suszenia
  • Ekstruzji
Zobacz także
Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!

W czym znajduje się akrylamid?

Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza.

Akrylamid można znaleźć w:

  • Chipsach
  • Frytkach
  • Pieczywie
  • Prażonych migdałach
  • Pizzy
  • Kawie

Niebezpieczne potrawy z grilla

Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu!

Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren.

Bezpieczne grillowanie

By uchronić się przed nowotworami powodowanymi przez potrawy z grilla należy albo zrezygnować z grillowania, albo zmienić sposób przyrządzania jedzenia na grillu. Najgorszy jest grill węglowy, ponieważ gdy tłuszcz z mięsa spada na rozgrzany węgiel, zaczynają się wówczas wydzielać rakotwórcze substancje, które osiadają na jedzeniu. Zdecydowanie lepiej jest używać grilla elektrycznego lub gazowego, by zminimalizować ryzyko powstawania toksyn.

Koniecznie używajcie też tacek do grillowania. Wyposażone są one w specjalne kanaliki na skapujący tłuszcz, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania toksyn.

Czytaj także:

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...

Przypaliliście schabowego? Sprawdźcie czy można jeść przypalone jedzenie
AdobeStock
Newsy
Przypaliliście kurczaka? Sprawdźcie, czy można jeść przypalone jedzenie
Większości z nas zdarzyło się kiedyś przypalić jedzenie. Czy można jeszcze je zjeść? Sprawdźcie.

Przypalone jedzenie to zmora każdego kucharza. Wystarczy chwila zapomnienia lub nieodpowiednie odmierzenie czasu pieczenia i w całej naszej kuchni czuć swąd spalenizny. Czy spalone jedzenie nadaje się już tylko do kosza? Czy można je jeszcze uratować i zjeść? Czy można jeść przypalone jedzenie? Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ czarny nalot na jedzeniu jest oznaką tego, że w naszym pożywieniu pojawił się bardzo groźny dla zdrowia związek o nazwie akrylamid. Akrylamid jest związkiem powszechnie stosowanym do produkcji różnych produktów, takich jak tkaniny, barwniki, kosmetyki, przybory toaletowe, papiery i tekstylia. Związek ten może również tworzyć się w produktach skrobiowych podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Jest to spowodowane reakcją chemiczną między białkami i cukrami, która nadaje gotowanym potrawom ciemny kolor i charakterystyczny gorzki smak. Pokarmowy akrylamid znajduje się w różnych składnikach, w tym w potrawach smażonych i pieczonych, które zbyt długo trzymaliśmy na patelni, grillu lub w piekarniku. Im bardziej przypalone jest nasze danie, tym więcej prawdopodobnie zawiera akrylamidu. Jak szkodliwy jest akrylamid? Akryloamid w diecie został powiązany z kilkoma negatywnymi zjawiskami zdrowotnymi, w tym z rakiem. Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest ani smaczne ani zdrowe. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wyrzucić je do kosza. Jeśli przypaliliście tosta, kurczaka lub kotleta schabowego, usuńcie przypaloną część i zjedzcie resztę swojego dania. Nie zjadajcie jednak nigdy przypalonego mięsa, ponieważ regularne spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka. W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała akrylamid jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Wiele...

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania. Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem? Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel. Dania z grilla a zdrowie Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu. Dania z grilla  Mimo że...

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie
AdobeStock
Newsy
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie
Stosujecie tacki aluminiowe na grilla, ponieważ dzięki temu przy grillowaniu jest mniej bałaganu? Dowiedzcie się, do czego tak naprawdę służą tacki do grillowania.

W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie! Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze! Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze. Czy grillowanie jest zdrowe? Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego. Jak bezpiecznie grillować? By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania: Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej), Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą...