To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na katar. Macie je w swojej kuchni
AdobeStock
Newsy

To zioło przynosi ulgę w bólach żołądka i pomaga na odchudzanie. Macie je w swojej kuchni

Pomaga na żołądek, odchudzanie, a nawet na katar. A do tego świetnie smakuje!

Majeranek jest ziołem szeroko stosowanym w polskiej kuchni, choć wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce majeranku używa się przede wszystkim do przyprawiania mięs oraz ryb, ale niewiele osób pewnie wie, że ma ono doskonały wpływ na zdrowie! Poznajcie właściwości i zastosowanie majeranku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości majeranku

W kuchni majeranek jest chętnie stosowanym ziołem nie tylko ze względu na jego smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, pomaga na wzdęcia oraz wspomaga trawienie. Ponadto, majeranek zawiera wiele witamin i minerałów. Znajduje się w nim m.in.:

  • Witamina C
  • Witamina A
  • Witaminy z grupy B
  • Kwas foliowy
  • Witamina K
  • Witamina E
  • Wapń
  • Potas
  • Żelazo
  • Cynk
  • Fosfor
  • Magnez

Majeranek na katar

Uciążliwy katar jest niestety dolegliwością całoroczną – może się przydarzyć zarówno zimą, jak i upalnym latem. Szczególnie, gdy często korzystacie z klimatyzacji w samochodzie lub przebywacie w klimatyzowanych pomieszczeniach, podczas gdy na zewnątrz jest ponad 30 stopni Celsjusza.

Maść z majeranku oraz inhalacje pozwolą wam szybko pozbyć się kataru. Wystarczy, że do litra gotującej się wody wsypiecie dwie łyżki suszonego majeranku i wykonacie inhalację, czyli będziecie wdychali opary gotujących się ziół. Taki zabieg udrożni nos i ułatwi pozbycie się wydzieliny z nosa.

Majeranek na bóle żołądka

Majeranek znany jest również ze swojego wpływu na układ trawienny. Łagodzi bóle żołądka, stany zapalne i usprawnia trawienie. Jest pomocny również w wypadku zatrucia pokarmowego oraz niestrawności.

Majeranek na odchudzanie

Dodawanie majeranku do potraw podczas gotowania może mieć pozytywny wpływ na utratę wagi. Wspomaga on układ trawienny, a do tego jest po prostu smaczny i świetnie podkreśla smak wielu potraw – szczególnie tych, które są polecane na diecie, np. jedzenie na parze i gotowane. Dzięki dodaniu majeranku będą one jeszcze smaczniejsze i pomogą wytrwać na diecie.

cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie
Biją na głowę cytryny i pomarańcze. Kupisz je za grosze w każdym supermarkecie. Doskonałe na odporność
Wydawać by się mogło, że największe złoża tak cennej dla organizmu witaminy C znajdują się właśnie w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.

Witamina C ma ogromny wpływ na organizm Witamina C jest bardzo cenna dla naszego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na wszelkie infekcje i przeziębienia. Związek ten wspomaga bowiem pracę układu odpornościowego . W praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem , między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, a co za tym idzie wspomaga leczenie Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Owoce dzikiej róży biją na głowę cytryny i pomarańcze Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa w tym temacie przoduje nać pietruszki oraz papryka . Z kolei jeśli wziąć pod lupę owoce, najwięcej witaminy C zawiera dzika róża . Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży stanowią ważny składnik wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale nie tylko. Dzika róża między innymi wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne , niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Zamknij dziką różę w przetworach Codzienną suplementację dzikiej...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Napój detoksykujący organizm
Pixabay/Tomáš Dohnal
Newsy
Szklanka tego napoju działa jak cudowny detoks dla całego organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn powinno wejść na stałe do naszych codziennych nawyków. Dzięki naturalnym metodom możemy pomóc funkcjonować własnemu zdrowiu przez długie lata. Zainteresowani?

Detoksykacja organizmu zyskuje coraz więcej fanów. Należy jedynie pamiętać, aby stosować ją rozsądnie, czyli nie za często. Oczyszczenie ciała raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Obiecujemy, poczujecie ulgę niemalże błyskawicznie! Prosta i skuteczna metoda Detoks organizmu, którego podstawą są głównie płyny, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na szybką utratę wagi przed sylwestrem. Oczyszczanie ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Napoje gorące nadają się do tego wręcz idealnie! Jeśli chcecie odgruzować swój organizm i przygotować go na nadchodzące, ciężkostrawne święta, nic prostszego. Sięgnijcie po nasz przepis! Najważniejszy organ Wątroba to niezwykle cenny organ, który bierze udział w całościowej detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby pomóc jej sprawnie funkcjonować. Napoje detoksykujące warto włączyć do codziennego menu nie tylko dla zdrowia, ale i zgrabnej sylwetki. Jeszcze mocniejsze działania od zimnych soków mają napoje podawane na gorąco. Najlepszym przykładem może być zielona herbata, której właściwości są w zasadzie niezliczone. Możemy ją pić od rana do wieczora pamiętając, że parzona długo podziała pobudzająco i doda nam energii na dalszą cześć dnia. Zalety mięty Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Odczuwalnie zmniejsza ból i pomaga w trudnych sytuacjach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Podawana z herbatą smakuje wyśmienicie!...

Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy
Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...