Majeranek jest ziołem szeroko stosowanym w polskiej kuchni, choć wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce majeranku używa się przede wszystkim do przyprawiania mięs oraz ryb, ale niewiele osób pewnie wie, że ma ono doskonały wpływ na zdrowie! Poznajcie właściwości i zastosowanie majeranku.
Właściwości majeranku
W kuchni majeranek jest chętnie stosowanym ziołem nie tylko ze względu na jego smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, pomaga na wzdęcia oraz wspomaga trawienie. Ponadto, majeranek zawiera wiele witamin i minerałów. Znajduje się w nim m.in.:
- Witamina C
- Witamina A
- Witaminy z grupy B
- Kwas foliowy
- Witamina K
- Witamina E
- Wapń
- Potas
- Żelazo
- Cynk
- Fosfor
- Magnez
Majeranek na katar
Uciążliwy katar jest niestety dolegliwością całoroczną – może się przydarzyć zarówno zimą, jak i upalnym latem. Szczególnie, gdy często korzystacie z klimatyzacji w samochodzie lub przebywacie w klimatyzowanych pomieszczeniach, podczas gdy na zewnątrz jest ponad 30 stopni Celsjusza.
Maść z majeranku oraz inhalacje pozwolą wam szybko pozbyć się kataru. Wystarczy, że do litra gotującej się wody wsypiecie dwie łyżki suszonego majeranku i wykonacie inhalację, czyli będziecie wdychali opary gotujących się ziół. Taki zabieg udrożni nos i ułatwi pozbycie się wydzieliny z nosa.
Zobacz także:
Majeranek na bóle żołądka
Majeranek znany jest również ze swojego wpływu na układ trawienny. Łagodzi bóle żołądka, stany zapalne i usprawnia trawienie. Jest pomocny również w wypadku zatrucia pokarmowego oraz niestrawności.
Majeranek na odchudzanie
Dodawanie majeranku do potraw podczas gotowania może mieć pozytywny wpływ na utratę wagi. Wspomaga on układ trawienny, a do tego jest po prostu smaczny i świetnie podkreśla smak wielu potraw – szczególnie tych, które są polecane na diecie, np. jedzenie na parze i gotowane. Dzięki dodaniu majeranku będą one jeszcze smaczniejsze i pomogą wytrwać na diecie.