To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni
AdobeStock
Newsy

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Pomaga na żołądek, odchudzanie, a nawet na katar. A do tego świetnie smakuje!

Majeranek jest ziołem szeroko stosowanym w polskiej kuchni, choć wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce majeranku używa się przede wszystkim do przyprawiania mięs oraz ryb, ale niewiele osób pewnie wie, że ma ono doskonały wpływ na zdrowie! Poznajcie właściwości i zastosowanie majeranku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości majeranku

W kuchni majeranek jest chętnie stosowanym ziołem nie tylko ze względu na jego smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, pomaga na wzdęcia oraz wspomaga trawienie. Ponadto, majeranek zawiera wiele witamin i minerałów. Znajduje się w nim m.in.:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witaminy z grupy B
  • Kwas foliowy
  • Witamina K
  • Witamina E
  • Wapń
  • Potas
  • Żelazo
  • Cynk
  • Fosfor
  • Magnez
Zobacz także
Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda

Słyszeliście, że w upały trzeba jeść dużo słonego? Sprawdziliśmy, czy to prawda

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie

Majeranek na katar

Uciążliwy katar jest niestety dolegliwością całoroczną – może się przydarzyć zarówno zimą, jak i upalnym latem. Szczególnie, gdy często korzystacie z klimatyzacji w samochodzie lub przebywacie w klimatyzowanych pomieszczeniach, podczas gdy na zewnątrz jest ponad 30 stopni Celsjusza.

Maść z majeranku oraz inhalacje pozwolą wam szybko pozbyć się kataru. Wystarczy, że do litra gotującej się wody wsypiecie dwie łyżki suszonego majeranku i wykonacie inhalację, czyli będziecie wdychali opary gotujących się ziół. Taki zabieg udrożni nos i ułatwi pozbycie się wydzieliny z nosa.

Majeranek na bóle żołądka

Majeranek znany jest również ze swojego wpływu na układ trawienny. Łagodzi bóle żołądka, stany zapalne i usprawnia trawienie. Jest pomocny również w wypadku zatrucia pokarmowego oraz niestrawności.

Majeranek na odchudzanie

Dodawanie majeranku do potraw podczas gotowania może mieć pozytywny wpływ na utratę wagi. Wspomaga on układ trawienny, a do tego jest po prostu smaczny i świetnie podkreśla smak wielu potraw – szczególnie tych, które są polecane na diecie, np. jedzenie na parze i gotowane. Dzięki dodaniu majeranku będą one jeszcze smaczniejsze i pomogą wytrwać na diecie.

koktajl na schudnięcie
Habibi & Cats
Zdrowie
Po 50-tce da się schudnąć. Ta wspaniała mikstura z 4 składników działa cuda. Przyspiesza trawienie jak szalona
Myślicie, że schudnięcie po 50-tce nie jest już możliwe? Faktycznie, może być trudniejsze, ale zdecydowanie się da! Pomóc może ta mikstura przyśpieszająca trawienie.

Wraz z wiekiem spada tempo zachodzenia wielu procesów w naszym organizmie. Wiele osób doświadcza po 50-tce pierwszych problemów z trawieniem i zaparć. Sprawne działanie układu pokarmowego jest konieczne dla zachowania zdrowia i bardzo ważne, jeśli zależy nam na schudnięciu. Mikstura, którą wam przedstawiamy, jest bogata w błonnik – składnik odpowiedzialny za jej skuteczne działanie.  Dlaczego błonnik jest tak ważny w procesie trawienia? Błonnikiem nazywamy wszystkie włókna roślinne, które nie są trawione i przechodzą przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Czy to, że nie są trawione, znaczy, że nie są ważne? Zdecydowanie nie! Błonnik pokarmowy działa jak „miotła” dla jelit. Powoduje szybsze poruszanie się treści pokarmowej i usprawnia wypróżnianie. Pomaga to też w skutecznym schudnięciu. To szczególnie ważna cząsteczka w diecie po 50-tce. Inne właściwości błonnika pokarmowego Zdrowy układ trawienny to zdrowy organizm! Błonnik można podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za wspomniane wcześniej właściwości usprawniające trawienie, a błonnik rozpuszczalny ma jeszcze więcej prozdrowotnych funkcji! Wchłania on wiele toksyn przebywających w jelitach i pozwala na ich wydalenie. W niektórych wypadkach łączy się on też z tłuszczami i cholesterolem, pokazując im drogę na zewnątrz organizmu.  Dzięki tym właściwościom nierozpuszczalny błonnik chroni was przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca i układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami nowotworów! Mikstura na przyspieszenie trawienia Ten koktajl jest idealną miksturą przyspieszającą trawienie i prawdziwą bombą błonnikową. Oto składniki: Pół szklanki płatków owsianych...

kefir z siemieniem lnianym
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm
Kefir z siemieniem lnianym to naturalny suplement, który doskonale wspiera cały organizm. Sprawdźcie, jak go stosować.

W kwestiach zdrowotnych często najprostsze i najbardziej naturalne rozwiązania są najlepsze. Zdziwilibyście się jak doskonały wpływ na zdrowie mają produkty, które każdy z was ma w kuchni! Połączenie dwóch znanych składników w postaci kefiru i siemienia lnianego ma doskonały wpływ na zgrabną sylwetkę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdźcie! Właściwości zdrowotne kefiru Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie kefir może się poszczycić najlepszymi właściwościami! W procesie fermentacji ilość laktozy w kefirze znacznie się zmniejsza, dlatego mogą go pić osoby z nietolerancją tego składnika. Jakie jeszcze są jego zalety? Poprawa pracy układu pokarmowego Właściwości przeciwzapalne (kefir działa jak naturalny antybiotyk) Wzmocnienie odporności organizmu Zmniejszenie poziomu cholesterolu Obniżenie ciśnienia tętniczego Oczyszczanie organizmu Właściwości siemienia lnianego Ziarna lnu od pewnego czasu znów są doceniane za swoje niesamowite działanie. Zalicza się je do grupy tzw. „superfoods”, czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Co kryje się w siemieniu lnianym? Błonnik Kwasy omega-3 Sterole roślinne, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami Cenne aminokwasy Mangan Potas Wapń Miedź Cynk Potas Kwas foliowy Witamina C Witamina E Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie Jeśli chcecie skorzystać z fantastycznych właściwości obu tych produktów, spróbujcie je połączyć! Kefir z dodatkiem nasion lnu świetnie wpływa na organizm. Poprawia trawienie, odchudza i obniża cholesterol. Krótka terapia z zastosowaniem tych naturalnych produktów szczególnie przyda się w przypadku osób cierpiących na poniższe schorzenia: Zapalenie jelita grubego Wrzody żołądka...

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Bije na głowę cytryny i pomarańcze. Doskonała na odporność. Kupicie ją za grosze wszędzie
Wydawać by się mogło, że największe złoża cennej dla organizmu witaminy C znajdują się w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Dzika róża - bogate źródło witaminy C Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek.  Jak używać dzikiej róży? Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej...

kurcza pieczony z majerankiem
Gotujmy.pl/aliss06
Newsy
Soczysty kurczak w całości z chrupiącą skórką. Przyprawa, której używała wasza babcia, nada mu mega aromat
Bardzo aromatyczny, soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Oto przepis na idealnego kurczaka pieczonego w całości.

Wybierzcie kurczaka dobrej jakości – dobre mięso to podstawa tego dania i tylko takie zagwarantuje nieziemski smak. Najlepszym wyborem będzie kurczak zagrodowy lub kukurydziany. Jeśli upieczecie go według poniższych wskazówek, gwarantujemy, że w środku będzie idealnie soczysty, a z zewnątrz przyjemnie chrupiący. Skórka zyska pyszny smak dzięki specjalnej marynacie z dodatkiem majeranku. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z prostymi dodatkami takimi, jak gotowane ziemniaki, mizeria ze śmietanką i koperkiem albo sałatą z sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Dobrze współgrają również podsmażone lub upieczone ziemniaki, ich chrupkość współgra z chrupiącą skórką kurczaka. Tak podana potrawa sprawdzi się nie tylko podczas weekendowego rodzinnego obiadu. Tak upieczone mięso możecie podać również gościom – z pewnością zrobi na nich wrażenie. Jeśli zadbacie o bardziej wyszukane dodatki jak np. puree czy pieczone warzywa to gwarantujemy, że będzie wyglądało jak z restauracji. Majeranek nie tylko dobrze pachnie i smakuje, ale jest także niezwykle zdrowy. Działa regulująco na układ trawienny, leczy wzdęcia, kolki i biegunki, jest niezastąpiony w infekcjach górnych dróg oddechowych – łagodzi katar i objawy zapalenia zatok. Jeśli często cierpicie na któreś z tych dolegliwości, koniecznie wprowadźcie to zioło do swojej diety. Z łatwością kupicie je w każdym większym, jak i mniejszym sklepie. Pieczony w całości kurczak z majerankiem – przepis Składniki 1 kurczak o wadze ok. 1,5- 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy np. chrzanowej 3 ząbki czosnku Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie Kurczaka opłuczcie i osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki i stwórzcie...